Звезден рожденик: писателят и преводач Елена Павлова на 47

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
Елена Павлова тук се щракна за спомен заедно с “Камен и пиратите от 5Г” (снимката за PC Mania е предоставена от другия български автор и писател Сибин Майналовски)

Да, не бъркате! Точно днес любимият Ви автор на книги-игри Елена Павлова, или Върджил Дриймънд, ако желаете, празнува своя личен празник! Но освен писател на книги-игри, Елена е още един от най-добрите преводачи в България, както и се занимава с развъждане на кучета, но най-вече тя се смята и счита себе си за “мечтател на пълно работно време”. И няма как да е иначе, тъй като изпод нейното перо и вещо напътствие, ние с Вас сме прочели, запознали и дори играли на множество светове и сме срещнали доста щури и смели герои. И за да не сме голословни, още сега (а и нали сме сайт за и от маниаци и геймъри на игри) ще анонсираме, че последният игрови проект на Елена, този за “Ринглас и боговете близнаци”, който вече е напълно изчерпан за онлайн поръчки, ще получи своето най-ново издание в следващата 2022 година! Да! Най-новата книга-игра на Върдж ще излезе изцяло реновирана и допълнена през следващата година, а сега даваме думата на Елена като я поздравяваме сърдечно:

PC Mania: Елена, здравей и от сърце ти благодарим, че се съгласи да ни гостуваш именно днес, на твоя рожден ден! Малко или много, днес ти празнуваш с толкова много нови и издадени от теб книги. В крайна сметка, спомням си как навремето г-н Любомир Николов – Нарви в друго мое интервю беше споменал, че „славата е ценна само, ако човек има какво да направи с нея“. А самата ти, и вероятно след успеха с книгите-игри, не спря да пишеш, да твориш и да превеждаш вече безспир и толкова години. Да не би, освен “славата”, за която пише Колин, да има и нещо друго, или нещо, която самата ти си открила? Сподели ни повече за “разковничето на творчеството”, или поне така, както ти, може би, тайничко го отчиташ при себе си? Упоритата работа ли е важна, или има и друга “магическа съставка”?

Елена Павлова: Здравейте (на всички), много се радвам да гостувам на онлайн списанието за игри PC Mania! По време на едно обучение по творческо писане преподавателят имаше навика да ни повтаря, че в творчеството магия няма, занаят като всички други. Та, може би, магическата съставка е вечно любопитство „какво би станало, ако…“ и инатът да доведеш нещото, което пишеш, до завършване, за да провериш какво наистина би станало. Тайната на писането е в повече писане. Поне лично за мен.

И без четене не става, това е другата магическа съставка. Годишно изчитам около сто книги (в последните две години покрай пандемията – по-малко, загуби ми се апетитът за четене нещо). Но като цяло се старая да стоя на гребена на вълната и да хвърлям око поне на по-големите заглавия в жанровете, които ме интересуват. Книгоиздаването по света изостава мощно от съвременните тенденции на писането, понеже дори след предаването на ръкописа до излизането на една книга минават буквално три-четири години, затова е важно да се четат съвременните списания – в моя случай за фантастика най-вече, където „реколтата“ е по-прясна.

Третата магическа съставка са, предполагам мечтите – важно е да мечтаеш на едро и да се опитваш да сбъдваш тези мечти, без да клюмваш, ако не става веднага. Нереалистичните мечти са не по-малко важни от реалистичните: не се ли стремиш да създадеш Бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс“, няма да влезеш в Топ 10 на „Хеликон“… или дори да си видиш името на корица на витрината на книжарницата.

Да, корицата на “Ринглас и боговете близнаци” е рисувана от Петър Станимиров!

PC Mania: В предварителния разговор с теб те предупредих, че сме онлайн списание за игри и сега бих искал да се спрем с няколко въпроса именно на книгите-игри при теб. Защо се стига дотам “Ринглас и боговете близнаци” да получат ново издание и какво точно се случи с проекта на Весела Фламбурари и “Горната земя”? От PC Mania разбрахме, че доста хора и твои читатели са имали проблем с поръчката на тази книга и вероятно, когато тя излезе преди време, по-малко фенове успяха да се сдобият с нея?

Елена Павлова: На „Горната земя“ й се случи пандемия, която (хайде да признаем) промени драстично света, без видимо да го е променяла. Харесвам много Катя и Весето, и им стискам палци да се върнат на сцената по-силни и по-дръзки от всякога. „Ринглас“ всъщност така или иначе беше на път да се сдобие с втори тираж, така че се надявам за тях да не е бил най-голямата загуба от всички, нищо че е бая дебеличък. Междувременно обаче минаха две години и с Весела Фламбурари се договорихме, че ако до 2022 г. не се стигне до отваряне на „Горната земя“, „Ринглас“ ще получи втори шанс. Имах някои идеи, които не влязоха в книгата (по-скоро заради сроковете, отколкото заради обема й), има и няколко стаи, които искам да променя или балансирам по-добре – всичко това ще се опитам да оправя във второто издание, което се надявам да е факт към края на другата година.

PC Mania: Наскоро ние от онлайн списанието анонсирахме ново интервю с Джордж М. Джордж – Георги Миндизов, в което стана дума пак за стратовете на ИК “МЕГА”, надявам се, че си го чела. Ако се абстрахираме от отговорите на Джордж в интервюто, мислила ли си за, да кажем, за твой съвременен и нов суперстрат, или поне за нов опит да разчупиш жанра за пореден път? Ето сега, например, се сещам за доста успешния проект за детски “приказки-игри” на г-н Никола Райков и неговото таласъмче. Защо не и нещо такова от теб през 2021, игра в кутия с игрови елементи, дебела книжка-упътване от теб с правила и ситуации, и изобщо начин да стигнеш до своите читатели и верни фенове и отвъд обичайните книги-игри, или книги с фантастични истории. Дали би намерила сили за подобен проект?

Елена Павлова: Никога не казвам „никога“ (освен когато го казвам); но е доста малка вероятността да се случи нещо такова и да се появи детска приказка-игра, написана от мен. По-реалистично е да си говорим за дописване / надграждане на „Градска вещица“ или завършване на прословутото „Червено“, което така си и стои нещастно и недописано. Всъщност него бих го дописала с удоволствие, в една от последните си версии беше точно тип комбиниран страт като „Талисман“ да речем, но с по-разгърната история. Стига да има търсене и интерес към такива неща…

След “Камен и пиратите от 5 г” имахме удоволствието да се запознаем и с “Асен и пътешествениците в 100 Българии”, където щурите приключения на децата отново вземат връх, но този път историята е фантастична!

PC Mania: Елена, ти се занимаваш с кучета, освен с писане, и, може би, затова те виждаме по снимките на толкова киноложки събития (мисля, че „киноложки“ беше свързано с кучета, вместо с кино – бел. Ян), освен на такива или по-скоро свързани с книги. Тъй като навремето си купих и чинно изчетох „Камен и пиратите от 5г“, си спомням разни неща за „ажилити“ и прочее спортове, които служат, за да се тренира и оцени рефлекса на самото куче. И, все пак, мислила ли си в някакъв етап да напишеш изцяло публицистична книга по темата, а не толкова проза или истории, свързани с кучета?

Елена Павлова: Навремето (в по-оптимистичните „Деветдесетте“) съм писала малки книжки за кучета и горе-долу за това, какво е необходимо по онова време, за да отгледаш куче. Писала съм и книга за българското овчарско куче през… май беше 2013 г. Мисля, че ми стига толкова. В момента е на етап „пече се в печатницата“ и друг любопитен, отново детски проект – „Дивите животни на града“. Това е книга по истински случаи, за нашето съжителство с животните, които сме принудили да обитават градския бетон – таралежи, лисици, катерици, гълъби, лястовици, прилепи и много, много други – и за сблъсъците им с човешкия свят; и за това как можем да им помогнем, да ги спасим и да запазим природата, дори в циментовата джунгла. Проектът е финансиран по програма “Социално ангажирани изкуства” на Национален фонд „Култура“, а илюстрациите са дело на страхотната Милена Радева. Приходите от книгата ще отидат дарение за няколко организации, които се занимават със спасяване и рехабилитация на дивите животни от града.

PC Mania: Сега искам да се спра малко повече на най-новите ти и вече изцяло литературни проекти като “Камен и пиратите от 5г”, “Асен и пътешествениците в 100 Българии”, както и прекрасната “Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали”, за която ти грабна Наградата в категорията за детска книга на Еврокон 2021. Бих казал, че след такава компилация от написани книги, ти очевидно си си поставила за цел да бъдеш именно детски автор, за което те поздравявам! И, все пак, ако оставим настрана приказните и фантастични сюжети, защо си си поставила за цел именно деца да бъдат твоите нови главни герои? След сборника “Две луни” на ИК “Изток-Запад”, който всъщност включва най-добрите твои сай-фай, фентъзи и хорър по-къси творби от периода 1996–2016 г., ти сякаш се отдръпна да пишеш над по-твърди и сай-фай теми и сюжети? И отново ще се върна на г-н Любомир Николов, който напоследък прописа стихотворения именно за деца… ДЕЦАТА ли са най-новите мечтатели у нас и защо го открихме в България чак сега? Изобщо целият този бум с детски книги планиран ли беше? Имаш ли свои впечатления, че днес децата четат повече, или поне по-качествено?

Елена Павлова: Към това да се превърна в автор на детски книги ме подтикна главният виновник за всичко, Петър Станимиров, когато ме покани да сътворим заедно „Пръстенът на нибелунга“. И просто… като те набедят за детски писател, иди доказвай, че пишеш хорър… Истината е, че фантастиката се променя динамично, заедно със света около нас; докато през десетилетията след средата на миналия век (ама само как звучи – МИНАЛИЯТ век, а?) тя е била ракета-носител на научния прогрес, твърда и научна, сега вече живеем в този същия научен прогрес. Напредъкът е невероятен във всички сфери, просто ние живеем това тогавашно бъдеще и някак не го забелязваме и отбелязваме. Компютри. Интернет. 3D принтери. Бебета в епруветка. ГМО растения. Лесен анализ на ДНК, разчитане на генома. Доказани, че и снимани планети около други звезди. Черни дупки. Страхотно е, нали?!

Сега обаче фантастиката започва да сменя прицела: време е да ни покаже как да се справим с това бъдеще, с научния прогрес; как да разчупим черупката си и… хайде, не да ставаме трансхуманни (transhuman), и на това ще му дойде времето… но как да се адаптира човечеството към този наш нов и потресаващ свят. Има много и хубави примери за такъв тип литература и филми. (Не, нямам предвид „Интерстелар“ или „Аватар“).

Само дето светът не е вече наш, така де, на ДОСКОРОШНИТЕ потребители на фантастика, които вече живеем в бъдещето. На наше място идват съвсем нови, съвсем различни човешки същества, родени и формирани в това бъдеще. И те имат нужда на свой ред да бъдат захранени с фантастика – такава, че да бъде за тях ракетата-носител към тяхното невероятно бъдеще. Но и същевременно да им помогне да навигират в сегашния свят, който е все още повече наш, отколкото техен (и сблъсъците между поколенията са просто епични още отсега…) Та тук някъде е мястото на фантастиката в детската литература. Бих казала, че и в момента пиша абсолютно същото, което и преди, просто за по-млада публика. Тук вече можем да спорим колко е твърд електропънк свят, развит във вътрешността на свят, който е тор, вместо планета („Коледари срещу хали“) и колко е не баш сай-фай алтернативната история и пътуването между алтернативни светове („Асен и пътешествениците в 100 Българии“). Следващите ми два проекта (дано видят бял свят) са от същия сорт – за извънземно същество и неговите приключения с хората и дизелпънк фентъзи с много научни елементи… пак за деца.

И – да, всъщност днешните деца четат повече, колкото и невероятно да звучи. И четат по-качествено. Което е прекрасна тенденция и вдъхна надежда, ще ЩЕ имаме и ЩЕ ни очаква повече от едно страхотно бъдеще!

“Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали”, за която Елена Павлова успя дори да грабне Наградата в категорията за детска книга на Еврокон 2021! Поздравления!

(Финал) Елена Павлова си остава гранд-дамата на фантастиката у нас и ние от PC Mania я подкрепяме в каквито и по-нови и съвременни проекти се пробва занапред, било то книги-игри, или по-класически неща. В същия момент си даваме ясно сметка, че за един творец би било разхищение на талант и енергия, ако не опитва нови сфери и не залага на още по-различни и, може би, все още неоткрити литературни жанрове. Така или иначе, днес за Върджил е ден за празнуване и ние от PC Mania желаем да бъде жива и здрава, и все така творчески активна, както винаги досега! Успех от нас!

Елена Павлова: Благодаря за поздравленията, да ви се връщат двойно (сиреч – като стана на 94, обещавам пак да черпя за благото и добруването на списанието)! На финала ми се ще да кажа, че живеем не само във фантастични, но и в много критични времена, които човешката глупост, наглост и безразличие към живота (нашия в частност и този на планетата в цялост) са по-огромни и шумно демонстрирани отколкото когато и да било досега. Супер важно е обаче да не се сбъднат други едни фантастични прогнози и да не останем бездомни, че ваксина срещу това все още няма изобретена…

Весел “шарж” на Елена Павлова от художничката на “Камен” – Неда Малчева, с който ще завършим това страхотно интервю и стискаме палци на Върджил за още книги!

За да продължим Легендата PC Mania имаме нужда от Вашата помощ – подкрепете ни в Patreon! Абонирайте се за нашия канал в Youtube, последвайте ни в facebook, twitter и instagram, вашата подкрепа е важна за нас и ни дава сили да продължим.
С уважение: Задругата за PC Mania