Едуард Кери ни отвежда на мрачно и чудато приключение из викториански Лондон с „Предградие на фалш и смрад“

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

„Предградие на фалш и смрад“ от Едуард Кери отново ни потапя в мрачния и хипнотизиращ свят на поредицата „Айърмонгър“. В тази история читателите се запознават с фамилията Айърмонгър, която управлява бунището на Лондон и крие опасни тайни. Действието на „Предградие на фалш и смрад“ е директно продължение на първата книга „Имението на бунището“.

Романът е част от популярната трилогия, получила признание по различни поводи. Поредицата е включена в селекции за най-добрите книги на годината на медии като New York Times, Publisher’s weekly, Kirkus и The Sunday Times.

Сюжетът на втората част проследява премеждията на младия Клод, който се бори със своята самоличност и странните сили, съпътстващи това да си част от фамилията Айърмонгър. Романът излиза на български в превод на Ивелина Минчева-Бобадова (изд. Artline Studios) и отново включва ексцентричните илюстрации на Едуард Кери, който е известен с това, че сам рисува героите от книгите си.

С разгръщането на историята мистериозна мъгла се спуска над Лондон, носейки със себе си множество странни и опасни същества, които заплашват жителите на града. Клод и приятелите му се оказват въвлечени в мрежа от интриги, която ги отвежда до сърцето на семейство Айърмонгър – група ексцентрични аристократи с тъмна и обезпокоителна тайна.

Стилът на Кери е чудноват и емоционален, с неподражаемо остроумие, което държи читателя под напрежение. Героите му са ярки и незабравими – от любопитния и състрадателен Клод до енигматичните и обезпокоителни родственици Айърмонгър. И самият свят на романа е чудноват – той представя един фантастичен Лондон, изпълнен с оживяващи предмети и дебнещи създания, който се усеща едновременно познат и крайно странен.

„Предградие на фалш и смрад“ е повече от вълнуваща приключенска история. Книгата разглежда темите за идентичността, семейството и природата на властта. Носителката на награда „Ман Букър“ Еленор Катън определя романа като „…очарователен, ексцентричен, сърдечен, изненадващ, философски – всичко, което един роман за юноши трябва да бъде.

Неустоимо злокобна и чудата, поредицата „Предградие на фалш и смрад“ ще грабне всеки, който се осмелява да се посегне към странни истории, и ще остане с вас дълго след като обърнете последната страница.

За автора:

Едуард Кери е драматург, писател и илюстратор. Работил е в театри в Лондон, Литва, Румъния, както и редом с кукловод в куклен театър на сенките в Малайзия. Той адаптира за сцената „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд и „Пинокио във Венеция“ на Робърт Кувър. Автор е на два илюстрирани романа за възрастни – Observatory Mansions и Alva and Irva, като и двата са преведени на много езици. На български е познат още с „Малката“ – нашумелия роман за живота на мадам Тюсо. Живее в Остин, Тексас, където и пише трилогията „Айърмонгър“, защото започват да му липсват студът и мрачното време.