Призови отличия за Училищна Телерик Академия от първото издание на Forbes DNA of Success Forum and Awards 2021

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В края на месец ноември станахме свидетели на първото издание на Forbes DNA of Success Forum and Awards 2021, което събра на едно място над 150 представители на българската стартъп екосистема, бизнеса и рисковите инвестиции. Като финал на форума се състоя церемония, на която Forbes България награди най-заслужилите призьори в 5 категории – Entrepreneur, Female Leader, Under 30 Entrepreneur, награда на публиката и Social Entrepreneur.

Петър Шарков, CEO на Училищна Телерик Академия, получи награда Social Entrepreneur, с която DNA of Success 2021 отличи социални предприемачи и проекти, които имат силно въздействие върху обществото.

Александра Мечкова, CEO на Телерик Академия, бе отличена като Female Leader от Forbes DNA of Success Forum & Awards 2021. Наградата се връчва на дами, които вдъхновяват следващото поколение жени предприемачи.

Телерик Академията е първата мащабна частна инициатива за подготовка на IT таланти в България и пионер в предоставянето на технологични обучения за всички възрасти. Академията е основана преди 12 години – период, за който изгражда общност от над 140 хил. човека, а курсистите й са част от малки и големи, локални и международни компании.

Ефектът от Училищна Телерик Академия върху учениците, регионалното развитие и националната икономика е значителен. Досега организацията е предоставила напълно безплатно технологично обучение на над 14500 ученици. През тази учебна година ще бъдат обучени 2600 деца в 130 школи в 41 населени места. Каузата подкрепят десетки бизнеси, фондации, общини, индивидуални дарители и образователни институции.

93% от възпитаниците на организацията, които имат IT професия, в момента живеят и работят в нашата страна и са предпочели България пред това да заминат и да практикуват в чужбина!

С дейността си Училищна Телерик Академия доказва, че когато една инициатива има доказан дългосрочен ефект, дарителите застават зад нея – дейностите са финансирани от съмишленици в лицето на бизнеси, фондации, общини, индивидуални дарители и образователни институции. Освен подобрението в уменията на учениците, организацията има преподавателска мрежа от 95 учители в страната, които усвояват нови методологии и умения, които прилагат и в училище.

Целта на Училищна Телерик Академия не е да направи от всяко дете програмист, а да подготви сегашните поколения за професиите на бъдещето, да засили интереса им към ученето и да ги превърне в следващите дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани.

Всяка година около 10-15% от всички 2400-3000 човека, нужни за IT индустрията в България, преминават през 6-месечните обучения за IT кариерен старт Alpha. В тях напълно начинаещи се подготвят за кариера в софтуерната индустрия с едни от най-популярните програмни езици (C#, Java, JavaScript) или тръгват по пътя на QA инженери. Чрез 3-месечните Upskill програми на Телерик Академия, професионалисти надграждат уменията си директно от водещи специалисти в сфери като дигитален маркетинг, UX/UI дизайн, продуктов мениджмънт, DevOps, React и Salesforce Commerce Cloud.

Онлайн списанието PC Mania от все сърце поздравява и приветства успехите на Училищна Телерик Академия и нейните ръководители, както и желае успех и развитие на всички техни бивши, настоящи и бъдещи възпитаници!

Разговор с Александра Мечкова, CEO на Телерик Академия, за силата на екосистемата Телерик, целите на академията и предизвикателствата, с които се сблъсква един истински лидер.