facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Ревю | 03.07.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Bright Light Productions
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Екшън от трето лице, Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
49.95 лв.
купи играта »

плюсове

Играете любимата си поредица

Имате нови и разнообразни приключения...

...на фона на страхотна атмосфера и внушителна музика

минуси

Поредицата почва да става банална и да заприличва на Sims

Колко щеше да е хубаво да имаме Министерство на магията, както в Хари Потър! С него можеше да се решат всички проблеми на България с едно или няколко заклинания. Вместо това имаме един-единствен ден на четири години, когато вие можете да направите магия и да смените управлението като отидете да гласувате, и този ден е... днес! А след като направи това чудо, пълнолетният български геймър може да се прибере вкъщи и да поиграе новата игра от поредицата.

Всички игри, правени по филми, имат предимството, че ползват готов сюжет, който само се натъкмява към геймплея. Така е и с настоящата версия на Хари Потър – действието се развива съгласно филма и съответно книгата за Ордена на феникса. Макар че Harry Potter and the Half-Blood Prince бе планирана да излезе през есента на миналата година, тя се появява чак сега и нека да видим дали отлагането си е струвало. Не е за пренебрегване фактът, че заради забавянето ЕА изгубиха плануваните 120 милиона долара за миналата си финансова година. Но нека се върнем към заглавието. Впрочем, както навсякъде по света, и в България играта не идва, без да е посрещната подобаващо. В деня на нейната премиера - 3 юли - българските почитатели на Хари Потър и сайтът potter-mania.com се събраха на живо, за да отбележат подобаващо поредното магическо събитие, вдъхновено от фентъзи света на английската писателка Джоан Катлинг Роулинг. По време на фен срещата в София се проведоха и състезания за най-добър костюм, най-добра рисунка от поредицата и есе.

Веднага прави впечатление

попорасналият Хари

който вече не прилича на хлапе, а на млад мъж. Няма и как да е другояче, тъй като актьорът, който го играе – Даниел Радклиф, не само че отдавна вече не е дете, а дори попадна в скандал, когато неговата „вълшебна пръчица“ се появи нецензурирана в нета. :) Впрочем играта излиза за всички платформи, за които съм чувал, така че няма да остане геймър, който да не може да я разцъка. Личи си, че в проекта са вложени доста средства. Факт е например, че можете да играете на още няколко езика, освен английския, което е гигантски труд, свързан с озвучаването на хилядите реплики в играта. Още в началото стресира изискването да събереш 150 медала по картата, след като при минути игра, я намериш един, я не намериш... Това веднага подсказва за мащабите на новата версия.

Wii е целевата платформа, за която е разработвана играта и всички останали платформи са портвани с нея. Но аз на компютър играх доста интуитивно и безпроблемно, така че това обстоятелство ни най-малко не ме затрудни. Хубаво е да знаете, за да не се лутате, че „омагьосаните“ предмети, които избирате, се сменят с бутони, но това ще го разберете от туториала.

Нека сега обаче малко за историята

В началото на шестата година на Хари Потър в Хогуортс той открива загадъчна книга. На корицата й пише следното: "Тази книга принадлежи на Нечистокръвния принц". Така Хари научава повече за тъмното минало на Лорд Волдемор, който властва все по-тиранично над мъгълите и магьосническия свят. Ето защо Хогуортс вече не е спокойно и безопасно място, каквото е бил досега.

Дъмбълдор обаче е твърдо решен бързо да обучи Хари за финалната битка, тъй като тя наближава все по-бързо. Хари подозира, че опасността се намира още по-близо - в замъка на училището - и затова двамата работят заедно, за да открият разковничето към разбиването на защитата на Волдемор. За целта Дъмбълдор привиква на помощ своя стар приятел и колега - веселия професор Хорас Слагхорн, защото неговите знания вероятно носят съдбоносна информация. Тук трябва да вмъкна и че важна новост е възможността героите да се движат и в същото време да правят заклинания, предизвиквайки много напрегнати магьоснически дуели. Те имат възможност и да правят отвари, след като изучат как да смесват и варят магически съставки в часовете по отвари.

Забавно е, че учениците са подложени на „неблагоприятното“ влияние на съвсем нов и много различен противник -

непреодолимите тинейджърски хормони

Хари все повече и все повече се заглежда по Джини. Това обаче се случва и с Дийн Томас. В същото време Лавендър Браун е решила, че Рон е нейният принц. Хърмаяни пък изгаря от ревност, но е решена да не показва чувствата си. И въпреки сложните любовни взаимоотношения, един от учениците стои самотен. Той е убеден, че ще се прослави, даже с цената на тъмната си страна.

И така, имаме нажежена от любовта атмосферата и злото, надвиснало над Хогуортс. За пръв път във видео игра за Хари Потър е възможно да се разчетат емоциите по лицата на героите, докато те говорят, благодарение на усъвършенстваната система за лицева анимация.

Озвучаването в голяма степен е от актьорите, които са участвали във филма, а екипът разработчици от EA пресъздава абсолютно точно и реалистично физиономиите на всички персонажи от филма. Играчите могат да преследват и златния снич, летейки из въздуха в ролята на търсача на отбора по куидич на Грифиндор.

В новата версия за Хари Потър се появяват и нелоши RPG елементи – сами ще можете да се обучавате и усвоявате магически умения, свободно ще странствате из цялата земя, ще изучавате необходимата литература в библиотеката на професор Слагхорн, а след това ще

създавате магически отвари

посредством възприетите знания в комбинация с жабешки крачета, корени и вълшебни растения.

В Harry Potter and the Half-Blood Prince, както и в Ордена на феникса заклинанията се делят на отделни групи, но за разлика от нея, тук видовете магии са три – атакуващи заклинания Petrificus Totalus и Stupefy, защитни - Expelliarmus и Protego, и небоеви заклинания – Glacius, Wingardium Leviosa и Levicorpus.

Освен това имате и допълнителни задачи извън сюжетната линия, сред които са оборка в замъка: трябва да почиствате листа, размествате картини, поддържате огъня и т.н.; изиграване на мини игри като магически шахматни двубои; изпълнение на задачите на учител, като изпит при Флитвик примерно с оценяване и писане на контролни работи, а за капак – трябва да откриете и всички кодове в портретите.

Доста противоречиво приета, новата игра за Хари Потър е пред вас и аз не се страхувам да кажа, че я харесах. Супер атмосфера, внушителна музика, приятен и интуитивен геймплей, интересен сюжет, множество бутони, улесняващи ходовете ви, и хиляди възможности, за които и не подозирате – с това играта ме спечели и сега ще я джиткам усилено, преди да се наложи да я зарежа, за да ви разкажа за друго ново заглавие. Абра-кадабра! 

 
системни изисквания
CPU 2,2 GHz; 1 GB RAM; 128 MB Video card
напиши коментар
 

223 мнения
профил »
Маце Борко каза на 05.07.2009, 10:45 ?. :

Статията е хубава, но увода?! За бога, нелеп е :Д

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 31.12.2009, 18:14 ?. :

Хаиде де ти да не си комунист?

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 05.07.2009, 12:20 ?. :

Мисля, че уводът си е добре, както и цялата статия. Прочетох я с голямо удоволствие! Наистина, играта се играе най-добре на Wii!

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 05.07.2009, 16:50 ?. :

Ако искате да видите и моето мнение, моето ревю на играта, посетете блога ми от по-долния линк.
http://www.ton4osblog.com/2009/07/harry-potter-an d-half-blood-prince_05.html
Ще са радвам на мнения и критики в коментарите на блога ми. :)

Извинявам се за двойния пост!

19 мнения
профил »
AlumeN каза на 05.07.2009, 19:40 ?. :

Вие луди ли сте? Направо не мога да повярвам като виждам големите оценки, които играта получава. Със сигурност е сред най-лошите от поредицата. Какво разнообразие, какви глупости?
В играта има ТОЧНО 3 мини-игри - отварите, летенето, дуелите... и това е. Редуват се през 2 минути в различни ситуации. Останалата част от играта се изразява в това да гониш Ник из огромния замък, за да стигнеш от едно място до друго. Никакъв стимул нямаш да експлорваш замъка, да търсиш скритите баджове и т.н. Няма разнообразни мисии като в предната игра. Всичко е до болка повтаряемо и писва изключително бързо. Като добавим смешната за днешните стандарти графика (към края на играта дори са забравили да напрвят човечетата да си отварят устите), играта не заслужава повече от 5 от 10...

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 06.07.2009, 07:43 ?. :

+10,
Не бих могъл да го кажа по-добре - просто симулатор за джогинг из разни стълби. Отварите ,летенето и дуелите са толкова линейни и еднообразни че омръзват след втория опит в който правиш абсолютно същото.

А за "хилядите реплики" от текста на статията - къде ги намерихте? историята е тотално липсваща на фона на книгата - казват си точно по две изречения ни в клин ни в ръкав и без каквато и да била връзка с действията които се извършват като геймплей.

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 05.07.2009, 21:25 ?. :

Изглежда че игрите по филми ще си останат провал...

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 06.07.2009, 04:46 ?. :

Не всички игри по филми са провал, не казвам, че тази непременно е изключение, но мисля, че не е толкова лоша. На мен ми стига и да правя само отвари, защото има голямо разнообразие. Вярно, че има малко неща за вършене, и освен това истоирята е много кратка, наистина, миналата игра беше доста по-заплетена, трябваше да търсиш определени хора, да им изпълняваш прищявките и т.н. Но мисля, че и тази игра си струва, в смисъл, то и няма повече какво да се направи, ако сте чели книгата.

2 мнения
профил »
Apec12 каза на 06.07.2009, 07:21 ?. :

Искам само да кажа че идейте за Хари Потър игра са се изчерпали.При появаването на първата игра ми беше страшно интерестно да я играя,но сега за съжаление не.През 5 минути напирах по 1 предмет а представете си на ВСЯКО ниво има по 150.Тоест за 1 ниво трябва да играеш750 минути което е равно на над 12 часа.

2 мнения
профил »
Apec12 каза на 06.07.2009, 07:23 ?. :

допуснал съм 1 огромна грешка написал съм напирах.Исках да кажа намирах

105 мнения
профил »
deqncho каза на 06.07.2009, 08:01 ?. :

Играта е доста глупава за мен.
Първо-геймплеят е страшно линеен.Има 3 миниигрички,които се редуват в различни ситуации,като най-безумната от тях е куидичът.През цялото време докато играх се учудвах на безумието на разработчиците!Управляваш метлата,само докато движиш мишката,което означава,че няма никакво предизвикателство.Доста тъпо,едва успях да не заспя.
Дуелите взимат среброто по малоумие.Първоначално ми бяха интересни,но след като установих,че можеш просто да хвърлиш един ''Експелиармус'' на противника си,след което да отидеш при него и да го биеш докато го пребиеш.
Отварите ми харесаха,признавам.
След това идва графиката!Мнооого е зле,като главната ми критика е към моделите на героите.Приличат на олигофрени,движат се като олигофрени(пример-Хари докато не спринтира и докато не слиза по стълбите)
А звука!УУУФ!Героите си говорят,като че ли са хлапета от първи клас.Това си личи още от първото филмче,а най-много точки обира момента,когато Хари и Рон си говорят как Хърмаяни и Джини имат хубава кожа...Безумие!
Играта става за губене на време,но не е нищо особено според мен.

3 мнения
профил »
nikithebest каза на 06.07.2009, 18:32 ?. :

" Освен това имате и допълнителни задачи извън сюжетната линия, сред които са оборка в замъка: трябва да почиствате листа, размествате картини, поддържате огъня и т.н.; изиграване на мини игри като магически шахматни двубои; изпълнение на задачите на учител, като изпит при Флитвик примерно с оценяване и писане на контролни работи, а за капак – трябва да откриете и всички кодове в портретите. "Абе, добре е, когато се ПИШАТ статиите, а не когато от миналата игра се copy-paste-ва в ревюто на новата ;) Защото все пак е хубаво да се види дали написаното отгоре до има в играта. Отговоря е не, разбира се.

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 06.07.2009, 19:49 ?. :

Първо, Трол. Второ, какви по дяволите ги дрънкаш? Прегледах цялата статия за миналия Хари Потър и познай какво. Няма подобно нещо.

3 мнения
профил »
nikithebest каза на 07.07.2009, 06:30 ?. :

Първо ти си трол. ;) Второ, ако си играл миналата и сега играеше тази щеше да разбереш какво имам в предвид ;) Просто тези неща ги няма в тази игра. ;) Те са от предишната. ;) Играй игрите преди да ме поправяш. ;)

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 06.07.2009, 20:02 ?. :

По лошото е че и в ТАЗИ игра ги няма :)

105 мнения
профил »
deqncho каза на 07.07.2009, 08:22 ?. :

Прощавайте,г-н Енев,но ако тези моменти ги няма в тази игра,не би ли трябвало да не присъстват в ревюто?

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 08.07.2009, 21:29 ?. :

Нека обобщя:
Хари Марихуанаджията и Принца с полвината кръв е ПРОВАЛ!!!!

Няма смисъл да спорите.

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 09.07.2009, 00:07 ?. :

Ми има, защото не е провал въобще. Така че говори за себе си.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 09.07.2009, 06:28 ?. :

Провал е и то голям!

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 09.07.2009, 07:04 ?. :

НАЙ-ТЪПАТА ИГРА ВЕЕЕЕЕЕ!!!!
ХАРИ ПОТЪР ДА УМРЕ!!!! :@

12 мнения
профил »
pnk каза на 12.07.2009, 09:11 ?. :

teq EA se izlagat s taq tapa igra.Horata iskat ek6ana ne razmahvane na pra4ici i 6ibani magii,tova e nai golqmata izlagaciq na video igrite :D

17 мнения
профил »
niki0598 каза на 12.07.2009, 16:56 ?. :

spored men igrata e izlagaciq ama ima qki momenti tuko 6to e vrutnah i drugite igri na Harry Potter sa po qki dano 7-mata ne e takava

2 мнения
профил »
Proks каза на 14.07.2009, 15:40 ?. :

Забога, направете си труда да прочетете за какво наистина служи Минестерството на Магията. Не се водете по името му :/ Прочетете за какво иде реч, като исползвате нещо. :)
Поздрави.

42 мнения
профил »
Vanmaster каза на 27.07.2009, 20:42 ?. :

Не бих казал ,че играта е кой знае какво,ала филма определено си е един от най- скъпите и печеливши тази година.

25 мнения
профил »
maik каза на 09.08.2009, 18:22 ?. :
Редактиран на 18.05.2011, 20:48 ?.

Играта е яка !

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 11:38 ?. :

Честно казано откакто играх Harry Potter and The order of the Phoenix останах разочарован, то не беше въртене с мишката, то не беше лутане из стаи и коридори, а пък да не говорим и за графиката- пръстите им слепени а пръчката все едно беше инплантирана в ръката, така че няма да се пробвам и с тази.

103 мнения
профил »
gadmc каза на 12.08.2009, 13:18 ?. :

Игрите за Харе Потър никога не са ме кефели, не че книгите и филмите са нещо особено ама са бързи за четене и става до си изгубиш времето с тях.

45 мнения
профил »
tunderlight каза на 07.09.2009, 13:54 ?. :

Играта е прекрасна!Ако искате посетете моя блог за игри.Там съм писал за нови игри,както и за гейм класики.Ето линк:http://kane-gamingforlife.blogspot.com/
Надявам се да ви хареса.
За тези,които искат,но не знаят как да си направят собствен блог:влезте в blogger.com,там си направих блога напълно безплатно!

370 мнения
профил »
des каза на 15.12.2009, 19:39 ?. :

Аз съм голям фен на поредицата "Хари Потър" , но съм се отнесъл по задълбочено главно към 1,2,3. След 4-тата спрях да се занимавам с тях. Всяка игра по-нататъка става все по-изкуствена и изчанчена. Дори и управлението на играта е съобразено с конзолните геймъри

73 мнения
профил »
Xtremal каза на 25.12.2009, 04:03 ?. :

Вие какво очаквате. Тази игра се прави 5 за 4 само за пари поради известността на поредицата книги и филми

370 мнения
профил »
des каза на 14.11.2010, 06:59 ?. :

Абе първите Хари Потъровци ги изиграх с особено желание. Ама нещо се прецака после
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Harry Potter and the Order of the Phoenix
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Assassin's Creed III 80