Големи компании изтеглят участието си от GDC 2020

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

По-малко от месец остава до Game Developers Conference 2020, а вече няколко големи имена сред участниците се изтеглиха от участие в събитието. Причината: епидемията с Coronavirus.

Сред големите имена са Sony и Facebook. “Поради съображения за здравето и безопасността на нашите служители, нашите партньори-разработчици, както и GDC общността като цяло, Facebook няма да участва в тазгодишното издание на Game Developers Conference, поради покачващите се рискове за общественото здраве, свързани с вируса COVID-19.” – споделиха от компанията на Марк Зукърбърг.

Sony направиха подобно изявление: “Разочаровани сме, че трябва да прекратим участието си, но здравето и безопасността на нашите служители е нашата най-голяма грижа“. Напомняме, че преди седмица от геймгиганта обявиха, че оттеглят участието си и в PAX East поради същата причина.

По първоначална информация Electronic Arts щяха да присъстват, но със силно ограничено присъствие. След обновление по темата от самите EA, изглежда че те също изцяло ще изтеглят участието си от Game Developers Conference 2020. “Следейки отблизо глобалната ситуация с Коронавируса и с появата и ескалацията му в нови региони, решихме да предприемем допълнителни стъпки за да защитим нашите служители, като в тях влизат и забрана на всички незначителни пътувания. В резултат на това ние също прекратяваме официално нашето участие в GDC 2020 и ще ограничим присъствието си на други събития. Продължаваме да наблюдаваме ситуацията.

Списъкът обаче не свършва до тук. Хидео Коджима, който трябваше да участва в дискусия за Death Stranding, също изтегли участието на Kojima Productions от Game Deveopers Conference 2020. “Kojima Productions взе тежкото решение да се откаже от участие в GDC 2020, заради покачващите се рискове, свързани с новият коронавирус. За съжаление това включва и сесията на Ерик Джонсън на 16-ти, както и участието на Хидео Коджима на 19-ти“.

От организаторите на събитието също излязоха с изявление: “Вярваме, че разчитайки на стриктната карантина, която САЩ налагат около коронавируса и огромния брой локални мерки, които са предприети, ще спомогнат за провеждането на едно безопасно и успешно събитие за нашата общност. Към настоящия момент Министерството на здравеопазването подкрепя провеждането на публични събития, както на територията на Калифорния, така и в частност на територията на Сан Франциско“.

Към 21-ви февруари има 15 потвърдени случая на COVID-19 в Калифорния и общо 53 случая на територията на САЩ. До тук две доста големи гейминг събития вече пострадаха сериозно от изтеглянето на големи компании от участие – PAX East и GDC. Дали тенденцията ще засегне и следващи големи събития като E3, QuakeCon и Gamescom 2020?