facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper
Ревю | 14.06.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Frogwares Game Development Studio
Издател:
Focus Home Interactive
Жанр:
Куест, Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Можете да разкриете една от най-големите загадки на XIX век

Най-страшната и мистична игра в серията „Шерлок Холмс“

Играта излиза и за X360

минуси

Подсказващият режим със задържане на Space

Прекалено пространствените нива и мащабната карта

Странно ли ви се струва смесването на имена като Шерлок Холмс и Джак Изкормвача в една игра? Ако все пак мислите, че известният на всички детектив е историческа личност, а първият сериен убиец – литературен герой, да знаете, че сте в грешка. Точно обратното е. Шерлок е измислен персонаж на британския писател Сър Артър Конан Дойл, а Джак Изкормвача се е занимавал с престъпна дейност през втората половина на 19-ти век в Лондон. Общият брой и имената на жертвите на Изкормвача са много спорни, но едно много разпространено гледище е, че той е убил пет проститутки през 1888 г. в Източен Лондон. Смята се, че е така, защото техните тела били изкормени - точно в стила на Джак. Съществуват предположения, че Джак Изкормвача е внукът на кралица Виктория и принц Виктор Албърт Сакскобургготски, братовчед на Симеон Сакскобургготски. Така че, както се казва, гласувайте умно. :)

Играта е компютърно продължение на едноименния роман на Елъри Куин от 1966 г. и една от малкото, посветени на страховития сериен убиец. Тя идва след шест филма в периода от 1976 до 2004-та година и три известни книги по темата. Може би и затова се очакваше с такова нетърпение от феновете на куест жанра.

Историята

Годината е 1888-ма, точно е основан Софийският университет. Само че вие не сте в София, а в Лондон, който пък има университет от 1200-та година, когато цар Калоян тъкмо е присъединил Пловдив и Варна към българската държава... А-а-а така ще я откараме до Бойко Борисов. Нека се върнем на сторито. Четири жени са открити мъртви, а телата им са обезобразени. Изглежда, че убиецът е един и същ и че това не са просто престъпления от битов характер. Полицията започва сериозно разследване, за да открие виновника, търси улики, създава психологичен профил на престъпника и разпитва свидетели, но нищо не помага. А кой е първият, който успява да попълни празно място в идентичността на убиеца и да разгадае мотивите му?

Естествено - Шерлок Холмс

Видният детектив е любимец на нашите дядовци и баби, а също и на родителите ни. Ако сте чели книгите, които разказват неговите премеждия, убеден съм, че е и ваш фаворит. Най-малкото защото това е следователят, който няма никакви познания по литература, философия и астрономия, но знае всичко за наркотиците и химията, блестящ е в бокса, сабята и фехтовката, свири великолепно на цигулка и – най-важното – има завидни познания за престъпленията, извършени досега в историята. Както за сензационните, така и за най-маловажните. И то не само в Обединеното кралство. Макар че Холмс обикновено действа дедуктивно и често без да напуска дома си, в играта авторите не само че са го изкарали навън, но са му дали и

огромната свобода да странства из Лондон

и да се вре в най-неугледните и неморални места на английската столица, където бродят крадци, пияници, бездомни деца, проститутки и... Джак Изкормвача.

След The Mystery of the Mummy, The Silver Earing, The Awakened и Sherlock Holmes vs Arsene Lupin петата игра от поредицата ще ни зарадва с доста нови неща. Графиката е впечатляваща за жанра. Беше ми например адски приятно и вълнуващо да гледам добре нарисуваните... лица на жриците на любовта... ъ-ъ исках да кажа на палитрата от хора, щъкащи по свои дела из влажните улици на Лондон. Хареса ми и възможността да ползвам бутоните W, S, A и D (които имахме и в предните версии на играта), също и че можем да играем както в трето, така и в първо лице, а в развитието на действието да ги сменяме неограничено. В началото ми допадна и обширната карта, но после се отегчих от прекалените й мащаби.

Възможността да пресъздадете сцената на престъплението, когато съберете достатъчно улики, но най-вече шанса да разкриете самоличността на Джак Изкормвача, са големи предизвикателства. Имайте предвид, че атмосферата в играта е пресъздадена блестящо. Задушливият лондонски въздух ще се врязва в дробовете ви, ще потръпвате, когато зад гърба ви се прокрадне сянка, ще настръхвате, когато завали и треперещи просяци протягат ръка, за да изпросят монета към вас. Сред плюсовете на играта още е осъвременената система за помощ, която ви връща обратно при правилната версия на разследването, ако драматично сте се отклонили от нея.

Геймплей

Сред противоречивите моменти от геймплея е, че при задържането на Space ти се показват всички действия , които можеш да направиш. Според някои така става прекалено лесно и е някак далеч от духа на жанра да имаш наготово местата, които сам трябва да откриеш с пот на челото и ръка на мишката. Но според други играта е достатъчно дълбока и интересна и това въведение само ти помага да играеш оптимално и без излишни ходове.

Управлението е по системата click&hold, тоест задържате левия бутон на мишката на мястото, на което искате да пратите героя, и той отива към курсора. Друг вариант е click&point, когато указвате нужното място и кликвате на него. Не забравяйте постоянно да си задавате въпроса какъв е мотивът да бъде извършено това, което виждате пред себе си.

Едни от най-дискутираните въпроси около личността на Изкормвача са неговите познания по анатомия. Това, разбира се, го прави идеален за филм на ужасите. Мисля, че сценаристите на „Убийствен пъзел“ примерно щяха да пожънат още по-голям успех, ако бяха направили съвременна версия на Джак, вместо поредица за дядката с инвалидната количка.

За мен това е впечатляваща и добре направена игра, която все още не съм превъртял и която ще играя с нетърпение в следващите дни. Не вярвам да има сериозно разочаровани и сред вас.

  

 
системни изисквания
P4 2.2 GHz, 1 GB RAM, 128 MB Video
напиши коментар
 

130 мнения
профил »
Omerta каза на 16.06.2009, 14:53 ?. :

Имам няколко въпроса към екипа на PC Mania. Виждам, че напоследък няма много написани статии. На какво се дължи това? Ето го какво мисля аз: След като минахте към онлайн вариант, да не би да не ви се плаща за свършената работа? Възможно ли е членове от екипа да напуснат, заради никаквото или слабото заплащане? Дали не сте си намерили нова работа с истинско заплащане, а сайта да остава на заден план? Дано не съм разбран погрешно. Мисълта ми е, че наистина какви пари изкарва един млад интелигентен човек от един сайт? Ето това ме интересува. Извинявам се, че коментирам тук. Благодаря ви предварително.

154 мнения
профил »
vladitan каза на 16.06.2009, 18:13 ?. :

какви статии искаш като не излизат никакви игри

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 16.06.2009, 18:17 ?. :

Тъкмо това щях да отговоря и аз - статиите се пишат според игрите, които се предлагат на пазара. Стараем се да не пропускаме заглавие, освен ако е някакъв пълен боклук, за който не си струва да се пише. Впрочем, обективно погледнато, откакто сме онлайн броят на статиите се е увеличил за рамките на месеца един път и половина.

99 мнения
профил »
Statis каза на 16.06.2009, 18:28 ?. :

"Подсказващият режим със задържане на Space"
Никъде не ви задължават да натискате Space, така че няма смисъл да се брои като минус.
Иначе играта много ми хареса. Сега ще чакам и ревю на Secret Files 2 :)

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 17.06.2009, 13:14 ?. :

Не знам дали тази игра е като онази(Silver Earring),но ако е като нея-кофти.Какво имам в предвид,когато се опитах да мина първото ниво каквото и да правех не се плучаваше,докато не разбрах че трябва всичко(разговори,събиране на улики) да се изпълнява в строго определен ред иначе няма как действието да се развие.Ако и тази игра е така си мисля че това е голям минус и само един истински детектив може да я превърти без да гледа из нета за подсказки :D

1565 мнения
профил »
n00b каза на 17.06.2009, 13:56 ?. :

Искам да съм Джак, а не Шерлок :D

267 мнения
профил »
TreantBG каза на 17.06.2009, 15:09 ?. :

Пари от един сайт можеш много да изкараш.Обаче друг е въпроса дали ще стигнат за всички от екипа на PC Mania

130 мнения
профил »
Omerta каза на 17.06.2009, 15:49 ?. :

Така е. Аз все пак не получих отговори на въпросите си. Беше ми казано само, че пишели много статии. Не знам живее ли се от подобно нещо, просто ми беше интересно. Те си знаят, засега съм доволен от трейлърите, статиите и т.н. Ето защо искам да продължи, без да бъде прекъсната тази нова практика

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 21.06.2009, 17:12 ?. :

Готина игрица.... не съм фен на жарна и ми трябваше нещо от него, за да го пресъздам на друга платформа, но когато отворих това, първо я изиграх за кеф и чак тогава започнах да пресъздавам играта. Купете/теглете, няма да съжалявате!

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 21.06.2009, 20:04 ?. :

Не съм фен на поредицата, но забелях, че Холмс го изправят срещу кой ли не...остана и да почнат с герои на Marvel

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 26.06.2009, 23:22 ?. :

Не сум я пробвал но бих я разцъкал малко,за да си раздвижа мозъка,че с тоя Devil May Cry 4 и Prototype здраво мога да затъпея.

3 мнения
профил »
Demigod каза на 20.07.2009, 17:19 ?. :

qcetoo каза на 27.06.2009, 02:22 ч. :

Не сум я пробвал но бих я разцъкал малко,за да си раздвижа мозъка,че с тоя Devil May Cry 4 и Prototype здраво мога да затъпея.


Е ся няма да обиждаш една от най - великите игри на Capkom - Devil May Cry 4 :D Чесно казано смятам да я вида ... и аз така от любопитство,като горепосочения, че да има какво друго да играя освен Devil May Cry 4 Ice Age 3 i Overlord 2 :D :D :D

3 мнения
профил »
Demigod каза на 20.07.2009, 17:20 ?. :

Извинявам се за грешката, пишело се Capcom :D

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 11:48 ?. :

Падам си по такива игри но проблема е ,че не съм наясно с английския.

ПП: Убеден съм ,че ако такава игра бъде преведена на Български език ще има доста голям интерес.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Sherlock Holmes versus Arsene Lupin
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13
Gray Matter 12