Игри без насилие: Among Trees (early access)

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

[game_info]


В новата ни рубрика “Игри без насилие” ще ви представяме заглавия подходящи за релакс и отмора. Те са подходящи за всички възрасти, особено за малки деца, ако имате такива. Надяваме се да се насладите на поредицата и вярваме, че ще откриете не един и два бисера, които да пожелаете да изпробвате и сами.

——————————————————————

Макар и все още в пре-алфа версия, отрочето на FJRD Interactive озаглавено Among Trees, вече е една много красива по визия и по идея приказка. Играта може да не блести с история, тъй като такава не се разказва особено, нито пък с някакъв тип запомнящи се персонажи (ако не броим мечките), защото Вие сте единственият човек в нея.

Но, Бога ми, тя е толкова красива!

Вдъхновяваща е представената графика във всеки следващ кадър! Дори мислех да започна да рисувам отново в опит да имитирам някой или друг скрийншот.

Но да оставим рисуването на професионалистите. Другият ключов аспект на играта е

Атмосферата!

В зависимост от режима, който си изберете да играете, Among Trees може да бъде или сървайвъл, или тотален чилакс (релакс примесен с chill). Ще си призная, че аз исках максимално да се насладя на втория режим, като единствено по-голямо затруднение си запазих мечките. За тях след малко. Феерията от цветове, постоянно преплитащи се с лъчите на Слънцето, ниската синкава мъгла, вълшебното небе и разкошният ембиънт звук на вятъра, примесен с чуруликането на птички, чиито песни биват нарушени само и единствено от звука на вашето ходене, създават една жива картина пред очите ви. На която да се любувате пред цялото време, докато обикаляте, за да събирате материали.

Споменахме мечките два пъти, затова нека се върнем на тях.

В играта има заложени няколко места из наистина доста обширната карта (за метода на придвижване си е бая обширна), около които мечките винаги се навъртат. Обикновено около интересен луут, като понякога това са кошери с мед, а друг път са пещери, в които се крият разни благинки. Мечките са едно от най-страшните неща в играта и са способни да ви наранят. Има няколко начина да предадете богу дух, ала ако не изберете сървайвъл мода, ще ви е относително лесно да спасите кожата за по-дълго време.

Играта предоставя много неща, които да бъдат изградени – от елементарни пособия за отваряне на някои видове кутии до съграждане на собствена оранжерия и втори етаж.

Точно това са други от ключовите вдъхновяващи моменти в играта!

Когато видях как светлината влизаше през стъкления покрив на оранжерията, след като току що си бях полял ряпата, си казах, че искам да имам такава оранжерия и в истинския живот!

В много отношения Among Trees е далеч от реалистична, ала в същината си това изиграва положителна роля и не е и необходимо да е свръхреалистична. Все пак това е игра. А ще припомня и че все още е в пре-алфа стадий, с уговорката, че ще търпи развитие.

Независимо какви промени ще претърпи след написването на този текст, за мен е факт, че Among Trees предоставя едно невероятно усещане за наслада и блажено спокойствие. Тя се чувства като медитация за сетивата. Така че, ако си търсите нещо различно и предимно успокояващо за игра, горещо Ви препоръчвам Among Trees!

Among Trees може да намерите в Steam и Epic Games Store.