Външен диск: Samsung G2 500 GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Откакто потребителите и производителите осъзнаха, че записвачките стават лека-полека излишни, изместени от флашки и преносими дискове, започна едно масово производство. Това доведе до много положителни черти – цените на външните дискове паднаха драстично и вече има огромно разнообразие на модели. Но това доведе и до появяване масово на кутии с по един харддиск в тях, една от друга по-грозни, но за сметка на това евтини.

Но, разбира се, има и изключения, които комбинират в едно готин дизайн, сигурност, достатъчно голям капацитет и са на напълно приемлива цена.  Една такава е серията G2 на Samsung. И по мое мнение най-балансираният от тях е 500 гигабайтовият модел.

Още когато надникнете в кутията му, почти сигурно ще се влюбите в него. Малък е, но изглежда масивен, със заоблени ръбове е и с невероятна на вид и допир повърхност, която е изработена от материя, издръжлива на надраскване. Предлага се в зелено, светлосиньо, бяло и класическото черно. Размерите му са наистина много приемливи за външен хард – 17 на 79 на 111.3 милиметра, и тежи само 146 грама заедно с 46 сантиметровия USB кабел – големина и тегло напълно приемливи и за работа на бюро, и за пренасяне в чанта или дори в джоб на риза. Чудесна идея е, че освен този кабел, за да подкарате диска, не се искат никакви други драйвери или други жици, или специални умения.

G2 500 e форматиран с FAT32 и готов за работа под Windows, а след преформатиране и под MAC OS или произволна юникс дистрибуция. След като закачите харда на свободен USB порт, ако не сте спрели ауторъна, се появява прозорецът на Samsung External HDD Software и предлага да ви инсталира два софтуера. Един за бекъп и друг, с който да може да направите целия диск или само част от него криптирана и скрита от чужди очи и нежелан достъп.

На някои хора може би ще им се стори проблем това, че интерфейсът е вече по-старият стандарт USB 2.0, но нека бъдем реалисти – трета версия още не се е наложила, а и 480 Mbits в секунда е една напълно достатъчна скорост дори и за гледане на Full HD филми, без да усетите забавяне. А ако решите, че 500 GB не са много, помислете пак – това са 125 000 МР3 песни със 192 битрейт, над 142 000  картинки, записани в JPG с минимална компресия и в резолюция 2000х3000 и над 220 часа видео в резолюция 720р (1280×720)!

Като за финал дисковете с буква G в името са от така нареченатa ЕcoGreen серия на Samsung, чиито кутия и книжка са изработени от рециклирана хартия, както и пласматовият кейс на диска.

Автор: Пеню Дачев