SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
@narisagi.cos в косплей на Snow Bunny Nidalee от League of Legends

През първия уикенд на месец юли имахме удоволствието да присъстваме на едно от най-дългоочакваните събития за феновете на гейминга и азиатската култура. AnimeS World Stars е ежегоден фестивал на организацията AnimeS, който се провежда за 18та поредна година и за втори път сме в хотел Маринела, София.

Събитието се проведе в рамките на два дни, като посетителите можеха да се насладят на различни щандове за храна или ръчни изделия, да участват в турнири за видеогри, както и да се снимат с преобразените косплейъри.

Гейминг
Турнирите за видеоигри бяха разделени на няколко големи категории, като основните бяха за игрите League of Legends и CS:GO и можеха да се включат както начинаещи, така и напреднали. За феновете също така имаше обособени зони за PlayStation 5 игри, както и VR.

Настолни/TCG игри
Hobby Games се погрижиха за настроението на любителите на Trading Card Games. Освен щанда с познатата им широка колекция от продукти, на събитието имаше и Free Play зона, на която феновете можеха да изпробват карти на Pokémon, Digimon и други.

Щандове
Из събитието можеше да се открият най-различни щандове за сувенири, дрехи, храни и напитки, обвързани с азиатската и нърд култура. Оригинални азиатски лакомства от Япония и Корея можеха да се открият, а в жегата се разхладихме със студен Bubble Tea.

Арт алея
И тази година, на фестивала можехме да открием арт алея, в която талантливи творци показваха своите изделия. Видяхме ръчно изработени бижута и аксесоари, стикери, принтове и още много други.

Penumbra-Designs на събитието със щанд за модни аксесоари

Cosplay състезание
В рамките на двата дни, програмата на сцената включваше представяне на косплей, като част от него беше любителски, а другата част се състезаваха за цели четири международни квалификации за косплей. Победителите ще ни представят на състезания в четири различни държави – Швейцария, Португалия, Холандия и, разбира се, Япония.

@eri.uwu и @prezidentasnow в косплей на Gwen и Viego от League of Legends

K-pop състезание
К-поп музиката несъмнено има голяма аудитория от фенове в България, като всяка година на събитията за азиатска култура се провежда и състезание за танци от известни кпоп песни. Музикалните клипове и представления на живо на южнокорейските изпълнители се характеризират с безупречна хореография и визуални ефекти, а нашите талантливи танцьори улавят това усещане в своите кавър представления.

Какво ни хареса от събитието?
Несъмнено този тип събития винаги създават атмосфера, която не можем да оприличим с нищо друго. Фестивалът дава възможност на стотици талантливи хора да споделят своята страст, било то в областта на косплея, танците, ръчно изработените изделия и дори гейминга. Нямаме търпение за следващото издание!

Актьорът Антон Порязов беше водещ на програмата на събитието, а сред гостите беше певицата Крисия

Снимков и видео материал в статията е предоставен от екипа на Honest Cosplay.