facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Imperial Glory
Ревю | 24.06.2005 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Pyro Studios
Издател:
Eidos
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Imperial Glory е игра, която се заех да рецензирам с огромно любопитство. Самият факт, че зад създаването й стоят небезизвестните испанци от Pyro Studios (поредицата Commandos и историческата стратегия Praetorians) е напълно достатъчен да завиши очакванията ми към нея. Най-хубавото в случая е, че бях напълно удовлетворен от това, което видях на екрана, минути след като я стартирах. Няма шега, няма измама - тореадорите от Pyro Studios не се задоволяват с това, което са постигнали до момента, и продължават да се изкачват нагоре по стълбата на славата, създавайки игри с няколко идеи по-добри от предишните.

Превземете познатия свят

Събитията, на които ще станете свидетели в кампанията, протичат в периода XVIII – XIX век. В свирепата битка за пари, власт, земя и чест ще можете да застанете на страната на петте най-влиятелни империи от онези времена – Русия, Великобритания, Австро-Унгария, Франция и Прусия. Играта ще ни поднесе възможността да се сблъскаме с онези социални и военни проблеми на Стария континент, за които досега сме чували само в часовете по история.

Imperial Glory представлява хибрид между походова и реалновремева стратегия. Т.е. нещо като поредицата Total War, с която много хора я сравняват: донякъде уместно, донякъде не. Освен обикновените кампании, при които целта ви е да накарате всички да коленичат пред империята, с която играете, ще може да се озовете в центъра на някои от най-великите исторически битки, като тази при Ватерло, където ще се превъплътите в самия Наполеон Бонапарт.

Дипломация, политика и разбира се, силна армия

са необходими, за да стане вашата империя могъща и непобедима.
Добрият дипломатически подход е от решаващо значение във всеки един момент от играта. А свободата в това отношение е огромна. Можете да създавате военни коалиции, да подписвате мирни споразумения, да давате и получавате право за преминаване през чужди територии и т.н. В икономически план ще разгръщате наземна и морска търговска мрежа, която да ви осигури повече приходи. Колкото по-добре се справяте със социално-икономическите проблеми, които ще изникнат пред вас в началото на играта, толкова по-добре ще организирате вашите военни действия впоследствие. За улеснение на геймъра, създателите на Imperial Glory са предвидили три различни погледа върху стратегическата картата. Военен, където ще виждате къде и колко е голяма противниковата армия. Икономически, при който ще получите възможността да сравните десетките показатели на вашата империя с тези на опонентите ви. И разбира се, търговски, където ще проследявате различните търговски пътища – дали въобще съществуват такива, какво е положението с тях и т.н.

Развитието и просперитета

на империята ви са разделени в три различни епохи. Навлизането в последните две ще бъде съпътствано от важен избор, който трябва да направите. Т.е. какво да бъде правителството ви – демократично, републиканско или ориентирано към еднолична власт. Благодарение на така нареченото “технологично дърво” всеки един детайл от империята ви може да бъде ъпгрейднат. В него са включени всички аспекти на развитие – военен, дипломатически, социален и т.н. С осъществяването на повече подобрения във въпросното технологично дърво ще освежите цялостната визия на империята и ще получите възможността да изпълните различни куестове, които ще ви донесат допълнителни бонификации. Но с една уговорка. Същите тези задачи могат да бъдат изпълнявани само веднъж от един от всички играчи. Така че при тях е важно да се действа бързо, за да не бъдете изпреварени от противниците.

Нов енджин и 3D битки

Битките са много близки до тези в Cossacks. Отново войските ви са групирани в различни формации и от най-голямо значение е вашето умение за разполагане на военните сили по картата на бойното поле. Разнообразието от единици е значително, като всяка една отделна държава разполага с различен набор. Водните битки са много атрактивни, но малко сложни. Сигурен съм обаче, че когато разположите плавателните съдове успоредно един на друг и започнете да изстрелвате гюлета от нажежените топове, ще разберете за какво ви говоря в момента.

И този път художниците и аниматорите от Pyro Studios са положили много усилия за създаването на една нова графична платформа, която да захранва поредната им игра. И определено Imperial Glory изглежда доста добре. Стратегическата карта, върху която се извършват походовите действия, като че ли е малко бедна откъм детайли, но за сметка на това по време на битка ще се насладите на добре изглеждащи пехотинци, конници и артилерия. Музиката е приятна, но на моменти еднотипна и безлична. Като цяло обаче нямам претенции към този аспект от играта.

И един кусур за десерт

Всичко е много хубаво, играта изглежда добре, разполага с богат геймплей, прекрасна визия и сносна музика, но има и един проблем, който лично мен ме накара да се поядосам няколко пъти. Той се среща и при много други походови стратегии, а именно - прекалено дългото чакане след всеки извършен от вас ход. В началото всичко е съвсем нормално, но след няколко часа игра всичките нации започват да се бавят маса време и чакането става убийствено. Като изключим този малък недостатък, играта е много привлекателна и зарибяваща. Веднъж започнете ли инвазия в някоя съседна територия, не можете да спрете компютъра си, докато не я завършите напълно. А понякога това може да трае доста дълго. 


Прогресът на Pyro Studios

Талантливите програмисти от Pyro Studios се появяват на световния геймпазар още през далечната 1998-ма с издаването на първия Commandos. През следващите години испанската геймкомпания работи по следващите части от тази суперуспешна поредица, които биват повече от добре приети сред геймърите. Така се стига до финалната точка - Commandos 3: Destination Berlin, която раздвижи мозъците ни в края на 2003. Няколко месеца преди това Pyro Studios се погрижиха да издадат и напълно нова геймка на има Praetorians, която в някои отношения преобърна представите ни за стратегическия жанр. Седем години след първата успешна игра на студиото се пръква и Imperial Glory. Заглавие, претендиращо за титлата "най-обширна и задълбочена в своя геймплей стратегия на всички времена". Не знам дали всъщност е възможно да й бъде лепнат подобен статут, но наистина играта е страхотна и си личи, че е правена от професионалисти. Скоро ни очаква и още един многообещаващ проект – тактически шутър в света на Commandos. Очевидно Pyro винаги има с какво да ни изненадат.
 
системни изисквания
Pentium 1GHz,256 MB RAM, 64MB Video Card, Windows 2000/Windows XP
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28