Позитивните ефекти от видеоигрите

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Видеоигрите са изключително популярен начин за забавление в днешно време. Много хора, основно от по-възрастното поколение, са на мнение, че геймингът носи само негативи и нанася дългосрочни щети върху подрастващото поколение. Дали обаче това разбиране е правилно или има и друга гледна точка, защитена с факти? Какви са ползите от играенето на компютърни и дори игри в казино онлайн и развиват ли те специфични умения? В следващите редове ще се опитаме да дадем отговори на тези въпроси. Нека не губим време и опитаме да вдигнем левела, точно както във видеоигрите, които милиони играчи по света обожават.

Какви са предимствата на видеоигрите и какви умения и качества развиват те?

Различни университети, професори и институти постоянно изследват ефекта, който геймингът оказва върху играещите, особено при подрастващите такива. Все пак гейминг индустрията достига 80 милиарда долара в продажбите си. Близо 50% от децата между 2 и 4 годишна възраст са играли видео игри. Почти е мисия невъзможна да държим децата си далеч от тези игри. А всъщност дали е толкова голяма грешка да ги оставим да се забавляват с тях? Може би балансът е много по-правилното решение тук.

Геймингът развива работата в екип

Огромна част от днешните видеоигри представляват отборни битки, в които е нужно всеки играч да взаимодейства със съотборниците си, за да победят в играта. Нужна е и добра комуникация в екипа, за да върви успешно и самата игра. Именно тези неща помагат на немалък брой срамежливи деца да се социализират успешно и да превъзмогнат страха си от общуване с другите. Същите тези младежи ще имат нужда от именно правилната комуникация, за да се изградят като лидери в работната обстановка, в която несъмнено ще се окажат един ден.

Вземането на решения под напрежение и краткото време за реакция

Много видеоигри се играят в реално време, за което са нужни бързи реакции и правилни решения. Тези качества се търсят от почти всички съвременни компании, които работят в сферата на интернет услугите. Правилната координация и точното разпределяне на задачите са само част от нещата, които се търсят в днешните служители във фирмите за милиони. Геймърите имат огромно предимство пред останалите кандидатстващи за дадена позиция в подобна компания.

Развиване на емоционална устойчивост при сблъсък с неуспех

Неоспорим факт е, че играейки видеоигри всеки от нас се е срещал лице в лице с неуспеха стотици пъти. Дали когато адски могъщ противник е убивал героя ни десетки пъти подред или пък когато някой тийнейджър ни е вкарвал 5-6 гола във футболен мач – неприятният вкус в устата е един и същ. Това обаче ни помага да се научим да губим и да не се отказваме при неуспех. Умението да губиш по правилния начин е в нужда при кандидатстване за работа. Отказани позиции винаги ще има, но това само трябва да ни стимулира да сме по-добри в следващото интервю. Точно тук се намесват отново видеоигрите, като развиват именно това умение у децата, които играят всекидневно.

Усъвършенстване на чужд език

Голяма част от нас са имали щастието да изучават чужди езици в училище. Но в днешно време има доста по-достъпни и лесни начини за това. Днешните подрастващи имат възможност да научат английски докато гледат чуждестранни видео в ютюб или пък анимационни филмчета по телевизионни канали, които не са дублирани на български език.

Има и още една алтернатива. И тя идва под формата на видеоигри. Игрите, които да са преведени на български се броят на пръстите на ръцете ни. Всички видеоигри са на английски и за да бъдат играчите успешни в тях е нужно да научат езика. Иначе казано, тук перфектно се изявява израза, че неволята учи.

Подобряване на психическото здраве

Нека си го признаем – работното място понякога напряга и създава стрес. Напрежението, което се натрупва трябва да бъде изпуснато някъде. За съжаление не липсват случаи, в които това напрежение се изпуска върху членове на семейството, което далеч не е правилното решение. Тук на помощ отново идват компютърните игри. Доста често те са нужния отдушник за изпускане на парата. Състезанията с автомобили, военните мисии и футболните мачове са перфектния начин да освободим напрежението, което забързаното ежедневие натрупва у всички нас.

Забавление

Една от най-основните цели на видеоигрите е да забавляват. Смятаме, че повечето хора ще се съгласят, че днешното поколение определено има нужда от забавление. Няколко часа пред компютъра или телевизора, играейки различни видеоигри няма да попречат на обучението на децата. Дори напротив, ако родителите позволяват на децата си определено време в игри, същите тези деца ще се чувстват много по-мотивирани да напишат домашните си след това. Това определено е ситуация, в която и двете страни са печеливши.

Заключение

Всяко нещо на този свят има две страни, точно като монетите. Винаги ще се намерят хора, които да не виждат нищо положително във видеоигрите. Ще говорят, че единственото, което правят те е да провокират насилие. Именно заради това се надяваме чрез споделеното в тази статия да сме успели да покажем и една по-различна гледна точка по този въпрос. Защото видеоигрите определено имат много позитивни ефекти и развиват десетки качества, които са нужни на всички за оцеляването и вземането на предимство пред останалите, в днешния хаотичен и шантав свят.