facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Settlers ROE: The Eastern Realm
Ревю | 30.04.2008 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Blue Byte
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Интутивна

Множество нови нещица и изчистени проблеми

Озвучението е все така добре

минуси

На моменти липсва дълбочина

Досадно дълга

Почти нищо нов

Мине малко време и хоп - появява се поредният експанжън. Този месец определено целия геймърски свят е осветен от едно продължение, което засенчва всички останали - Kane's Wrath. Но евала им правим на останалите пъблишъри, че не сведоха засрамено глава, а се напънаха да демонстрират присъствие на гейм сцената. UbiSoft пък обичат да си ръчкат печелившите франчайзи, и най-важното - правят го качествено.

The Settlers ROE: The Eastern Realm е типичен мишън пак (mission pack) и като такъв изисква оригиналната игра вече да се намира на харддиска ти. Няма лошо, но винаги съм се кефил доста повече на самостоятелните продължения - донякъде и заради пълния хаос в геймколекцията ми, превръщащ намирането на конкретен диск в почти нереално усилие.

Старата империя е възкръснала за нов живот, под храброто и мъдро ръководство на един владетел - твоето. Ще поемеш ръководството над Дарион. Земя, пълна с митсерии, богатства и тъпички заселници, за които трябва да се грижиш. За да ти е по-интересно и разбира се по-трудно, освен ежедневните проблемчета, ще се изправиш срещу поредното велико зло. Червеният принц присъства в историята, но за сметка на това новата проблемация идва в лицето на харизматична и опасна жена (не са ли всички такива?). Богинята на Зеления Огън иска да създаде собствена империя, с която да погълне твоята. И докато се чудиш защо никога не ти се пада Богинята на Синия Вятър, ти се набива следната истина: "С голямата власт идва голяма отговорност (и офис-шкембе)". Не само че няма да можеш да се сближиш с богинята, но и ще трябва да пазиш народа си от нея.

Здравей, о, велики Пен-Чанг!


Аз съм придворният шут, който ще Ви въведе в новите ви владения, светейши. Защото, макар и познат, светът на източните империи крие своите изненади и екзотични опасности, о слънце на нашите слънца. Единствено с желязна ръка и милостиво сърце ще можете да се справите с всички проблеми и ежедневни задачи, ако искате да се превърнете в Най-великия от всички лордове... не че сега не сте, Ваше Величие.

Екосистемата

Както и в The Settlers: Rise of an Empire, отново е наблегнато много силно на детайлите в геймплея. Отново всяко едно нещо - дори климатът, влияе доста активно на играта ви. Далечният Изток е с топъл и влажен климат. Дотук добре, но добавете и дъждовните сезони. Когато небето започне да изсипва цистерна след цистерна вода над главите на поданиците ти, се случват няколко неща. Реките преливат, нанасяйки щети на постройките в непосредствена близост до тях и не могат да бъдат прекосени. Цялата реколта от зърно и мед, която не е била прибрана от полето, отива в кофите за боклук. Рибарите ти теглят една роднинска и отказват да влизат във водата. А съдържанието на всички водоеми и бани става мръснокафяво, вдигайки смрадта на хората ти с няколко степени.

Рицарчитууу (ела тука тенекиена главо!)

Рицарят, или The Knight, е вашият шампион сред сганта от средностатистически шнорхели в света на Settlers. В оригиналната игра имаше 6 шампиона на честта и девическите манастири, сред които да изберете фаворита си. Всеки един от тях има две умения - едното пасивно, а другото активно по ваше желание и усмотрение, о, велики Лорде. Пасивното умение винаги поддържа ефекта си (и гони прасетата от земите Ви и пази святостта им).

Всеки рицар може да бъде развиван в седем степени в зависимост колко добре си гледа задълженията и как спазва повелите на господаря си - на вас, ваше прелюбодейство. Най-ниската титла е Knight (тенекиена глава), а най-високата Archduke (тежкарска позиция, много жени, животни и земи има щастливецът). Всяко следващо повишение отваря достъп до нови сгради и бойни единици. Така империята се поддържа голяма и силна, но с всеки скок в технологичното ниво се покачват и изискванията на шнорхелите... така де, Вашите верни поданици. И сганта започва да реве за повече внимание.

В The Eastern Realm рицарят отново ще е най-добрият ти приятел и най-наглият от поданиците ти.

Финално

Както вече споменах, The Eastern Realm изисква оригиналната игра и е не е нищо повече от пакет с мисии. Да, поправени са страшно много бъгове и са добавени няколко нови елемента, но реално съдържанието на играта остава същото. Така този експанжън няма да спечели нови фенове на Settlers франчайза. Той по-скоро апелира към хардкор поклонниците, които не са успели да заситят глада си за безумен микромениджмънт в първата част.

Точно това обаче ме разочарова. Отдавана експанжънът не трябва да е просто няколко нови мииси и фейслифт на интерфейса, но пък немските разработчици рядко излизат с playable игра, така че не можем да изискваме повече от тях. За това е и ниската оценка за геймплей - защото The Eastern Realm има шанс да досади дори на най-големите Settlers почитатели. И единствено доста приятното чувство за хумор на създателите й, придружено с лек геймплей, ще те накарат да продължиш битката срещу Богинята на Зеления огън. Но всички тези елементи са просто пренесени от оригинала, не са надградени. 

 
системни изисквания
1,8 GHz CPU, 512 MB RAM, 128 MB 3D Video, Win XP/Vista
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
The Settlers: Rise of an Empire 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28