facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Left 4 Dead 2
Ревю | 30.11.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Valve
Издател:
Valve
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77 лв.
купи играта »

плюсове

Зарибяващ ко-оп режим

Колоритни локации

Новите оръжия и зомбита са страхотни

минуси

Поостаряла графика

Чувства се като експанжън, а не истинско продължение

Пускайки за първи път продължението на ко-оп шутъра на Valve Left 4 Dead, неволно се замислям за това как зомбитата се превърнаха в един от най-експлоатираните елементи в игрите и в съвременния развлекателен бизнес като цяло. Може би с изключение на нацистите, едва ли има друга група герои, по които целокупната геймърска общност да стреля с такава наслада. Зомбитата са навсякъде – филми, комикси, видео игри – и това неминуемо води до тяхното изтъркване като интересен елемент. Дали това няма да се случи и с Left 4 Dead 2, се питам аз. Точно в този момент обаче пред погледа ми попада сцена от интрото: един от героите е сграбчен от няколко зомбита точно преди да влезе в асансьора. Работата му изглежда спукана, но в следващия миг друг от „Оцелелите” – Тренера – спасява положението с огромна резачка, която преминава през крайниците на зомбитата като нож в масло. Не е много живописна сцена, но пък мигом връща вярата ми в играта и си казвам:

Отново е време за лов на зомбита!

Шансът да не сте играли – или поне чували – Left 4 Dead е крайно малък, но ако все пак принадлежите към този изчезващ вид, ето за какво става въпрос: икономическата криза е довела до глад и мизерия десетки милиони американци, здравеопазването се е влошило и в резултат се пръкнал гаден вирус, който превръща хората в мутирали, гнуси и кръвожадни зомбита. ОК, това предимно си го измислих, но фактът си е факт – в Left 4 Dead 2 Америка е в руини, по улиците скитат тълпи деформирани създания, а вие и вашите трима приятели трябва да оцелеете в този апокалипсис.

Другари по неволя

Забравете четиримата герои от Left 4 Dead – сега екипът е изцяло обновен и малко по-колоритен. Той се състои от Ник, Елис, Рошел и Тренера, които са принудени от обстоятелствата да работят рамо до рамо, за да се спасят от надвисналата заплаха. Ник е комарджия и тарикат, който има циничен поглед върху случващото се. Елис е младеж с дарба да поправя коли, който изглежда по-скоро се забавлява от ситуацията. Рошел е сътрудник в ТВ станция, която предава евакуацията, но за нейно съжаление се е озовала твърде близко до мястото на събитията. Тренера пък е колоритен спец по американски футбол, чийто непукизъм и твърд характер придават завършен облик на групата. Тук големият проблем е, че какъвто и да бъде вашия избор, това няма практически никакво отношение към геймплея. Няма специални умения и бонуси, няма различна стратегия на игра, просто един от персонажите ще носи вече вашето име на екрана.

Причината „Оцелелите” да са различни е, че се променя мястото на действието в играта. Сега то се развива в американския Юг и в отделните нива ще видите най-различни характерни пейзажи като блата, реални градове, увеселителен парк, в който вече няма нищо весело и др. Освен това авторите са се опитали да създадат някакъв сюжет, който да се пренася от мисия в мисия, а не само поредица от нива. Историята в Left 4 Dead 2 е далеч от съвършенството, но осигурява достатъчно информация, за да възстановите картината на това, което се е случило.  

Зомбита с характер

За разлика от „Оцелелите”, които са напълно нов екип, всички познати ни зомби герои от първата част са тук. Любопитно е, че стандартната тълпа вече включва и някои по-специфични зомбита, които се отличават с някакво умение или вид. Така например може да срещнете врагове, облечени в огнеупорни костюми, които издържат на доста повече поражения. Други пък носят специално полицейско облекло за борба с безредиците и също могат да ви измъчат. Причината за това е, че преди да се превърнат в зомбита, тези хора са изпълнявали подобни специфични функции и са запазили екипировката си.

Истинската атракция обаче са специалните „Заразени”, които ще са вашият най-голям проблем. Освен познатите Hunter, Smoker, Boomer, Tank и колоритната Вещица, имаме цели три напълно нови персонажа, всеки със собствено поведение и черти. Както името му подсказва, Spitter е гадина, която може да изхвърля топки от киселинна течност, които поразяват героите и ви карат бързо да напуснете съответното помещение или място. Jockey пък може да изскочи от нищото и да се хвърли на гърба на някой играч, като след това го насочи към тълпата заразени или към някое препятствие. Най-сетне Charger е гигант с мутирала ръка, който с лекота разхвърля героите или ги запраща в някоя стена. Освен това Вещицата вече не стои пасивно някъде в очакване на заблуден играч, а се движи из картата, което я прави по-труден противник.

Оръжия за всеки вкус

Познатите от първата част оръжия са тук, като сега може да ги обзаведете с някои допълнителни приспособления. Такива са джаджи като заглушители, които ви помагат да не привличате твърде много вниманието на тълпата зомбита и запалителни патрони, с които лесно се постига ефект от типа „зомби алангле”. Тук е и стандартната помощна екипировка като коктейли „Молотов”, болкоуспокояващи, както и нещо ново: дефибрилатор, с чиято помощ може да съживите паднал другар.

Големият плюс на Left 4 Dead 2 обаче е закономерното включване на оръжия за близък бой. Те са най-различни по форма и вид, като се почне от по-традиционни неща като популярната бейзболна бухалка и се стигне до... готварски тиган. Тежи оръжия, които може да екипирате на мястото на пистолета си, ви позволяват да се изправите очи в очи с ордата озверели зомбита и да опитате от непосредствения и неподправен вкус на борбата с тълпи безформени създания.          

Онлайн апокалипсис

Сингъл режимът е забавен и със сигурност може да се потопите в атмосферата на играта само чрез него, но Left 4 Dead 2 е преди всичко мултиплеър ориентирана. Въпреки това ако решите, че искате да натрупате опит, преди да се гмурнете в дълбокото или просто ви се играе самостоятелно, пред вас са цели пет кампании. AI-то на компютърните ви спътници в повечето случаи е напълно приемливо и те се държат като достойни партньори. Останалите „Оцелели” се движат вкупом, обстрелват враговете, снабдяват се с оръжие и муниции и дори често ще ви спасяват от коварни атаки в гръб или просто когато сте притиснат от твърде много зомбита.

Когато все пак минете онлайн, ви чакат различни и забавни режими на игра. Освен трите режима от оригинала – Campaign, Versus и Survival – тук може да премерите сили в новия и крайно динамичен Scavenge. Там целта е да откриете 16 бензинови бутилки, скрити из картата, и да ги занесете до големия генератор. За да постигнете това, имате на разположение само 130 секунди, но всяка открита и занесена бутилка ви дава допълнителни 20. Атакуваният от зомбита играч ще трябва да остави бутилката, за да се защити. За да стане задачата ви дори още по-трудна, заразените могат да изпълняват отборни атаки срещу вас. Scavenge е динамичен и интензивен режим, който внася разнообразие в сравнение с традиционните игри.

Именно в мултиплейър си проличава кооперативния характер на Left 4 Dead 2. Независимо на чия страна играете, комуникацията между партньорите и правилната координация на действията е от ключово значение. Безспорно по-атрактивната игра е със заразените, тъй като ще може да изпробвате специалните умения на отделните видове и на тяхната база да съградите успешната тактика.

Left 4 Dead 2 е успешно продължение

което взима най-добрите елементи от оригинала и надстроява над тях с нови и разнообразни идеи. Критиката в играта е малко и може да бъде насочена главно към графиката, където си личи възрастта на енджина Source, както и към все още размитите герои и сюжет. Историята не е чак толкова съществен елемент в играта, но би било добре да видим малко по-раздвижени герои, които комуникират по-често, докато около тях се развива пълна сюжетна линия. Всъщност, ако трябва да бъдем максимално обективни, Left 4 Dead 2 наистина прилича по-скоро на голям експанжън на първата част, отколкото на напълно нова част. Ако обаче искате само да грабнете виртуалната секира и да тръгнете на лов за зомбита, просто няма какво повече да чакате. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista; CPU: Core 2 Duo E4600; 1 GB RAM; Video: GeForce 7600 GT или X1600 256 MB RAM
напиши коментар
 

390 мнения
профил »
juni0r каза на 01.12.2009, 08:58 ?. :

Играта не е нищо особено, същата работа като единицата. Хубаво е да се играе в Co-Op с приятели, забавно е. Но иначе като история - пълно клише. Поредното безмислено шутърче, но някак си е забавно, въпреки всичко ми хареса :)

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 01.12.2009, 09:16 ?. :
Редактиран на 01.12.2009, 09:16 ?.

Да, наистина не е нищо ново в сравнение с първата част. Отново на историята нещо и куца. Просто графиката и леко подобрена и има повече пушкала и зомбита... Нищо ново под слънцето, но за сметка на това е наистина забавна и има доста кръв, зомбита и пуцане!

45 мнения
профил »
Sir_J каза на 01.12.2009, 10:45 ?. :

Зомби апокалипсис. Две думи описващи изцяло историята и напълно достатъчни за мултиплей игра!

33 мнения
профил »
lolmen каза на 16.12.2009, 20:16 ?. :
Редактиран на 16.12.2009, 20:30 ?.

Готина има иновации особенно МЕЛЕ - оръжията доста красиво се получава като ти се изхрачи боомер и притежаваш силата на 100 самурая със своята катана посичаш купища хероинови красавци със канибалски проблеми :)

33 мнения
профил »
lolmen каза на 01.12.2009, 09:44 ?. :

ем няма да сложат Cryengine мноо ясно като ти се излеят 1000 зомбита не всички имат компове от наса като нас запалените геймъри

55 мнения
профил »
Nikos каза на 01.12.2009, 10:42 ?. :

Lolmen ме уби с този коментар. xahxahxah Но е прав. Ако сте толкова за графика играйте си Crysis на пц-то и толкова.

33 мнения
профил »
lolmen каза на 16.12.2009, 20:18 ?. :
Редактиран на 16.12.2009, 20:18 ?.

Момчета добре че поне вие разбирате ако прочетета спора на статията за ФЕАР 6те паднете ако ви се мярне хвърлете и едно око http://pcmania.bg/?go=news&p=detail&newsI d=1488 напрао да ви я дам ;)

154 мнения
профил »
vladitan каза на 01.12.2009, 13:57 ?. :

валве никога не са имали хубава графика пък и за какво ви е повече от тази важно е геймплейа какъв е ако е прекалено шарена и хубава графиката ще гледате само нея а не играта като цяло

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 01.12.2009, 13:57 ?. :

Играта си е супер за разпускане. А за историята - каква история? За какво му е въобще на мулти-ориентиран шутър със зомбита някаква история? Фънът си е достатъчен.

24 мнения
профил »
Skeleton каза на 01.12.2009, 17:39 ?. :

Valve стига са се занимавали с глупости а да се захващат с HL2 episode 3

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 01.12.2009, 17:57 ?. :

За мен тази част е по-слаба от първата.Нововъведенията развалят добрия баланс, който беше постигнат в L4D (fuck that damn Jockey!). Играта е добра,но ще се придържам главно към първата част.
А за историята - каква история да има? Вирус,всички се превръщат в зомбита с изключение на тези които имат имунитет,четирима човека се срещат и се опитват да спасят кожите си.Каква история да има? It's all about survival here!

390 мнения
профил »
juni0r каза на 01.12.2009, 18:15 ?. :

Сума ти филми направиха на тая тематика... А тук - стигни от точка А до точка Б и толкова. Има някой нови въведения в тая част ама пак :) И готино е, че са свързани нивата, нещо което го нямаше в миналата :)

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 01.12.2009, 21:23 ?. :

Играя я от седмица и съм много доволен! Преди нямах възможност да играя първата част (много ми се играеше), но сега най-после й се наслаждавам. Кампаниите са много добри, мултиплейъра е страшен. Versus е най-яко със зомбитата и най-вече със Spitter и Charger. С танка понякога може да се направи доста точки (над 1000) и мисля, че всичко е балансирано. Единственото, което може да ми развали настроението са тъпите ми съотборници, които се движат бавно. Вижте колко е умно AI-то в играта! http://www.gametrailers.com/user-movie/left-4-dea d-2-daring-bot/334962

57 мнения
профил »
Pvt.Tost каза на 02.12.2009, 07:10 ?. :

Аз не пуцам по нацистите с наслада ,God damn it ,а по съюзноците

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 02.12.2009, 08:58 ?. :

Защото L4D2 е пълна с нацисти и съюзници...

11 мнения
профил »
MiLeN_kiLLerNO:1 каза на 21.02.2010, 06:39 ?. :

Много яка игра!

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 11.03.2010, 13:07 ?. :

Mного много яка игра :)

8 мнения
профил »
vetrohodec каза на 25.05.2010, 12:09 ?. :

Много ви се моля хора помогнете!Значи играя и като стрелям или пусна фенерчето зомбитата стават жълти или розови.Мисля че това е заради тъпата графика на left 4 dead 2!Ако някой знае как да оправи това да ми пиши!

ооооо
оо оо
ооо ооо
о --- --- о
о о
о о
/""""""\
SKYPE:vetrohodec

2 мнения
профил »
Portos каза на 26.05.2010, 07:20 ?. :

Как се пуска версус от конзолата? Някой може ли да ме светне? АЗ ги правя ама преди това трябва да сьм играл версус. Ако сьм играл преди това кампания - нормална , не става версус.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 13.10.2010, 07:51 ?. :

...лесно се постига ефект от типа „зомби алангле”...
Това ми хареса!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Left 4 Dead 2

Чийт:
Година след дебюта си, играта вече има втора част с нови герои, зомбита, оръжия и чийтове... Зад всичко това обаче се крие добре познатия кървав апокалипсис...

новини:
Е, може би това не е играта на Valve с "тройка" в заглавието, която всички очакват, но пак е интересно.
За това говорят слухове от кулоарите на гейм индустрията, според които новата игра от ко-оп хорър/шутър поредицата се очаква през 2017 г.
От официалния сайт на Left 4 Dead 2 стана ясно, че продължението на зомби шутъра ще бъде изцяло безплатно за игра от днес (четвъртък) до края на уикенда.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69