Какво се случи в PC Mania за една година, или нашият обзор на най-доброто от медията ни през 2021 (втора част: за периода Юли-Декември 2021)

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
Напомняме Ви, че първата част на нашия обзор за 2021 можете да прочетете ТУК!

Както вече знаете, новият уебсайт на нашата PC Mania през Декември 2021 навърши цяла една година, през която бяхме заедно. За тази година се случиха и отразихме много и интересни гейминг събития и новини, писахме за нови компютърни и конзолни игри, списвахме Лични мнения и интервюта, и като цяло, поднесохме едно солидно количество информация за всичко и всеки!

Все пак, нека в самото начало на Новата 2022, сега да се обърнем назад през изминалата година и да се опитаме да открием най-доброто, за което писахме в нея и за всички Вас, нашите читатели! Предупреждаваме, че тази статия ще е дълга и наситена с много и най-различни гейминг събития и линкове, а всяко едно цитирано по-долу заглавие от новини и анонси, ще бъде в червено, което означава, и при желание, че можете да кликнете и да отворите този анонс на нова страница в браузъра си и да прегледате за всичко, което ние ще посочим. Ще се опитаме да вкараме в статията и ключови снимки и видея, с които по-лесно ще се ориентирате, докато четете. И така, да не губим повече време и да започваме с “Обзор на 2021”:

Юли 2021

На 15 Юли Дамян Христов е отбелязал “5 години от началото на Stranger Things и още нещо!” с готино ревю на компютърната игра по 3-тия сезон на сериала, която по онова време е била актуална в платформата Steam. Идеята да си пуснеш геймка, в която лично да управляваш и ръководиш всяко едно от хлапетата (Майк, Илевън и другите) е достатъчно интересна, така че Ви приканваме да си припомним и страхотния трейлър, но към 4-тия сезон:

Този път действието се мести на съвсем ново място, в една призрачна къща, където…

На 19 Юли Момчил Желев ни шашка с “Появиха се слухове че Netflix ще предлага видео игри”, което, признаваме, звучи доста апетитно, но все още – и сега и вече през 2022 – все още не сме чули да е станало наистина. Така или иначе, слухът си го бива! Запознайте се повече от червения ни линк, а за Netflix вече стана дума от горния трейлър…

На 26 Юли, точно в разгара на лятото, Дамян Христов ни изненадва с “Интервю с автора на книги-игри Николай Николов-Козия”, където става дума за най-новата игра на автора под името “Петият принц: Откривател” и която вероятно е една от малкото книги-игри в стила на “Синът на пустинята” на Робърт Блонд – учудващо добра игра и преди повече от 25 години. Нека да дадем сега шанс и на новата, а и да прочетем отново интервюто с Николай…

Играта на Ники е повече от разтърсваща, а и вече натрупа доста добри отзиви…

На 30 Юли пък четем интересен анонс на Велчо Стефанов, който ни съобщава, че “Ветерани от Call of Duty, The Last of Us и PlayStation създават ново ААА студио”. За първия проект на новото студио с название “That’s No Moon” все още не сме чули нищо, но да са живи и здрави!

Става дума за реплика на Оби Уан Кеноби от “Нова Надежда” за станцията на Вейдър…

Август 2021

На 17 Август Велчо Стефанов ни пише, че “Готвят ремастър на Grand Theft Auto Trilogy”, което явно е най-голямата новини от всички, защото тази игра се класира доста напред в нашата класация за игри през 2021, но за жалост беше изместена от Forza Horizon 5 (Racing), която се оказа по-вървежната игра за коли през изминалата година, както и да е. Нека все пак, сега да прочетем и за оригинала…

Ръцете долу от каките, те са само на играчите на GTA и на никой друг, да си знаете… 🙂

На 26 Август отново Дамян Христов ни среща със самият писател и автор на книги-игри “Джордж М. Джордж: за разказвачеството наживо и ОТВЪД игрите на хартия”, а срещата с него протича съвсем неочаквано, защото Георги Миндизов вместо това решава да говори за… ролеви игри. Така или иначе, интервюто с него е дълго, поучително и интригуващо, вижте го!

Джордж М. Джордж, който тук раздава автографи, се разписа и за нашето списание!

И отново за книги-игри, защото точно на следващия ден, 27 Август в PC Mania четем, че се отбелязва “Международният ден на Книгите-Игри!”. За всички, които не знаят какво се е случило тогава, ще напомним, че именно на този ден излиза първата книга-игра в серията “Битки Безброй/ Fighting Fantasy”, при това още през 1982 и точно сега през 2022 години ние явно ще отбележим голям юбилей, защото пък се навършват 40 години от това време! Сега да си припомним и статията, а също вижте и интервюто с Георги Чунев за играта “Пристанището на Гибелта” от 20 Август 2021…

Септември 2021

В самото начало на този месец, на 2 Септември ние от PC Mania, в лицето на Дамян Христов, успешно анонсирахме новата ни рубрика в търсене на Водещи за ролеви игри, а именно “Dungeon Master BG: Интервю с DM Христо Симеонов”. Първият ни гост в рубриката беше от град Добрич, но после бързо го последваха още и по-нови примери от Варна, Русе и София. Бъдете здрави, приятели и Разказвачи на ролеви игри, защото именно Вие внасяте някаква новост и различност от повечето втръснали ни игри напоследък…

Ролевата сесия е проведена от Ицо във Варна преди пандемията, пишете му за игра!

На 6 Септември пък Момчил Желев ни е написал новина, че са обявили “ново походово RPG във вселената на Marvel”, която игра ще се казва Marvel’s Midnight Suns. След тоталния неуспех на филма “Матрицата 4” с Киану Рийвс, както и провала на многохвалената на Стивън Спилбърг “Уестсайдска история” за сметка на Човека-Паяк на студио “Марвел”, да, вероятно все повече (и като гъби) ще никнат такива нови игри със супер герои, а сега вижте повече за играта на Момчил от линка в червено…

На 13 Септември Дамян Христов успя да издири и да интервюира един истински програмист в лицето на младия “Давид Мавродиев: “Новатор в България” е мисия сложна, но не и невъзможна!” и по случай същия ден, който тогава се падна именно като “Денят на програмиста”. Интервюто с Давид Мавродиев набра изключителна популярност и вече има и втора част (която съответно беше публикувана през следващия месец, на 8 Октомври 2021), но до трета част с Давид така и не се стигна, а причините за това са много и комплексни. PC Mania се извинява на всички за неудобството, но сега прочете двете части на интервюто с Давид Мавродиев, а ние му желаем успех!

Един от моментите от кариерата на Давид Мавродиев, за който той разказа и при нас.

На 17 Септември Ви срещаме с още едно култово интервю на тема: “Българският Гейминг Маратон ни очаква тази неделя (ексклузивно интервю с Китодар Тодоров – актьор и геймър, а от две години – вече и стриймър!)”. Кито беше така добър да се срещне и разговаря с нас, а поводът беше именно Българският Гейминг Маратон, в който много наши приятели от цяла България успяха да премерят сили и да участват!

Един голям човек, и буквално и метафорично, който също успя да ни гостува през 2021: самият актьор Китодар Тодоров застана пред нашия микрофон, благодарим му!

На 29 Септември при нас дойде на гости Надежда “Хера” Данабашева, а интервюто с нея се пусна (както при Давид Мавродиев) на две отделни части, като втората част беше съответно на 15 Октомври 2021. Нещо повече, Хера успя да ни съдейства за “Коледната игра” на PC Mania и предостави безплатно участие в ескейп стая, но ще запазим тази награда за по-късен период през 2022, тъй като през Декември 2021 никой от нашите читатели не успя да познае верния отговор, за да грабне трофея…

Тениската с надпис “Победител” така и си остана без нов собственик, но да сме здрави!

Октомври 2021

И така, на 1 Октомври Пламен Димитров “Terwell” ни изненада приятно с обширно видео-ревю на тема “Diablo II: Resurrected”, а както и при предишни негови интервюта, няма нужда да сте експерт в това, което той ни разказва, за да придобиете добри и широки впечатления, а е повече от ясно за всички – новият ремастър на Diablo II вече излезе! Нека да видим:

Това видео е повече от култово и би било добре повече фенове като Вас да го видят!

На 7 Октомври сме писали ново интервю на тема “Когато спомените за PC Mania не стигат: интервю с Юрий Попов, софтуерен инженер, гейм девелопър и съосновател в Incineration Productions”. Юрий е Човекът, който успя да вкара в базата данни на новия ни уебсайт цялото налично инфо от физическите ни списание от бровете на “PC Mania” през годините. Това интервю с него е най-малкото, което можехме да направим за Юрий! Респект!

Броят на PC Mania от месец Юни, 1999, или преди 22 години, с който е започнал Юрий!

Месец Октомври 2021 е силен месец за интервюта, и освен това с Юрий, сме пуснали също втора част на Давид Мавродиев и Хера, а на 19-ти в същия месец излиза едно съвсем неочаквано интервю като “Добрият пример: В търсене на Немо, Уол-И и Феноменалните в ARC Academy с Антони Христов”. Именно рубриката “Добрият пример” е много важна, защото с нея ще представим в бъдеще и други такива ценни личности…

Антони Христов в Холивуд, който успя да ни вдъхнови дотам, че да изгледаме анимациите в момент, в който съвсем бяхме забравили за тях, и му благодарим!

На 22 Октомври се срещаме с още един от хората, дали много на нашето списание “PC Mania”, а именно “Когато да играеш игри се превръща не просто в професия, а кауза – среща с Дидо Каролев, един от “главните виновници” за “PC Mania 2.0” и гейм дизайнер в Ubisoft Sofia”. Както и при Юрий, отдаваме дължимото и при Дидо Каролев, който беше така добър да даде също интервю в две части, като втората част излезе съответно на 29 Октомври. Сега Ви приканваме да прочетете и двете, особено, ако още не сте. Успех, Дидо, и дано твоят път те отведе далеч, както при нас с “PC Mania” от 1998!

Най-красивата снимка от цялото интервю, а именно срещата на Дидо и Роро…

Ноември 2021

На 8 Ноември Момчил Желев анонсира, че “Показаха геймплей трейлър за Elden Ring” и някак си, сме длъжни такова голямо заглавие да го анонсираме и сега в тази статия. Вижте също и прекрасния трейлър:

Играта, трябва да признаем, ще изглежда впечатляващо, когато излезе през февруари!

Точно на 11 Ноември отбелязва “Звезден рожденик: Петър Станимиров на 69 – също както изкуството, художникът не остарява – среща-разговор с един творец на светове” и нещо повече, защото това интервю не просто е взето на рождения ден на големия ни художник, а в него става дума за доста активност по игрите в България, били те книги-игри, настолни или стратове, или създавани в БГ компютърни студия като това на Haemimont Games, за което изрично се говори от интервюирания Петър Станимиров…

Пепи е майсторът с четката зад тези прекрасни приказни герои, с които го срещаме!

Добрите примери обаче продължават и на 13 Ноември пишем за “Филип Янков, оставил Силициевата долина и кариера в Майкрософт, за да се върне в България и да обучава кадри за IT индустрията”. Интервюто също има втора част, която излезе на 24/11. Тук е моментът да споделим, че точно това интервю с Филип, както и предното – с програмиста Давид Мавродиев – са две от интервютата, с които PC Mania участваме за наградите БАЙТ, които се дават за Журналистически принос през 2022 за предната 2021 и в света на високите технологии и IT сферата. Да благодарим отново на Дамян Христов и неговите специалисти-участници, които трудно се намират днешно време, или още по-трудно застават пред прожекторите…

За цената на успеха и срещите си в САЩ и в NASA разказва Филип Янков, благодарим!

Декември 2021

На 6 Декемри, точно на Никулден, ние си имаме работа с един доста “нетипичен звезден рожденик”, а именно “PC Mania” празнува 1 година от новия си сайт и 23 години от своето създаване – включи се сега в нашата Юбилейна игра с томбола и подаръци за феновете! (Актуализирана новина с всичките 4 кръга в играта)”. Да, точно това е големият ни анонс и разиграването на томболата с нашите читатели от края на 2021, където раздадохме толкова много награди и на толкова много наши верни последователи през годините. Сега да си спомним за този впечатляващ анонс и да продължим с последния месец в годината…

С този завладяващ анонс ние Ви приканихме да се включите в нашата томбола, благодарим и на Вас през годината, че бяхте с нас и бяхте активни в изявите ни!

На 8 Декември, точно на Студентския празник, Велчо Стефанов ни пише за “Нов трейлър на “МАТРИЦАТА: Възкресения” и няма да се поколебаем и за миг, ако не качим този трейлър към анонсите в статията за месеца:

С уста или без, трябва да признаем, че младият Нео е доста по магнетичен от стария…

На 12 Декември отново сме заедно с новия “Звезден рожденик: Писателят и преводач Богдан Русев навърши 46, но за феновете на книгите-игри псевдонимът му Робърт Блонд си остава най-разпознаваем и култов”, а не само “псевдонимът”, но и самият Богдан Русев е култова личност и ние от PC Mania сме горди, че той ни уважи на празника си и реши да ни гостува!

Като “типично градско момче” Богдан Русев вече гостува и на страниците в PC Mania!

На 16 Декември пък ни очаква още едно интервю с известен художник, а именно “Среща и разговор от далечна Австралия с художника на книгите-игри Ивайло Иванчев, чийто нарисувано още през 90-те ни впечатлява и удивлява дори и днес!”. Няма шега, приятели, Ивайло наистина живее чак в далечна Австралия и цялото интервю с него е проведено по месинджър. За жалост, никой от Вас, приятели, не се престраши да му изпрати своя рисунка…

Ивайло Иванчев от Австралия тук със слушалки и тениска с дракон; снимките са от социалната мрежа, където осъществихме връзка и от чийто профил е тази снимка…

На 29 Декември пък обявихме “В края на годината PC Mania класира най-добрите игри на 2021, както и най-великата компютърна игра за всички времена!”, а играта, която спечели на първо място за 2021 беше ремастърът на Diablo II, а за игра на всички времена беше обявена безусловно от Вас, нашите читатели, именно Heroes of Might and Magic III! Нека, след като четохме вече за Diablo, да видим и да се насладим сега на музиката от втората и по-старата компютърна игра:

Саундтракът на играта HMM III тук е по-пълен и съвършен от къде да е било другаде…

И така, годината почти се изниза и при нас, и при Вас, а ние в самия й край, на 30 Декември пуснахме “Пълен списък с всички победители в нашата Юбилейна игра за 2021, както и видеоклип от тегленето на наградите!”. На победителите ни, честито, а тази статия ще завършим неочаквано, като публикуваме един от победителите, а именно Динко Давидов, който ни изпрати свое селфи с наградата си – книгата-игра “Пристанището на Гибелта”. Със селфито на Динко и с видеото от нашия държател на “PC Mania” Велчо Стефанов се разделяме с Вас, а Вие бъдете здрави и през 2022 година, за да имаме още нови и хубави поводи за срещи!

Тук е видео от самото теглене на томболата, а долу е снимка на Динко с наградата си:
Отново напомняме, че Динко Давидов спечели именно в играта на писателя Богдан Русев, като отговори най-правилно на всички негови въпроси. Честито на теб, Динко!