Вещер (ревю на Сезон 2)

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В края на 2019 станахме свидетели на първия опит за екранизация на поредицата за Вещера като сериал. Въпреки някои свои трески за дялане, първият сезон на продукцията остави впечатление за запомнящи се персонажи, увлекателна история и епична музика. Две години по-късно Нетфликс пуснаха втория сезон на сериала. Не е изненадващо, че броени дни след премиерата си Вещера оглави класацията на IMDB за най-популярно заглавие в момента.

След силния старт на поредицата към продължението има редица очаквания от страна на феновете. Доколко Вторият сезон на сериала съумява да ги покрие, ще се опитаме да разберем в следващите редове.

История

Събитията във втория сезон се развиват непосредствено след битката при Соден. Настъплението на армията на Нилфгард е спряно, но на висока цена. Йенефер, която всички смятат за мъртва, е загубила магическите си сили след призоваването на магическия огън. Гералт най-сетне открива Сирила и след неуспешен опит да издирят Йенефер, двамата се отправят към Каер Моран, убежището на Вещерите. Междувременно магьосническата гилдия от Аретуза и Северните крале, които излизат победители от сражението, кроят следващите си зловещи планове.

Историята в новите осем епизода е изградена от два основни елемента. Един от тези елементи е непосредствената опасност в лицето на древния враг на Вещерите Неумиращата Майка. Тя отчаяно търси начин да се освободи от своя затвор, като манипулира и използва слабостите на тези, които успява да примами там. Тази част от историята е по-краткосрочна и се разплита в рамките на сезона. Същевременно, като че ли целият Континент се е впуснал в преследване на Сирила. Всяка от фракциите има своите собствени мотиви в преследването. Младата принцеса е едновременно оръжие за елфите, средство за покоряване на Синтра за Редания, нова надежда за Вещерите, ключ за бягството на  Неумиращата Майка и важна за завладяването на Континента от Нилфгард. Развръзката на тази сюжетна линия най-вероятно ще научим в следващите сезони на сериала.

От новите епизоди на Вещера научаваме повече за апокалиптичните събития, които са оформили Континента. Вселената на Вещера се състои от няколко измерения, познати като Сфери. Преди повече от хиляда години тези Сфери са се сблъскали. В резултат на този катаклизъм чудовища плъзват на Континента. Разпръснатите черни Монолити остават като свидетелство за тези отдавна отминали събития. Но някой легенди загатват, че те са нещо много повече.

Вторият сезон на сериала ни среща и с нови герои като коварния магьосник Джикстра, които служи на кралство Редания. Тяхната цел е да установят контрол над кралство Синтра. Също така се появява тайнствен непознат, който също се стреми да издири Сирила, използвайки услугите на огнения маг Ринсе. Неговите самоличност и цели засега остават неясни. Елфите също присъстват в новите серии на Вещера.

Вторият сезон на сериала ни запознава с нови местности от Континента. Безспорно най-ключовата от тях е убежището на Вещерите, Каер Моран. Някога величествената крепост носи белезите от набега срещу тях. Но празнотата в голямата зала е по-страшна от разрушените кули. След загубата на мутагена, отговорен за тяхното съществуване, Вещерите са неспособни да увеличат бройката си. Всяка година техният брой намалява, докато този на медалионите окачени на дървото в голямата зала расте. Въпреки невъзмутимото поведение на Виземир и останалите представители на групата, Вещерите са вид обречен на изчезване. Създателите на сериала са свършили добра работа в пресъздаването на това усещане за безнадежност.

Реализация

Новите серии на Вещера работят в насока на надграждане на образите на главните герои. Въпреки всички нови предизвикателства Гералт остава все така непоклатим през по-голямата част на сезона. Този похват позволява да се изгради добър контраст между образите на безчувствения вещер, загрижения настойник на Сирила, изпълнения с вина другар на Яскиер и онзи изпитващ противоречиви чувства към Йенефер. Самата Йенефер води битка между желанието си да си върне магическите сили и привързаността си към Сирила. Нейната история на края на сезона отново завършва със саможертва. Образът на Сирила в новите серии и изграден по изпитаната формула на преодоляване на страховете си и победа над самия себе си. Създателите на сериала са свършили добра работа по надграждането на главните герои. Техните мотиви, желания и борби са базирани на основни човешки емоции и се вписват добре в историята. По този начин те се усещат някак естествени. Така на зрителите им се спестява разочарованието да видят как внимателно граден образ в продължение на седем сезона се обръща с главата надолу поради неясни и неубедителни мотиви само за две, три серии.

Един от недостатъците на сезон 1 бе, че на моменти сюжета се усещаше някак накъсан. След сливането на времевите линии това усещане изчезва напълно във втория сезон на сериала. Паралелно разказваните истории на различните персонажи създават усещане за динамизъм на действието. Ефектът “само още един епизод” е много по-силно изразен в сравнение с първия сезон на сериала.

Начинът, по който героите откриват повече за историята на Континента, силите на Сирила и значението на различните събития е добре замислен. Различни персонажи разкриват различни части от пъзела. По този начин зрителят има възможността да сглоби историята. Този похват леко напомня на роман на Стивън Кинг или на първия сезон на Stranger Things. Този елемент добавя нотка свежест към типичното фентъзи усещане.

Визуалните ефекти във втория сезон на Вещера са направили голяма крачка в правилната посока. Базилиските са достойни съперници на драконите от Игра на Тронове. Чернобога е толкова добре реализиран, че на зрителят му се иска създателите на сериала да му бяха отделили малко повече екранно време. Къщичката на пачи крака, която изглежда черпи вдъхновение от историите за Баба Яга, е успяла да избяга от капана на нелепата реализация.

Друг недостатък на първия сезон на Вещера бе, че въпреки значителната роля, която заема в историята, Нилфгард бе някак си пренебрегнат и оставен на заден план. Империята на Нилфгард е на поход за завладяване на Континента. Първите осем епизода на сериала не ни разкриват мотивите зад този поход. Новият сезон на сериала работи в посока на поправяне на този недостатък. Епизодите отделят повече екранно време на Фрингила и Кахир. По този начин ставаме свидетели на метаморфозата на младата магьосница в безскрупулен лидер. За съжаление Кахир отново остава някак си на заден план. В резултат на образа му липсва дълбочина дори и след приключване на втория сезон на сериала. 

Относно мотивите на Нилфгард от новите серии научаваме че империята следва волята на своя владетел Емир, Белия Пламък. За него се говори през целия сезон, но той не се появява на екран до последните минути на последната серия. Така създателите на сериала успяват да обгърнат неговия образ в мистерия. Самата му поява е големия обрат в сезона. Поне за тези които не са чели книгите.

Именно този обрат е нещо, което оставя впечатление за леко недоглеждане в реализацията. Ефектът не се усеща достатъчно силен, тъй като сцените, свързващи миналото с настоящето, са недостатъчни. В резултат на това по-невнимателните зрители като нищо може да пропуснат да направят връзката между персонажите.   

Заключение

Поетесата и сънародничка на автора на поредицата за Вещера, Вислава Жимборска е казала че “Всяко знание, което не предизвиква нови въпроси, замира: то просто не успява да поддържа температура нужна за живота.”. Ако си позволим да направим аналогията и  да перифразираме че, “Всеки сериал, чиито епизоди не предизвикват нови въпроси и зрителски интерес, е обречен”, бихме заключили, че по този показател поредицата за Вещера е в крепко здраве. Сериалът оставя желание у зрителите да научат повече за следващите обрати и приключения в историите на Гералт, Йенефер и Сирила. Малко са знае за следващия сезон на сериала. Силно се надяваме, че ще бъде поне толкова добър, или поне колкото първите два…