facebook facebook
 
 
ИГРИ » Онлайн игри
 
   
 
World of Tanks
Ревю | 25.08.2014 | автор: Пламен Димитров


оценка:
Производител:
Wargaming
Издател:
Wargaming
Жанр:
Екшън
Платформа:
Онлайн игри
сайт на играта »

Вход в играта
Играй
безплатно

плюсове

много бърз екшън

голямо разнообразие от машини

лесна за усвояване

минуси

често ще умирате

малък брой карти

Ако не сте чували за World of Tanks - честито! Явно в скалния манастир, в който живеете, най-накрая са прекарали стабилна интернет връзка. След масираната рекламна кампания на джитката, която дори се появи по родните телевизии преди време, едва ли има геймър, който поне да не се е поинтересувал какво представлява тази онлайн игра, превърнала се само за няколко години в супер хит.

Малко предистория - World of Tanks е онлайн пуцалка с бронирани машини, създадена от белоруската компания Wargaming през 2010 г. Оттогава насам популярността й не спира да расте. Към края на миналата година в нея са се регистрирали над 75 милиона играча. Играта е записана в книгата с рекорди на Гинес за най-много играчи, обитаващи едновременно един сървър. Геймката вече е по-печеливша откъм микротранзакции от друг World, по-конкретно този на Warcraft. А когато изпревариш Blizzard, не просто си хванал Господ за шлифера, а направо си му се качил на главата и танцуваш полка върху него.

Идеята на играта е изключително елементарна - всеки играч управлява един танк и с него трябва да унищожи колкото е възможно повече противникови бойни машини. Играчите се разделят на два отбора, които се подреждат в двата края на средноголяма карта и екшънът започва. Имате всичко на всичко един живот - взривят ли ви, мачът за вас приключва.

Да оцелееш - мисия невъзможна

На първо място, свикнете с мисълта, че ще умирате - много. Във всички битки, които изиграх до сега, процентът в които оставах жив до края, се брои на пръстите на едната ръка. По принцип бих отдал това на факта, че просто не ме бива, но подобна е ситуацията и с останалите играчи. Самата механика на играта е направена по такъв начин - ориентирана е към сравнително кратки, брутални сблъсъци, които продължават обикновено по не повече от пет минути. Ако един рунд продължи повече от десетина минути, нещо се е закучило.

Когато ви убият, не се стряскайте. Можете да догледате битката като наблюдател или да се върнете в гаража си, да изберете друг танк и веднага да се включите в друг сблъсък. Чакането е сведено до минимум, така че почти постоянно да сте в някакъв екшън. Когато танкът ви е унищожен, просто го зарязвате и взимате друг - след време играта ще ви уведоми за изхода от предишната битка и ще раздаде съответните награди под формата на пари и точки опит. В гаража си имате място за осем танка, с опция да отключите още, а е крайно невероятно да бъдете убити в осем битки подред за толкова малко време, че нито един от танковете ви да не е свободен. Това е идеалната игра за хората, които обичат стрелялките, но нямат почти никакво свободно време.

Танкове за всички!

На самото бойно поле нещата са доста прости и ще свикнете с контролите веднага - оръдието се върти с мишката, танкът се управлява с WASD, все стандартни неща. По време на битката ще трябва да се съобразявате максимално с околната среда, за да останете живи по-дълго време. Машините се движат по-бавно в кал и вода, могат да се крият в храсти и прочие тънкости. Снарядите естествено се движат по парабола, така че за да уцелите някой далечен враг, трябва да се целите над него. Точният прицел разбира се изисква някакви умения, но не и такива, че да нямате шанс срещу противниците си, ако за пръв път пипате играта. Системата за съставяне на отбори ми се видя доста справедлива, като винаги успяваше да изправи един срещу друг отбори със сходен опит, класове танкове и т.н.

Говорейки за класове, имате на разположение цели 240 машини от седем страни, разделени на подвидове - леки, средни и тежки танкове, противотанкови и самоходни оръдия. Всеки танк си има екипаж от няколко души, които трупат опит и имат собствени умения, но могат да бъдат убити по време на бой, което прави боравенето с машината по-трудно. Отделно, танкът ви може да бъде ъпгрейдван с най-разнообразни подобрения, да бъде оборудван с различни муниции и общо взето може да бъде променен до неузнаваемост. Ако му сложите оръдие с по-голям калибър, ще стреля единични, но много силни снаряди, но ако изберете по-малко оръдие ще мятате по враговете повече, но по-слаби изстрели, което напълно променя стила на игра. Ъпгрейдите се отключват с точки опит, а се купуват с пари. Технологичното дърво е огромно и спокойно можете да се изгубите в него.

Технически

Озвучението в играта не е преведено и е на английски, но всички текстове са на български. Звукът и музиката като цяло не са кой знае какво и спокойно можете да си пуснете друг саундтрак за бронираните си подвизи. Графиката е доста добра като за „браузърна" игра, макар че на практика World of Tanks не е такава - трябва да си свалите инсталационни файлове и да влизате в отделно приложение. Направи ми впечатление обаче, че след известно време в играта, вентилаторите на иначе приличната ми машина започваха да вият на умряло, тоест играта поне на мен ми се струва тежичка. Както вече споменахме, в играта има микротранзакции и макар на теория те да са за допълнителни, незадължителни неща, може да ви се наложи да се бръкнете. Например десетото място в гаража като че ли може да се купи само с истински пари, а след няколко часа отключване на неща това място ще ви е доста полезно.

Най-голямата сила на играта е нейната неангажираност - можете да влезете за половин час, да изиграете 5-6 игри и да станете от компютъра с чувството за добре свършена работа. Малко други игри предлагат толкова бърза връзка между положените усилия и получените награди, още по-малко пък F2P онлайн джитките. Дори да не сте фенове на игрите с танкове, заслужава си най-малкото да пробвате World of Tanks. Не гарантираме, че няма да се зарибите!

  

напиши коментар
 

173 мнения
профил »
Delian каза на 26.08.2014, 08:52 ?. :

Минус: Хората, които си плащат, винаги имат известно предимство.
Иначе играта e много добра! :-]

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 26.08.2014, 09:15 ?. :

Всъщност не.
Общо взето имат едно истинско предимство: по-малко им трябва за да ъпгрейднат танковое. Това е :P

2 мнения
профил »
zeni7h каза на 01.09.2014, 13:32 ?. :

Забравяш и премиум снарядите(повече penetration в повечето случай), до които може да се докопа лесно всеки с по-дълбок джоб. Но като цяло играта е добра, като изключим сравнително големия learning curve.(трябват ти поне 100-200 игри за да разбереш какво се случва).

343 мнения
профил »
Payback каза на 26.08.2014, 12:15 ?. :

Drug - e che na golemite leveli tankove 6 nagore e nevazmojno da pravish krediti ako ne si premium

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 26.08.2014, 12:57 ?. :

Зависи колко си добър...
Аз без премиум и на 9 и 10 правя пари. Не много и трябва да са ъпнати, но съм на плюс :)

173 мнения
профил »
Gesha440 каза на 26.08.2014, 18:58 ?. :
Редактиран на 26.08.2014, 18:58 ?.

Payback,ако имаш танк 7,8,9,10 почти винаги вървиш на долу,но има един начин-
Взимаш един танк 4/5 левел в моя случай Pz 3/4 и така винаги си в плюс.Да кажем единия ден играеш с pz то натрупваш 200к и после на следващия ден играеш с големия лвл :)

173 мнения
профил »
Gen.Toast каза на 26.08.2014, 18:58 ?. :

Откакто се регистрирах (има - няма 6 до 8 месеца след като излезе от бетата) не съм си купувал каквото и да е било. Сигурно съм направил поне 2к злато от бонус кодове и регистрации в сайтове. Отделно спечелих един конкурс във форума за 2500 злато.

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 03.10.2014, 10:16 ?. :

Единствено на 9 и 10 правенето на пари е много трудно. 7 за мен си е тиер в който гриндвам сребро, а на 8 също се печели по малко през по-голямата част от времето. На 9 и 10 често се излиза от игрите на минус, но ако изиграеш примерно 10 врътки и сметнеш всичко, нерядко се случва като цяло да си на нулата.

Това без премиум. С премиум предполагам че дори на 10 ще се печелят добри пари, независимо ои скъпите муниции и ремонти.

Аз правех следните неща за да не фалирам:

Гриндя сребро с Т-34-57 и с Tiger(H)

Купувам консюмабъли само когато са на 50% отстъпка и ги купувам по много(сигурно имам все още няколко хиляди бройки в акаунта)

Не се чупя да играя на тиер 9 и 10 - по няколко врътки там колкото да вземеш двойния експириънс и това е. Така или иначе тези тиери са счупени и не са много приятни за игра.

Въпреки това повечето хора са на мнението че най-добре се гринди сребро с тиер 8 премиум танкче. Но кой би дал 40 евра за Льове примерно. Да, наистина правят убийствено много кредити, но не мисля че си заслужава. Все пак това също влияе силно на играта, защото хората с Премиум танковете са и хората, които могат да си позволят да си заредят танка до горе с Голд снаряди купени със сребро, и после да казват че всеки може да си ги позволи, следователно не чупят играта.

25 мнения
профил »
dido100 каза на 26.08.2014, 15:01 ?. :

Хубаво е авторът да понатрупа малко опит в играта, за да има по-добра информация за нея. А и едва ли няколко игри на европейския сървър дават наистина пълна представа за нея. Хубаво е да се отиде и на руските сървъри-най-малкото защото там качеството на играчите е по-високо. А още по-добре ще бъде, ако я сравни с прекия съперник - War Thunder, която кой знае защо даже не присъства в класациите на сайта за игра на месеца???!!!!
Лично аз вече пускам УоТ само ако нещо не ми върви на УТ. Просто играта за мен е вече неинтересна и пренаселена с идиоти и измамници. Като добавим и ВБР (Великият Белоруски Рандом), който определя къде отлита снарядът ти и дали ще уцелиш и пробиеш. Огромен упрек има за огромното количество "хартиена" техника-т.е такава, която е съществувала само на чертежи или в единични бройки. Съществуването на артилерия в игра за танкове предизвика спорове още в началото, но разработчиците казаха, че на тях така им харесва и няма да я махнат. Едно време специалните снаряди се купуваха само за истински пари, а след въвеждането на покупката с игрова валута почнаха оплакванията, че се обезсмисля дебелата броня и необходимостта от развитие на техниката. Отделно обеинение е, че картите са правени за удобство на артилерията и танковете са просто мишени. Ограничението във видимостта (не повече от 500 м. в идеални условия) и малките карти са едни от недостатъците според мен на играта.
Играя в УоТ от ЗБТ (февруари 2010), освен това съм алфа-тестер на УоУП и бета-тестер на УТ.

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 26.08.2014, 15:28 ?. :

На Руският сървър ги има абсолютно същите идиоти. Просто са по-агресивни (но и умират по-бързо)

И в УТ има доста RNG

За мен прототипите са ГОЛЯМ плюс. Пък и... УТ също има прототипи. Panther 2 88, Tiger 2 105 L61

Снарядите са купуват вече заради F2P- F2Win обвиненията към WoT. Това... беше наложително :(


5 мнения
профил »
[R] каза на 30.08.2014, 00:03 ?. :
Редактиран на 30.08.2014, 00:07 ?.

Ограничение на видимостта до 500 метра в идеални условия? Това твърдение от гледна точка на механиката на играта е ужасно грешно.

317 мнения
профил »
miro каза на 10.09.2014, 05:37 ?. :

То не е само до 500м , ама са 500м във вид на квадрат така че някой който застани на диагонал има чийтърски обзор повече от много други и пуца на воля.Нещастника който НЕ си е купил премиум или премиум танкче и е само с едно развито умение на екипажа бива изнесен с парцалите от друг който е с нагрухтян екипаж с по 3 допълнителни умения и го "вижда" през половината карта а въпросния нещастник си няма идеята от къде го стрелят - и малко трудно се получава неангажирано игране като си чиста мишена.Отделно назлобени премиум танкове със злато , екипажи и модули.
Играта тръгва от основата че първо случайността играе огромна роля при битките и второ вградени чийтове за тия които си плащат.

В конкуренцията тия неща ги няма вярно там също има бъгове но такива смазващи предимства на тия които си плащат НЯМА.

5 мнения
профил »
[R] каза на 02.10.2014, 19:03 ?. :

miro изтрий си коментара, моля те. Всичките ти "изводи" са грешни.

15 мнения
профил »
Sick_side_Peasant каза на 26.08.2014, 21:18 ?. :

Катюша и амфибии трябва да има!

за опита на екипажа има какво да се каже ; )

5 мнения
профил »
[R] каза на 30.08.2014, 00:00 ?. :

В ревюто има доста грешки и наистина е написано от неопитен играч и не е 100% точно. И на мен ми дойде идеята да напиша ревю за WoT, но така и така не се наканих за 2 месеца. :D

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 01.10.2014, 09:47 ?. :

Edit Stealth: Коментарът е изтрит, защото не е по темата.

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 01.10.2014, 14:54 ?. :

Тази игра беше по-приятна в затворената си бета. Със сигурност беше по-грозна, бъгава и с по-малко танкове и карти, но все пак беше по-приятна. Всички тия благинки не могат да компенсират за голямото преимущество което имат Premium снарядите, и гадния powercreep. Както и наличието на повечето тиери на поне един танк който е толкова OP че чупи играта.

2 мнения
профил »
Krokodil каза на 02.10.2014, 09:40 ?. :

"Златните" муниции въобще не са такъв проблем, какъвто всички се опитвате да го изкарате. Аз лично не ползвам, но честно казано се замислям за тях, само когато съм low tier танк в high tier битка: лвл 6 в битка с лвл. 8 танкове. И пак ползването им е крайно ограничено и не гарантира нищо.

Платената екстра би могла да даде известно предимство, но то затова е платена.

Дали ще ти пръснат канчето с 1 изстрел или с повече няма никакво значение. В общия случай сериозно си се прецакал с избора на позиция или са те хванали на отркито. Да не споменаваме, че има оръдия, които без "злато" пръскат на парчета от 1 изстрел танкове без ъпгрейди или пъл low tier такива.

Тези дето мрънкат най-много за "златните" са точно скапаните кемпери, посадени като някакъв скапан зеленчук някъде из кюшетата на картата, които просто не изминават повече от 100м. Както и тези, които очакват да са "one man army" (най-често управляват KV-1(s) или HellCat) и да претрепят всичко и всички.

И 2та типа ги има навсякъде и в повечето случаи са тотално безполезни.

Така или иначе битките, в които просто доминираш тотално са адски малко. Даже да оцелееш до края, пак може да си останеш с пръст в устата без нито един "кил", с малко направен "демидж" и т.н.


240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 03.10.2014, 09:32 ?. :
Редактиран на 03.10.2014, 09:56 ?.

Миии... Т-54 без голд - балансиран танк, Т-54 с голд О.ПЕ. Когато си с Т-54 и с голд просто заставаш някъде и си пуцаш каквото си щеш и си иммортал. Когато си с AP трябва да влезнеш в боя, и да се опитваш да излезнеш отстрани или отзад на враговете. Ми като се срещнат 2 Т-54ки? Едната спами голд, другата ползва AP. Единия играч почти гарантирано пробива корпуса на другия, а оня с AP-то трябва да се цели в определени места и да се надява RNG-то да не го прецака твърде много, та поне да направи малко демидж или да удържи докато някой случайно му помогне.

Кралски Тигър когато не го стрелят с голд - танк с прилична броня, когато го стрелят с голд - танк без броня, но за сметка на това с посредствено оръдие и ниска скорост и маневреност - почти безполезен освен при перфектно сайдскрейпване. Начи аз съм танк с някаква оптимално разпределена броня, който е жертвал скоростта си за да е относително издържлив, следователно за да не съм кампер и да нападам аз трябва да знам че не всеки идар по мен ще пробие и няма да погина на секундата щом спра да сайдскрейпвам зад някоя стена, и то принципно е така. Т34 и ИС3 дават рикошети от предната на Тигъра(стига да не е долния лист) ако стрелят с AP. Повечето други танкове от тиер 7 и 8 също дават по някой рикошет. Това ти позволява да напредваш, особено при положение че малоумните ти съотборници с бързи средни танкове предпочитат да не изминат и 100 метра в боя и да си ръсят Голд по враговете от дистанция.

Обаче в момента когато малоумниците от другия отбор си пуснат голда, Кралския Тигър просто става един огромен мокър кашон. Да се изхрача по него и ше се пробие ако храчките са премиум. Получил си един удар от Т34 и 2 от ИС3-ки и готово, умрел си на секундата на която си решил да излезеш от прикритие и да проявиш инициатива. С AP поне един от тия щеше да е рикошет и евентуално да се стигне до укритие на по-добра позиция, от където да тормозиш врага.

Wafflemaker - E100 + Голд + играч с поне половин мозък = Бок

2 мнения
профил »
Krokodil каза на 06.10.2014, 11:26 ?. :

Е-100 е достатъчно здрав и без Злато.

Помисли от другата гледна точка. Стоиш с по-слаб танк, срещу по-силен. Ползвайки злато изравняваш шансовете или пък даже имаш малко по-високи да спечелиш.

А пък ако искаш да имаш "малко по-висок шанс" във всяка игра, честито. Победите са си чисто за теб, както и за кредитната ти карта.

Но никога не трябва да изключиш възможността, някой бързак да спотне. Артилерията рядко пропсука такива посадени зеленчуци.


240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 06.10.2014, 15:14 ?. :
Редактиран на 06.10.2014, 15:32 ?.

Ми преди като почти никой не ползваше голда да не по-слабите танкове да бяха безполезни. Приемаш(аз го приех още през 2010 година) че в тая игра е така. Веднъж ше си на върха на списъка, в следващата игра ше си по средата, а понякога си на дъното. Така работи.

Просто когато си по-слаб танк принуден да се бие с по-високи тиери си нагаждаш тактиката към това. Понякога това може да значи да играеш като пълен кашон, и да се сбиеш с някого само ако вече е зает с твой съотборник, или ако поради друга причина си сигурен че няма да ти отвърне. Понякога това значи да се хвърлиш през глава срещу враговете, за да ги разкриеш за съотборниците си. Никога не си напълно безполезен. Е може да не е толкова приятно колкото да можеш да пробиваш всички челно, но пък във следващата игра няма да си в дъното и няма да имаш този проблем. Някой друг ще го има, а ти ще разчиташ че бавният ти танк има броня с която да те закара до по-добра огнева позиция жив.

Идеята на текването и на тиерите е че по-високите тиери танкове са по-силни. Когато гринднеш еквивалентен по сила танк ще им влизаш с по-малко мисъл и тактика, а до тогава се примиряваш че те превъзхождат и правиш каквото можеш. Какъв би бил смисълът от гринда ако с cHEAT снарядите на Т-54 мога да пробивам всяка тиер 10-ка от каквато си позиция пожелая. За какво ми е тогава да си придвижа супер-бързия среден танк и да заобикалям враговете. За какво ми е да гриндя Т-62. Неговият мачмейкинг е по-лош, за чии дявол ми е. По-добре да си влизам в игри с по 1-3 тиер 10-ки в повечето случаи и да срещам тиер 7 при това положение отколкото да се набутвам баш в тиер 10 мачовете при Звездата на Смъртта, Е-100, WT-E100, ИС7, Бат Чат-а и Т-57.

35 мнения
профил »
pe6o560 каза на 22.10.2014, 10:16 ?. :

Трябва да спрете да пишете посредствени ревюта на толкова сериозни мрежови игри като Warthunder и WoT. Все пак, тези заглавия предлагат доста дълбока игрова механика, а и се възприемат като аркадни симулатори. Просто е обидно да напишете статия за такава игра, както се пише за плоска браузърна стратегия.

29 мнения
профил »
draven72 каза на 02.04.2017, 12:03 ?. :
Редактиран на 02.04.2017, 12:13 ?.

въпросната игра стана нещо като контрастрайк с танкове. имаш чийтове побеждаваш.
нямаш страдаш!
Уаргейминг уж банват чийтърите ама пак си има играчи с над 60% победи!
та така!
артилерийте все ги плюят, но не винаги уцелват.а и като уцелят пробитието не е гарантирано.всички ги плюят,но никой не плюе топ разрушителите които правят същите поражения но имат броня и много живот. трето последно изтрих играта преди 2 седмици!
защо? защото при последната битка имаше човек с 75% победи в противниковия отбор. 75% се правят само с чийтове! а WG не им пука особено. стига да има кои да плаща!
играта претърпя сериозни промени за 3-те години които играя. то не беше смяна на звуци и физика, и все същото. обикновено за 2-3 часа си играеш на 3-4 карти докато ти омръзне!относно артитата, да играта е за хора които не искат да се бият директно,а да бъдат съпорт.откакто отрязаха точността ин не улучват така често. а и картите в които артилерията е ефективна не са много. на градска карта има само 2-3 позиции от които може да се покрие само 1/3 от картата и то неефективно.откакто позволиха да се купуват кумулативни снаряди със игрално сребро никой не е защитен. дори и танковете с най силната броня се превръщат в решето от кумулативите
смешката е че въпросните снаряди не пробивап понякога дори и леки танкове ако ги улучиш в областта на веригите. преди месец пък имах случай Е100 топ 10 левел германски тежък танк не проби атрилерия ниво 9, при условие че я убива с един изстрел!нерви и това че доста често попадаш в битки решени от самото начало!
какво има предвид: уж всичко изглежда наред здрава команда. да ама не WG мачмейкинга те наглася така... половината измират в първите 1-2 минути. танка ти не пробива дори и да улучи или улучваш но ... малко поражение или скъсана верига или просто не улучваш. а най голямата смешка е танк останал на 1-2% живот който пуца като нов и може да направи доста бели .
забравих да добавя и забавата танк да изчезне в открито поле и в зоната на видимост, защо щото пичовете от ВГ са решили че камуфлажа работи и в открито поле и в зоната на видимост. резултата е танк на 100-125 метра да изчезне като във фантастичен филм

1 мнения
профил »
neo 5 каза на 26.02.2020, 10:01 ?. :

Напълно споделям написаното от теб и се чудя дали да не я изтрия и аз тази игра.
Тази игра я играя вече 6 години и половина но от доста време на сам играта се изроди и комерсиализира.По принцип където и да напишеш нещо, то няма да стигне до организаторите на играта защото тях ги интересуват само да има приходи по сметките в Кипър и нищо друго.А пък че администраторите правят каквото си искат е отделен въпрос.Като купуваш нещо на промоция пише че идва с куп работи а тях ги няма и прочие .Но и аз като колегата да си излея мъката пък ще видим.
Изпростява тази игра и това е.

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 10.03.2020, 08:41 ?. :

War Thunder с танкове е класи над WoT - доста по реалистична, даже и в arcade режим, графиката е топ, картите са доста по-интересни и повече, няма го Pay2Win елемента или поне не се усеща толкова. Не знам при наличието на War Thunder след добавянето на танковете и всичките ъпдейти как така WoT не само още съществува, но и трупа все повече популярност. WoT e на нивото на недобра игра от PS2 ерата. За мен е тъпо да играя с танкове с health bar и поведение като на детски играчки с дистанционнно управление и графика от 2005-та.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
World of Tanks

Ревю:
Азерот далеч не е единственият свят, където може да водите своите виртуални битки. Сложете екипировката, заредете резервоара и дайте пълна газ на вашия танк!

новини:
World of Tanks става поредното заглавие, което ще се опита да печели пари, развивайки се като платформа, а не чрез продължение.
ММО-то World of Tanks не дава признаци на износване и може да се превърне в постоянно заглавие на гейм небосклона.
Екипът на World of Tanks разкри, че през тази година ще бъдат нанесени редица визуални подобрения върху техния F2P онлайн шутър с танкове.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Sofia Wars 25
MMOG: Second Life 19
Интервю: Хановете 18
Nemexia - Еволюция 15
За новата рубрика „Онлайн игри” 15
Стратегия: Nemexia 14
Време за мъже: Lady Popular 13
Първи стъпки: Nemexia 13
Интервю: BGmafia 12
Ролева игра: BGmafia 9