Вещер: нашето ревю на сериала

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Проекти като Вещера, които стъпват на вселена изградена на солидни основи под формата на книги и компютърни игри, носят не само големи възможности, но също така и значителни порции риск.

Изпълнени качествено, такива проекти се превръщат в културни феномени. Персонажите биват издигани в култ и остават като най-запомнящите се роли за актьорите, които ги изпълняват. Филмовите студия започват да мислят за продължения и предистории. Такива продукции заживяват свой собствен живот, подхранван от своите ревностни почитатели. Вселената, историята и героите биват обект на безброй статии, мнения и на хиляди часове видео материал стремящи се да хвърлят светлина и върху най-малките детайли, свързани с тях. За справка: Игра на Тронове.

Но границата между любовта и омразата е тънка. Всеки нов продукт, базиран на добре развита вселена, трябва да покрие високите стандарти, зададени от верните си почитатели. Когато тези очаквания останат неизпълнени, се надигат вълни от разочарование и недоволство. Безмилостни критики и усмиване се сипят от всички краища на Интернет пространството. Проектът често бива отлъчен като непринадлежащ към вселената. Недоразумение, които всички искат да забравят. За справка: Игра на Тронове.

Именно в тези дълбоки води от емоции и изпълнени с подводни камъни нагазва телевизионната адаптация за Вещера през 2019. В следващите редове ще се опитаме да открием към коя от двете крайности клони сериалът на Нетфликс от гледната точка на някой, който се докосва до поредицата за пръв път. Невежа биха казали някои, необременен с очаквания биха изразили мнение други. Въпрос на гледна точка.

Герои, история, свят

Гералт от Ривия е Вещер – войн мутант, обучен в изкуството да лови и убива чудовища. Легендите разказват, че безмилостните Вещери са лишени от чувства. Където и да отиде Гералт едновременно всява страх и предизвиква презрение у местните. Спътник на Вещера е остроумният бард Яскиер. Неговата съдба е неразривно свързана с тази на принцеса Сирила.

Младата Сирила е безпомощен свидетел, докато нейният свят се срутва около нея. Само за ден от принцеса тя се превръща в беглец след като нейното царство Синтра е завладяно от нашествениците от Нилфгард. Последните думи които Сирила чува от своята баба, Лъвицата на Синтра, са: „Открий Гералт от Ривия“.

Родената с гърбица Йенефер е продадена от баща си на непозната магьосница за по-малко от едно прасе. Сама, отчаяна и на непознато място тя се опитва да сложи край на живота си. Скоро обаче тя поема на пътешествие, в което открива своите магически заложби. С годините Йенефер показва талант в овладяването на магията, което я превръща в силен магьосник.

Историите на главните герои в Сезон 1 започват в три отделни времеви линии, които се преплитат с течение на времето. Тук трябва да предупредим, че този похват може да обърка по-невнимателните зрители. Това се крие опасност от загуба на интерес и негативно възприемане на сериала. Ако обаче гледа внимателно, зрителят ще има възможността да оцени качеството на препратките между отделните времеви линии. Тези препратки успяват да намерят правилния баланс и не създават усещане, че са твърде очевидни или трудно разбираеми.

Първите няколко серии на Сезон 1 показват привидно несвързани събития. Особено частите с Гералт създават усещане, че всяка случка е сама за себе си. Постепенно обаче сюжетът се заплита, като крайният резултат е една добре и увлекателно разказана история. Едновременно с това продукцията изгражда образите на главните герои. С течение на времето сериалът разкрива, че Гералт е нещо повече от бездушна машина за убиване. Той често съумява да види същността под чудовищната външност. Отношението му към Яскиер, срещата му с Йенефер и решението да потърси Сирила разкриват, че може би той не е съвсем лишен от чувства, както ни разказват легендите. Въпреки своята метаморфоза, Йенефер остава все така неприета и отчуждена от околните. Това не я спира да се жертва в името на тези, които я отхвърлят. Сирила научава много житейски уроци по трудния начин.

Всяка серия от Сезон 1 разкрива нови елементи от света на Вещера – Континента. Това е място, където хората са доминираща раса, а на всички други се гледа като на жители втора категория. В това число са включени елфи и джуджета, които или живеят в гета в човешките селища, или са изтикани в негостоприемни области, които не представлят интерес за човеците. Отношенията между расите на Континента разчупват калъпа, в който обиконовенно хора и елфи са съюзници. От сериала още научаваме, че северната част на Континента е разделена на различни кралства, докато южната е доминирана от империята на Нилфгард. Географията на Континента и разположението на кралствата могат да са объркващи за някой, който тепърва навлиза в света на Вещера.

Магьосническата гилдия обучава и изпраща своите възпитаници като съветници на владетелите на различните кралства. По този начин магьосниците се опитват да контролират и манипулират Континента. Едновременно с това различни фракции се борят за контрол в самата Магьосническата гилдия. Владетелите не се свенят да се отдават на най-различни пороци. Историята ни запознава с  крал, който изпраща убиец след съпругата си и невръстното си дете. Друг създава дете със собствената си сестра.

Реализация

Актьорският състав успява да създаде запомнящи се персонажи. Хенри Кавил, известен с ролята си на спретнатия Супермен, е неузнаваем като Гералт. С дълги бели коси и къси реплики, лишени от емоции, той успява да изгради образа на безстрашен и хладнокръвен войн. Фрея Алън, Аня Чалотра и Джоуи  Бейти изиграват запомняще се роли като Сирила, Йенефер и Яскиер. Актьорите се справят успешно в пресъздаването на емоциите, вътрешните борби и противеречия на персонажите.

Не всичко е цветя и рози в творението на Нетфликс. Някои от епизодите не завършват особено вълнуващо и не предизвикват желание да се гледа веднага следващата серия. Ако трябва да бъдем честни, това се дължи донякъде на източника на историята. Първият сезон на сериала е базиран на сборници от разкази, които сформират историята на Вещера преди романите. Идеята за епично сражение в края на сезона не е реализирана напълно. Донякъде това се дължи на самите сцени, на които някак си им липсва мащаб. Друга потенциална причина е фактът, че завоеванията на Нилфгард са твърде на заден план през по-голямата част на сезона. Резултатът от това е, че сериалът не успява да предаде на зрителя достатъчно усещане за значимост на събитията.  

Създателите на сериала са свършили добра работа в графичното пресъздаване на Континента. От мрачното средновековно усещане, което създава Блавикен, през заснежената Тимерия и планината на дракона в безименните кралства до величествената Синтра, всяка от местностите има свой собствен характер. По-критично настроените биха отбелязали, че горите на Брокилон се усещат някак не на място, сравнени с останалите местности. Съвременните фентъзи продукции от последното десетилетие вдигнаха високо летвата за графично представяне на дракони. Драконите във Вещера не съумяват да я прескочат.   

Музиката на сериала определено е на ниво. Основната композиция, дело на Соня Белусова и Джионе Остинели е запомняща се, а песните на барда Яскиер са мелодични и добре написани.

Заключение

Предполагам, че тук е мястото където да си зададем няколко въпроса и да видим какви отговори ни дава Сезон 1 на Вещера. Ще помня ли героите след 10 години? Ще гледам ли епизодите отново и отново? Това ли е новият Игра на Тронове? На тези въпроси бих отговорил с – може би е твърде рано да се каже, не съм сигурен, или дори по скоро не!

Бих ли гледал втори сезон на сериала? Бих ли посегнал към книгите? А към компютърната игра? Отговорът на тези въпроси е 100% да! Въпреки някои свои недостатъци, сериалът предлага запомнящо се изживяване и предизвиква интерес у тези, които за първи път се докосват до света на Вещера, да открият повече за вселената създадена от Анджей Сапковски. Първият сезон на сериала поставя солидни основи, които дават възможност на Нетфликс да изградят качествена продукция от най-висок калибър в следващите години. Силно се надяваме, че тази възможност ще бъде реализирана подобаващо.

Ако сте харесали това наше ревю на Вещерът, сега можете да прочетете и новината, че Хенри Кавил, който изигра Супермен, със сигурност ще участва в новите сезони на “Вещерът”, ако от Нетфликс му позволят – на следният линк и останете с нас!