SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

2020 беше трудна, но определено запомняща се година. В геймърски аспект ще я запомним с появата на няколко дългоочаквани римейка на класически игри, нова Half-Life игра от Valve, противоречиви премиери на също толкова противоречиви заглавия и невиждани досега нива на популярност и потребление на гейм продукти и услуги, породени от заобикалящите ни обстоятелства. Изиграхме колкото заглавия излезли през изминалата година можахме, но тръпнем в очакване да оставим 2020г. зад гърба си и се надяваме тази класация да е своеобразната точка в препълнената с емоции и събития, пожълтяла и раздърпана страница наречена 2020г. Приятно четене!

10.

На последното 10-то място, вие сте класирали цели 4 заглавия. Три от тях са римейкове на игри с култов статус. Радваме се да видим, че и вие сте оценили приличните Resident Evil 3 Remake и Mafia: Definitive Edition, но какво за бога прави тук това недоразумение наречено WarCraft III: Reforged… Надяваме се това да е просто тъпа шега! Трите римейка са съпроводени от най-новото заглавие в асасинската поредица – Assassin’s Creed: Valhalla, за което максимата “нова година – нов Assassin’s Creed” важи с пълна сила.

9.

Правилно се досещате, Xenoblade Chronicles е игра на повече от 10 години. Но тук не става дума за нея, а за нейното подобрено и шлифовано издание – Xenoblade Chronicles: Definitive Edition за Nintendo Switch. То, освен че подобрява визията и геймплея на оригинала, включва и нов епилог, чието действие се развива една година след основните събития в играта – подобрения, които явно са били достатъчни, за да ѝ заслужат почетното 9-то място в нашата класация.

8.

На 8-мо място са класирани две дългоочаквани продължения на две класически поредица. От една страна имаме VR benchmark-ът Half-Life Alyx. Най-накрая Лорд Габен чу молитвите ни и реши да ни зарадва с нов Half, но… за VR. И въпреки, че мнозина от нас все още не притежават очила за VR, няма как да не оценим високо първия опит на Valve във виртуалната реалност. Въпреки, че носи малко по-различно усещане, Half-Life Alyx определено е достоен наследник на великата поредица. От друга страна, Desperados III отново ни накара да помечтаем как яздим към залеза като истински каубои.

7.

Black Мessa е перфектният римейк, а е правен от шепа фенове. Въпреки, че по-голямата част от него излезе през 2012г, през 2020г. най-накрая получихме пълния пакет и възможност да се гмурнем в новия, преобразен Xen. Вярно е, че 8 години са много време, но чакането определено си заслужаваше, пък и на Valve им отне много повече време да пуснат Half-Life: Alyx. Големите компании могат само да се учат от Crowbar Collective.

6.

Death Stranding, най-новата игра на гения Хидео Коджима, дебютира още през 2019г. за конзоли, а през 2020г. за PC и бързо си спечели подигравките на геймърите, които я нарекоха с пренебрежителното – “Econt симулатор“. Въпреки всичките подигравки и закачки, Death Stranding си остава едно отлично и най-вече смело и различно заглавие, което носи в себе си най-ценното качество за една игра – забавно е за игра. Факт, който подкрепя последното твърдение е присъствието ѝ в тази класация.

5.

Hades покори сърцата на всички rogue-like любители и с лека ръка спечели нови фенове на жанра. Но това едва ли е изненада, като имаме предвид студиото виновно за разработката на играта – магьосниците от SuperGiantGames, които като истински алхимици превръщат във злато всичко до което се докоснат.

4.

На четвърто място се е наместила една игра, която успя да раздели геймърите на два лагера още преди да е излязла, а премиерата ѝ само засили контрастните чувства. The Last of Us Part II направи две значими неща през 2020г. Първо, показа ни геймплей и внимание към детайла от следващо поколение и ни демонстрира какво можем да очакваме от интерактивните забавления в близките години. Второ, отвори широк дебат във връзка с полит-коректността в изкуството и независимо дали такива елементи присъстват в играта или не, това със сигурност засенчи премиерата ѝ.

3.

На почетното трето място вие сте класирали една игра, която няма нужда от представяне – Doom Eternal. Заглавие, което съчетава по един перфектен начин презентация, комплексен геймплей и high fantasy история, а полученият микс е стъпка напред във всяко едно отношение спрямо предшественика му DooM 2016. Определено най-добрият, най-иновативният и със сигурност най-агресивният и бърз шутър за изминалата година. Не че конкуренцията беше кой знае колко голяма…

2.

През 2020г. Sucker Punch Productions, познати ни с поредицата за крадливия енот Sly Cooper и супергеройските игри от Infamous франчайза, ни подариха Ghost of Tsushima – най-добро интерактивно самурайско приключение до днешна дата. Да, точно така, Ghost of Tsushima е сбъдната мечта за почитателите на филмите на Акира Куросава и източното изкуство като цяло. Радваме се, че вие, нашите читатели също сте оценили играта високо, давайки ѝ второто място в нашата класация.

1.

Освен, че спечели безапелационно приза за играта с най-скандалната премиера за 2020г, Cyberpunk 2077 печели и вашия вот за игра на годината. Честито на CD Projekt RED, на които в момента изобщо не им е до награди. През новата година си пожелаваме поляците да си оправят играта, за да може да ѝ се насладим такава, каквато ни я обещаваха.

  • author image
    ян. 21, 2021 @ 20:01 pm

    Недовършена игра с редица бъгове на първо място?
    Consider me shocked

    • author image
      Sha77eR_Hand Отговор
      ян. 21, 2021 @ 20:17 pm

      Глас читателски – глас божи