Българин на върха на европейската наука с престижна награда на Европейския съвет за научни изследвания

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Tech | 0 Comments | 25 мар. 2022
Circuit board and AI micro processor, Artificial intelligence of digital human. 3d render

Българинът проф. Мартин Вечев от университета ETH Zurich в Швейцария е сред спечелилите престижната награда на Европейския съвет (ERC) за научни изследвания. Той спечели финансиране в размер на 2 милиона евро за реализиране на свой проект. Целта на проекта е създаването на нов тип модели за изкуствен интелект. Успехът на проекта би позволил нови приложения на изкуствения интелект в много различни направления, каквито са самоуправлението на автомобили и автоматично диагностициране в медицината. В тазгодишната ERC надпревара участие са взели 2651 изследователи, като по-малко от 12% от тях получават индивидуални грантове за своите проекти.
Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. През 2016 година той отново е сред наградените от Европейския съвет за научни изследвания. Вечев е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кеймбридж и професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich. През 2009 г. проф. Вечев печели наградата „Джон Атанасов“ за постижения в областта на компютърните и информационните технологии. Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбоко-технологични (deep-tech) стартъпи. Разработките от предишния ERC грант (2016 г.) на Вечев доведоха до създаването на стартъпа DeepCode, който бе закупен и в момента е в основата на мултимилиардната компания Snyk, топ 50 AI компания в света.

Европейският съвет за научни изследвания (ERC), създаден от Европейския съюз през 2007 г., е единствената европейска организация, финансираща върхови изследвания, като индивидуалните ERC награди са най-желаните от изследователите, университетите и държавите (кандидати могат да бъдат и учени извън Европа). Статутът на ERC наградите e толкова висок, че броят им се използва като основен показател за това колко иновативна е една държава.