facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Kuma War
Ревю | 30.11.2004 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
Издател:
Kuma Reality Games
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

Не са малко военните шутъри, които излизат напоследък. Малко са обаче тези, които са пълни с толкова информация по темата, която засяга играта, че да могат да накарат човека зад клавиатурата да се почувства наистина потопен в задачите, които трябва да изпълнява. Kuma War е един опит за промяна в тази насока. Авторите й от Kuma Reality Games са добавили в геймката си толкова много инфо, че според мен дори е повече от нужното. Разполагате с изрезки от вестници, новинарски анонси, дълги брифинги и дори интервюта с истинските войници, участвали в някои от мисиите, които трябва да преигравате наужким във виртуалната реалност.

Това е една добра подложка, която може да послужи за направа на много добра игрица. За съжаление обаче хората от Kuma Reality Games са се поизложили. Тяхната пуцалка покрива всички по-известни сражения, провели се в Ирак и Афганистан през последната година-две. За съжаление резултатът е по-скоро

слаба ракия

отколкото достоен за порядъчен интерес шутър. Реализмът в Kuma War е почти нулев, движенията на вашите хора, както и на противниците, са повече от изкуствени, а скриптовете за поведението на враговете ви са адски праволинейни. Трудно можем да говорим и за изкуствен интелект.

Понеже в Kuma War ще се грижите не само за себе си, но и за останалите момчета от изпратения на мисията отряд, ще забележите няколко безумици, възникващи вследствие на това. Вашите хора нямат инстинкт за самосъхранение и не се прикриват, когато ги стрелят. Патфайндингът им пък е направо отчайващ. По тази причина, вместо да следвате мисията си, много често ще ви се налага да прибирате лично хора от екипа, само за да ги измъкнете от вражеския огън.

В графично отношение шутърът е неактуален и напомня по-скоро нискобюджетна игрица. Различни графични бъгове ще ви спохождат през цялото време, а единствената техническа характеристика, която е на ниво, е звукът. Той е приятно реалистичен и ефектите на различните оръжия се различават осезателно.

Има едно нещо, което прави Kuma War специфична на фона на другите познати ни игри в този жанр. От една страна, тя се доближава до заглавия като America's Army и Wolfenstein: Enemy Territory, а, от друга, е нещо съвсем ново. Интересното в случая е, че

базовият софтуер е абсолютно безплатен

а абонаментът за постоянна актуализация е 9.99 долара. Естествено всичко, което следва от това, е валидно от другата страна на "голямата вода", но не и у нас. Срещу скромните десет долара (плюс щатско ДДС, не забравяйте! :)), вие получавате възможността да сваляте нови мисии всеки път, когато програмистите са готови с тях. Тъй като конфликтите в Ирак и Афганистан са все още достатъчно актуални и се развиват дори и до ден днешен, авторите на Kuma War обещават, че всяко военно заглавие от вестникарските страници ще се сдобие със своя мисия-еквивалент. Те твърдят, че задачите ще растат в аритметична прогресия и забавата никога няма да спира. В оригиналния базов вид на играта предлага 20-тина мисии, но те се умножават всеки ден, така че в този момент може да са станали и около петдесетина.

Общо взето цялостната идея за игра, която да се самоактуализира чрез Интернет, е доста приятна, но за съжаление в случая на Kuma War, нещо не се е получило. За съжаление особеността на геймки от този тип ще бъде изпитан с пълна сила от хората, които нямат скоростен Интернет. Те ще могат да поиграя малко мисии, но пък безплатно! :) 


Mission #24

За всички геймъри, които са наясно какво се случи в САЩ на 2-ри ноември, има специална мисия. Тя стои под номер 24 и е озаглавена "John Kerry's Silver Star". В нея ще можете да разберете как изгубилият кандидат за американски президент Джон Кери е спечелил своята "Сребърна Звезда". Мисията ще изпрати бившия сенатор-демократ отвъд вражеските линии във Виетнам и, с помощта на военната си лодка, той ще трябва да се спаси от спретнатата му засада.
 
системни изисквания
1 GHz Pentium III, 256 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58