Инди разработчик реализира огромен ръст в продажбите чрез… Pirate Bay

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Качената в торент сайта версия няма DRM или скрити уловки, твърди нейният автор

Ние от PC Mania сме, и винаги сме били, против софтуерното пиратство. Според нас то е едно от ключовите пречки пред развитието на гейм-индустрията в България и гейминга като цяло. При все това, винаги е интересно, когато някой разработчик успее да извади най-доброто от иначе негативно обстоятелство.

Такъв е случаят с Danger Gazers, пост-апокалиптичен roguelike екшън, пуснат по-рано този месец. Играта е реализирала ръст в продажбите, след като авторът й я е качил в торент тракера The Pirate Bay.

Заглавието струва около 16 лв в Steam, но ако не ви се плаща, можете да го получите и от торент, качен от самия разработчик. Качената в TPB версия няма DRM или други скрити уловки според авторът от ShotX Studio.

Разработчикът Шота Бобохидзе обяснява подбудите си в Reddit: „Има хора, които не могат да си позволят играта, други искат да тестват, преди да купят, някои никога не купуват игри. Просто искаме да им помогнем.“ Той настоява, че това не е планирана ПР акция, но този жест му е донесъл 400% ръст в продажбите спрямо деня на пускането на играта.

Имаше време, когато игрите имаха едно мистично нещо, наричано „демо“, и на авторите не им се налагаше да ходят по торент сайтове, за да промотират игрите си, но тази концепция явно отдавна е забравена от гейм-индустрията.