Представяне: кутия Fractal Design Meshify 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Кутията Meshify 2 на шведската компания Fractal Design хваща окото от пръв поглед. Дизайнерите казват, че са почерпили вдъхновение за необичайния й разчупен външен вид от самолетите “стелт” и препратката не е трудно да се забележи. Ако се чудите за варианти, в които да поставите останалата част от хардуера на своя компютър, ето какво предлага Meshify 2.

Кутия Fractal Design Meshify 2

Трябва да започна с уточнението, че тази статия е по-скоро преглед, а не техническо ревю. Ако искате детайлни тестове на температура с различни видеокарти и процесори и нива на шум с различни вентилатори, налага се да ги потърсите някъде другаде, тъй като ние нямаме техническа възможност да ги проведем.

Кутия Fractal Design Meshify 2

Външен вид

Meshify 2 е с размери 541 x 240 x 474 мм и тежи малко над 10 кг. Първото, което ще забележите в кутията е откъде е взето името – отпред и отгоре кутията има мрежести (mesh) панели, като предният е нагънат в разнообразни геометрични форми. Отстрани кутията също е интересна, защото лявата й стена е от закалено стъкло (което беше особено забавно за заснемане…). Кутията няма RGB осветление, но честно казано такова не би изглеждало добре при този външен вид.

Кутия Fractal Design Meshify 2

Предният капак се отваря като вратичка – хващате логото на производителя и дърпате. Тя ще се отвори на три панти в дясната част, но лесно може да се откачи и от тях. Във вратичката ще намерите първия от три филтри – останалите са на тавана и най-отдолу. Тъй като цялата идея на кутията е да осигури максимално добър въздухопоток, и трите филтъра могат да бъдат извадени според нуждите ви, спрямо това как сте разположили охлаждането.

Кутия Fractal Design Meshify 2

Портове и охлаждане

Предният панел разбира се също се сваля, като най-интересното и добро решение тук е, че панелът с портовете и копчетата за включване и рестарт не са част от предния панел, а са закачени за основната конструкция на кутията. Така избягвате неприятната ситуация да свалите панела и от него да висят кабелите, свързващи USB портовете. Говорейки за тях, кутията разполага с един USB Type C и два USB 3 порта, както и два отделни 3.5 мм жакове за слушалки и микрофон. Няма лампичка за активността на HDD-то, което може и да не е задължителен елемент, но поне на мен ми липсва.

Кутия Fractal Design Meshify 2

Всички панели се свалят и поставят без винтове и отвертки, а просто с малко дърпане, което е добро решение. Горният панел може да бъде свален изцяло, за да осигури по-лесен достъп до компонентите. Като дребен минус може да се отбележи, че нито един от панелите няма шумозаглушаващо покритие. Говорейки за шум, кутията идва с три вентилатора – два отпред и един в задната част, но принципно според приложената в ръководството диаграма максимално би могла да поберете един в задната част, три на горния капак, три отпред и два отдолу, с размери 120 или 140 мм. Разбира се има и решения за водно охлаждане, като отново в книжката са предложени варианти за разполагане на различните компоненти.

Кутия Fractal Design Meshify 2

Две опции за конфигурации

Отвътре кутията е просторна. Стандартно идва в така наречената от производителите “Open Layout” отворена конфигурация, но с малко работа с отвертка и разместване на част от панелите вътре може да бъде префасонирана и в “Storage” или сървърна конфигурация. При втората теоретично можете да закачите в нея до четири 2.5-инчови диска и до 13 3.5-инчови устройства за съхранение на данни (но ще трябва да си купите допълнителни трейчета и скоби, в комплекта са включени шест).

Кутия Fractal Design Meshify 2

Що се отнася до мястото за видеокарта, за нейното поставяне в дължина разполагате с 491 мм; 467 мм, ако имате преден вентилатор и 315 мм в “сървърен” режим. При отворената конфигурация има възможност да поставите картата вертикално (чрез скоба, която се продава отделно), но това като че ли не е особено добра идея, тъй като мястото до стъкления панел е доста малко и ще усложни работата на вентилатора. Подредбата на всички кабели е улеснена от три велкро лепки и различни отвори.

Кутия Fractal Design Meshify 2

В заключение

По-технически ориентираните сред вас определено ще се забавляват с книжката с ръководството и предложените в нея конфигурации, защото възможностите за подредба са доста.

Кутия Fractal Design Meshify 2

Що се отнася до цената, тя е малко по-премиум, но на практика сред всички кутии на пазара се позиционира в средния клас. Като цяло Meshify 2 изглежда като една солидна кутия, която предлага множество възможности за различни конфигурации на хардуера вътре. Ако разчупения преден капак ви допада и сте склонни да преглътнете липсата на RGB, няма да сбъркате, ако се загледате във Fractal Design Meshify 2.


Ако искате да закупите кутията от статията, пишете ни на pisma@pcmania.bg