Безлично мнение за регреса и халтурата

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 фев. 2015

Вечер. Някъде около 22:30. Със зачервени очи той завъртя супер гъзарския си кожен стол от единия източник на радиация към другия – с други думи, от монитора към телевизора. Хвана дистанционното здраво, сякаш да се опре на него и пристъпи към свещения ритуал, наречен “прещракване на каналите”. От екрана го посрещна прилежно подстригана водеща, която с делово-гробовен глас изсрича от телепромптера: “Тази вечер, в нощно заведение в град Перник, трима неидентифицирани мъже нанесоха жесток побой на…”. ЩРАК! Следващият канал му предложи подобна гледка, но думите бяха други, а сричането – малко повече, в тон с драматизма, с който беше представена новината: “Нечувано насилие в Перник. Представител на местното ромско малцинство беше пребит почти до смърт от трима…”. ЩРАК! Третият канал го посрещна със снимки на провинилите се трима. ЩРАК! Катерица и октопод се хилотеха на жълта гъба с панталони, видимо под влиянието на тежки опиати. ЩРАК! Кадри от Втората световна, реставрирани и оцветени. Със субтитри. Бля… ЩРАК! ЩРАК! ЩРАК! Най-сетне стигна и до Светия граал – порно канала. Загледа се за момент, замисли се че точно този клип май го е свалял преди няколко дни от Замунда… и изгаси телевизора. Тегли една кратка лелина на всички и всичко, завъртя се заедно с гъзарския кожен стол обратно към монитора, обхвана в лапата си мишката с 12 бутона, специално покритие срещу изпотяване, регулируема тежест и дишаща светлина, инстинктивно постави пръсти върху бутоните WASD на клавиатурата и кликна два пъти върху иконката на Brood War-а, въпреки мигащите покани от Steam за мулти на C-S: GO, Evolve и DotA 2. “Дедовото” никога нЕмаше да умрЕ!

“Прогресът и културата”? Формулировка на 6 години, която звучи малко повече от кухо в наши дни. Рубрика, която рядко е изпълнявала функцията си – да бъде платформа за есеистично излагане на личното мнение на автора по въпросите на научно-технологичния прогрес и разрастващата се по мащаб, но не съвсем и по качество геймърска култура. И, за ако позволите да перифразирам един бивш български премиер: “егати рубриката, щом аз съм й редактор”. Но, задачата си е задача, а моята дума – хвърлен камък, заради което ви обещавам следното – всеки петък в тази колонка ще грее ново заглавие. Което ще съдържа субективните размисли и страсти на автора по темите за прогреса… и културата. Или регреса и халтурата, както дойде!

Искам да използвам това интро, за да отправя една официална покана към вас, драги РС маниаци, маниачки и маниачета. Пишете ми – на dido@pcmania.bg! Кажете за какво искате да си говорим в тези материалчета, споделете собственото си мнение или гледна точка по темите от новините – без значение дали сте ги видели в РС Mania или някъде другаде. Нека превърнем това сумрачно ъгълче на сайта в нашето си местенце – където се водят качествени дискусии, от които се ражда истината. Където спорим за това дали Battlefield: Hardline е поредния кеш-граб или преоткриване на детската игра “стражари и апаши”. Където сравняваме любимото си забавление – игрите, с изкуство и сравняваме този или онзи енджин с неговите преки конкуренти. Където си споделяме интересните и съществени неща от необятния свят на технологиите и гейминга.

За целта ще процедираме така – всяка седмица ще ви задавам тема, по която да споделите личното си мнение. Ще събирам по-съществените от тях, заедно с личната си гледна точка в един материал, който ще бъде публикуван на следващата седмица, заедно с новата тема. Все още не съм го измислил съвсем, но наистина ми се ще да не правим просто зерг ръш на секцията с коментарите, а да пробваме нещо ново – колективна гейм журналистика.

И така, пишете ми! Темата за идната седмица е: “Асиметричният мултиплейър – форматът на бъдещето или временно завръщане на една стара мода?”.

Вие сте!

 

Автор: Диян Каролев