В Япония също обмислят ограничаване на гейминга

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Воят за ограничаване на времето за игри отново се наддига, този път за учудване – в Япония. За сега става въпрос за предложение на специален комитет от съвета на префектура Кагава. Това означава, че говорим за ограничение с регионален характер, а не от общодържавен. Въпреки това трябва да отбележим, че ограничението е все още на етап „предложение“ и е малко вероятно то да бъде прието.

То цели да ограничи времето за игра на децата до 17 години. За геймърите в тази възраст то предвижда ограничение до 1 час дневно през учебните дни и час и половина през уикенда. Освен по отношение на продължителността, предложението регламентира и часовете през които може да се играе – до 22:00 часа, като по-малките ще имат възможност до 21:00 часа. Тези искания пораждат доста въпроси по отношение на тяхното прилагане, ако този закон бъде приет (което е малко вероятно).

Най-малкото обаче предложението е показателно за противоречията, които изпълват Япония, въпреки, че страната се счита за създател на гейминдустрията такава, каквато я познаваме днес. В същото време обаче японското общество е по-скоро консервативно в редица аспекти на живота и затова неща като пристрастяването към видеоигри или интернет като цяло се считат за разрушителни за израстването на младежта.