Как статистиката и тенденциите ни помагат за по-точни прогнози на спортни събития?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 окт. 2021

Всеки човек прави прогнози. Дали става въпрос за прогнозата на времето, гоненето на градския транспорт, или хващането на зеления светофар, всичко е една голяма прогноза. Понякога взимаме под внимание почти всички налични събития, а друг път обръщаме внимание на някои други. И докато някои прогнози най-вероятно не искаме да правим, за други се надяваме на тотален успех.

Сигурно сте чували, че има една цяла индустрия на индустриите, на този Bwin линк ще откриете точно това, но не бързайте със заключенията, правенето на спортни прогнози е занимание, което никога не може да се смята за особено лесно. Напротив, вече сме свикнали да виждаме толкова много изненади, че покрай тази индустрия се прояви още една – тази за спортни анализи. В следващите редове ще говорим много за нея и това за съжаление ще включва статистиката.

Тази наука обаче не може да бъде игнорирана, впрочем много често, особено сега, по време на избори, тя е ключов инструмент за предсказването на събитията. Как обаче работи тази наука за правенето на анализ?

На първо място ще отбележим, че статистиката работи само и единствено с информацията и променливите, които се подават. В този случай при едно спортно събитие те са твърде много. Често се слага представянето на отбора в последните 5 срещи, след това се наблюдава индивидуалното представяне на всеки играч, към това добавяме и някои други фактори като отношенията в отбора – за тях се следи медийното пространство. И не на последно място се обръща внимание на провеждането на тренировките.

Понякога обаче и това не е достатъчно. Ето защо е редно да се следи и опонента. Все пак ще открием, че понякога промените от другата страна могат да изиграят много лоша шега. Антъни Джошуа е един добър пример в това отношение. Неговите изненадващи загуби могат да изненадат всеки спортен фен, особено след като Руиз успя да преобърне крайното класиране и да се окаже доста сериозен костелив орех. Сега и Усик показа, че понякога и най-силните могат да бъдат изненадани много горчиво.

Точно по тази причина статистиката трябва да се използва за двете страни, като понякога отново има доста изненади в тази посока. Впрочем, статистиката за последния мач показваше точно това, че Усик ще изгуби срещата, но въпреки това станахме свидетели на точно обратното. При двама души е лесно да се изчислят няколко версии за срещата и да се изградят няколко модела. Фаворитът в това отношение е не само по-млад, но и доста по-силен физически с предимствата да води битката на разстояние. Това обаче не попречи на Усик да се окаже достатъчно добър в скъсяването на дистанцията, превръщайки се в безпощаден опонент.

В бокса има точно такива различия – ниските боксьори ще неутрализират силата и ще бъдат максимално близо до своя опонент, за да не позволят да разгърне ръцете си. От друга страна можем да видим, че последната среща между Фюри и Уайлдър беше равностойна, просто стратегията на единия не беше достатъчно добра. А и след като Фюри разбра къде е слабото място на своя опонент – ушите, той започна да цели само там. Крайният резултат беше среща с много нокаути, но и доста близки коефициенти между двамата.

За да имаме правилен подход и достатъчно добър модел, някои експерти прекарват много и най-различни варианти в симулация, която ще позволи на всеки фен да вземе своето крайно заключение. Тук обаче не трябва да забравяме, че нищо не е напълно сигурно – самите анализатори посочват точно това – те дават само посока и оценка на възможностите на няколко сценария, но най-накрая спортният фен има решението за случващото се.