Бунтът на геймърите срещу Уолстрийт

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Традиционно за началото на годината, няма нови игри, за които да си говорим. Това обаче не означава, че не се случват странни неща. А след 2020-та, живеем в един много, много странен свят.

В тази статия ще си говорим за фондови борси, акции и инвестиции. Едва ли сте очаквали точно в РС Mania да си говорим за финанси – аз самият не го очаквах. Но ето, че една от най-интересните ситуации във финансовия свят за последните няколко години се развива в момента, и то с участието на голяма група геймъри. Тази група ентусиасти успя само за няколко дни да постави на колене някои от най-големите и богати фондове, опериращи на Уолстрийт. Това е тяхната история.

Първо, задължително трябва да подчертая – нищо в тази статия не представлява съвет от страна на PC Mania към което и да е лице да предприеме или не определени действия, включително, но не само, свързани с осъществяване на сделки, инвестиции, предоставяне на финансиране и/или поемането на каквито и да е ангажименти. Длъжни сме да го кажем, защото има няколко комисии и институции, които нямат никакво чувство за хумор, що се отнася до пари. Накратко, това не е финансов съвет, просто описвам ситуацията.

Всичко започва от една верига магазини – ориентираните към геймърите GameStop. Представете си нещо като Пулсар при нас. Веригата има много обекти в САЩ и за нея работят хиляди хора, но в последно време се е сблъскала с известни затруднения – компанията е пропуснала бума на онлайн продажбите на игри, където доминират Steam, Epic и GOG; не се е ориентирала и към други гийк занимания, като настолни игри например, което стеснява кръга на потребителите; и не на последно място, разбира се, пандемията направи невъзможно купуването на физически копия от физически магазини. В следствие на всичко това, компанията затъва – бавно, но сигурно.

GameStop също така е публично търгувана компания – това ще рече, че предлага ценни книжа на фондовия пазар. Съжалявам, ако тази информация ви е скучна или пък вече я знаете, но е важна, за да разберете за какво става въпрос – а пък аз от своя страна съм дипломиран икономист, ако не използвам знанията си в случайно интернет видео, няма къде другаде. Най-общо казано, можете да си представите въпросните ценни книжа, в случая акции, като малка част от компанията – ако дадена компания издаде сто акции и вие купите една, ще притежавате 1% от фирмата. Акциите могат да бъдат купувани и продавани като всяка друга стока и ако компанията се развива добре, акциите й ще се търсят повече, съответно ще стават все по-скъпи. Ако обаче не се развива добре, никой няма да ги иска, всеки ще гледа да се отърве от тях и съответно цената им ще спада, потенциално до нулата.

Както можете да си представите, акциите на GameStop не са били сред най-търсените и цената им бавно е вървяла надолу. Това привлича вниманието на така наречените хедж фондове – инвестиционни фондове, отворени само за ограничен брой инвеститори, които се занимават с търговия с акции. Те забелязват кретащия GameStop и като акули, надушили кръв във водата, се насочват към компанията с една от стратегиите от инвентара си – инструмент, наречен къса продажба, или short selling на английски.

Късата продажба е продажба на нещо, което не притежаваш, с идеята да го купиш в бъдеще на по-ниска цена – залагаш, че цената в бъдеще ще спадне. Звучи откачено, но ето как работи – да кажем, че акциите на компанията Х струват 10 долара. Ти обаче смяташ, че скоро цената им ще падне, затова вземаш назаем 100 акции от някой, обещавайки да му ги възстановиш след седмица. Продаваш въпросните 100 акции и получаваш 1000 долара. Ако се окажеш прав и цената им действително спадне, след седмица купуваш 100 акции на цена от, да кажем, 5 долара, плащайки 500 долара. Оригиналният притежател отново има всичките си акции, а ти си с 500 долара по-богат.

По-наблюдателните сред вас веднага са забелязали къде е основният риск при тази операция – тя ще е успешна, само ако цената слезе надолу. Ако вземе да се качи нагоре, този инструмент е изключително опасен, защото възможните загуби са практически неограничени. Ако се върнем към предишния пример и цената на акциите след седмица не е 5, а 5000 долара, ти ще си длъжен да платиш 500 000 долара, за да възстановиш заема си.

Хедж фондовете обаче рядко се страхуват от този сценарий, защото все пак те са финансови гении, управляващи милиарди, нали така? Никой не може да ги надхитри в тяхната игра. Ето защо акциите на GameStop се оказват шортнати на 140% – точно така, фондовете са взели назаем повече акции, отколкото изобщо съществуват, с цел да ги купят на по-ниска цена, в идеалния случай – за нула долара, защото компанията ще е фалирала.

Тук на сцената излиза групата WallStreetBets – група любители търговци с акции, които си общуват в Reddit. Те виждат какво се случва с GameStop и решават, че от това могат да се спечелят пари – все пак, цялата идея на търговията е “купи ниско, продай високо”. Ако достатъчен брой хора купят акции на GameStop, цената им ще се покачи и всички купувачи, на теория, ще спечелят от това.

Битката обаче бързо се превръща от финансова в идеологическа – ентусиастите от WallStreetBets се досещат, че ако продължават по същия начин, хедж фондовете ще загубят много, много пари – както вече споменахме, те не са планирали изобщо да платят нищо. Случва се точно това – от няколко долара, цената на акциите на GameStop се покачва до почти 500 долара. Предполагаемите финансови магьосници от Уолстрийт са ги продали за 3-4 долара, а бързо наближава срокът да ги върнат, купувайки ги на цена от 300 – 400. Тази перспектива допада силно на хората, участващи в WallStreetBets.

Заглавието на статията е донякъде кликбейт, защото не всички от тях са геймъри и поводът за цялата ситуация не е изцяло геймърски – фондовете са шортнали още много компании, сред които Nokia, Blackberry и т.н. Но GameStop е символична компания. Много от любителите инвеститори са на възраст, в която с носталгия си спомнят за детските си години, в които безгрижно са купували игри от тази верига магазини. Те също така са от поколението, пострадало най-тежко от предишната финансова криза от 2008 г. – мнозина си спомнят как родителите им са загубили работата си и дори домовете си, докато същите тези инвеститори от хедж фондовете са пили шампанско и са били спасени от правителството на САЩ с пари на данъкоплатците. Битката между двете страни бързо става изключително емоционална и надскача традиционното разделение леви/десни.

Отговорът на Уолстрийт не закъснява – веднага по всички информационни канали се появяват експерти, които обясняват как това, което се случва е измама; как това е злоба, причинена от завист към по-богатите; и, естествено, как WallStreetBets са расисти (все едно някой знае от коя раса е даден хедж фонд). WallStreetBets категорично отхвърлят тези обвинения – те казват, че просто “харесват акциите”. “Недейте така, ще загубите много пари, за ваше добро го казваме”, говорят експерти от телевизора. Технически те са прави – на всеки е ясно, че акциите на GameStop са нереално скъпи и рано или късно цената им ще падне, което ще доведе до загуби за притежателите им. Както обаче стана ясно, въпросът вече не опира само до пари. Малките инвеститори искат да накажат големите. “Да, всеки от нас ще загуби по 200 – 300 долара”, казват те – “вие обаче ще загубите 20 – 30 милиарда”. В неофициален лозунг на движението се превръща крилатата фраза “Ние можем да се държим глупаво доста по-дълго, отколкото вие можете да останете платежоспособни”.

Попаднах и на още една интересна аналогия с гейминга – в Warhammer игрите, орките вярват, че ако боядисат една машина в червено, тя ще стане по-бърза, защото червено = скорост. И тя наистина става по-бърза, защото всички вярват в това. Е, с GameStop е горе-долу същото – акциите поскъпват, защото всички вярват, че имат стойност. По всичко личи, че трейдърите са група орки – казано с най-добри чувства, разбира се.

Когато става ясно, че хората от WallStreetBets упорстват, империята отвръща по друг начин – различни приложения, които малките инвеститори използват, за да управляват портфолиото си, бързо започват да спират търговията с въпросните акции. Едно от най-популярните приложения, Robinhood, спира възможността тези акции да бъдат купувани, но оставя възможност да бъдат продавани. Както се досещате, това би довело до срив в цената, което идеално устройва хедж фондовете. Впоследствие компанията се оправдава, че го прави за доброто на потребителите си, тъй като има възможност някои от тях да загубят пари. Остава отворен въпросът дали това изобщо е законно – това ще се изясни в съда в бъдеще. Хората от WallStreetBets въпреки това продължават да упорстват, отказвайки да продават акциите си. Финансови експерти казват, че загубите на фондовете от тази схватка вече са достигнали 70 милиарда долара. Това горе-долу се равнява на брутния вътрешен продукт на България за 2019 г.

Тази ситуация все още е в развитие и не е ясно какво ще се случи накрая – редица институции в САЩ обявиха, че ще разследват случая, за да видят дали някой от участниците е направил нещо нередно. Едно е сигурно – светът на финансите вече няма да е същият. Професионалните инвеститори от Уолстрийт, колкото и да са знаещи и можещи, вече винаги ще са изправени срещу колективната мощ на милиони потребители в интернет. Милиони, които най-често не изпитват топли чувства към тях и биха направили всичко, за да им пречат. Това, разбира се, не е предпоставка за стабилна финансова система, но ситуацията просто изкара на светлина фактът, че системата никога не е била стабилна и малка група много богати хора я използват като казино. Големите проблеми започнаха едва когато тази малка група започна да губи.

И както се казва в любимото ми меме по темата, “Уолстрийт очевидно подцени едно поколение, израснало със строго координирани петъчни рейдове в World of Warcraft”.

  • author image
    Любослав Отговор
    фев. 1, 2021 @ 20:33 pm

    Прекрасня статия, благодаря

  • author image
    фев. 2, 2021 @ 0:23 am

    Страхотна статия, адмирации за труда!

  • author image
    фев. 7, 2021 @ 16:42 pm

    Страхотна статия!