facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Guild Wars 2
Ревю | 27.08.2012 | автор: Петър Йорданов


Производител:
ArenaNet
Издател:
NCsoft
Жанр:
MMORPG
Платформа:
PC
сайт на играта »

Отдавна не се бях вълнувал толкова за премиерата на някое MMORPG. Когато започнах да разопаковам колекционерското издание на Guild Wars 2, любезно предоставено ни от „Пулсар", се почувствах като малчуган под Коледна елха. А ЕГН-то ми започва с 81...

Представете си една огромна кутия. Огромна

И първото нещо, което виждате в нея, е 25-сантиметровата фигура на чара Ритлок Бримстоун - един от най-видните представители на Черната цитадела. Изглежда меко казано страхотно. Всичко - от най-малките детайли по бронята му, на чийто шипове като нищо може да се убодете, през черепите в краката, до огромния огнен меч в дясната му ръка - всичко е наистина изпипано. Една страхотна нова придобивка за моето бюро, която ще ме наблюдава, докато губя часове наред в изследването на света на Guild Wars 2.

Продължаваме по-надолу в кашона и откриваме друга кутия. Черна и метална, с релефна сребърна карта на част от света и логото на играта. А вътре - пълно с какви ли не благинки. Прави впечатление и огромната рамка с не по-малко страхотната илюстрация в нея, която може да закачите на стената си вертикално или хоризонтално или просто да я поставите на бюрото си. Ако картинката не ви допада пък, винаги може да я смените другите четири арта в кутията (включително на една доста яка силвари). 

И ако това не ви е достатъчно - какво ще кажете за една голяма книжка от 112 стр. с твърди корици и страхотни илюстрации, посветена на създаването на играта, саундтрак с най-доброто от GW2, както и 5 дигитални бонус предмета (например Chalice of Glory, добавяща 5000 glory). Мисля, че току-що получих нърдгазъм.

Дотук с приятните екстри в Collector's Edition-а. Време е за игра!

ArenaNet могат да се похвалят с една от най-гладките премиери на MMORPG игри въобще. Да, в началото на ранния достъп някои основни екстри не работеха за определен период от време (като например Black Lion Trading Company), но като цяло сървърите бяха активни, а лагът от бетата - заличен.

Няма да ви лъжа - интересът към Guild Wars 2 е огромен. Сървърите се пълнят с невиждана скорост и имам чувството, че скоро ще се пръснат по шевовете. Какво се случва обаче, ако няма място във вашия собствен? Сигурно имате кошмарни спомени от World of WarCraft и съобщението, че сте 478 човек на опашката. Особено при премиерата на нов експанжън.

ArenaNet решава проблема по един безспорно елегантен начин, наречен Overflow - игрови места, които се създават от играта в случаите, когато се опитвате да влезете в зона или свят, който е пълен. Вместо да чакате тези 478 души да излязат от сървъра, докато се взирате в стартовия екран, Guild Wars 2 ви прехвърля в специална част от играта, където може да играете абсолютно нормално. Единственият недостатък е, че вашите приятели няма да са наоколо, тъй като това не е вашият собствен сървър. Веднага щом се освободи място, играта ще ви подкани да се преместите на правилното място, като голяма част от прогреса ви ще бъде запазен.

Разбира се, има и бъгове, един от които разделя съотборниците и ги прехвърля в отделни overflow секции, но ArenaNet са наясно с този факт и работят по неговото отстраняване.

Каквото и да си говорим, без идеята за overflow, премиерата на Guild Wars 2 сигурно щеше да бъде истинска катастрофа. Човекът, който я е измислил, наистина се нуждае от повишение. Да, не е перфектното решение на дългите опашки, но безспорно е по-добрият вариант, отколкото да седиш и да чакаш по половин час, за да се логнеш. А и каквото и да си говорим, веднъж щом хайпът около Guild Wars 2 се поуспокои, едва ли ще попадаме често в overflow зоните.

В сърцето на приключението

Още с първите си крачки в Тирия ще осъзнаете колко динамичен е нейният свят. Как и най-дребните промени в утвърдената за MMORPG жанра геймплей механика могат да се окажат чувствително въздействие върху цялостното приключение.

Да вземем за пример т.нар. Hearts. С други думи - куестовете в Guild Wars 2. Не е нужно да търсите NPC-та с удивителни, пръстени или други подобни над главите им. Достатъчно е да се доближите в обсега на куест зоната и веднага ще получите задачата, която трябва да изпълните. А тя не се свежда само до стандартното - убий X от тези и донеси Y от онези. Разбира се, има и такива поръчки. Без тях не може. Това, което правят ArenaNet обаче, е да ви предоставят избор. Прочисти районите от паяжини или тествайте органичните оръжия върху целите или активирайте един-кой си предмет или убийте онези мобове... Вие избирате кое и по колко да правите. Не е нужно да е всичко. Достатъчно е да запълните една малка скала и сте готови. 

Веднъж щом изпълните поръчката на „сърцата", получавате своята награда (опит, пари, карма) и ставате техни приятели. Те на практика се превръщат във търговци на предмети, които може да купувате с натрупаната до момента карма. А те често са много по-добри от това, на което може да се натъкнете по пътя си.

А сега си представете, че сте потънали в задачите на един от сърцата и изведнъж екранът ви проблясва - в района се случва някакво събитие. Жена иска да убиете местните светулки, за да запали фенерите. Някой се нуждае от ескорт. Огромно чудовище е изплувало от водата. Ще се включите ли към останалите играчи? От вас зависи. Дори не е нужно да се присъединявате към нечия група. Просто влизате в обсега на събитието и започвате да допринасяте по един или друг начин, заедно с останалите играчи. А накрая получавате награда и медал - бронзов, сребърен или златен в зависимост от това колко сте помогнали.

Тези събития (Events) наподобяват идеята за публичните куестове в Warhammer Online и наистина разнообразяват геймплея. Появяват се на случаен принцип тук и там, могат да имат една или няколко фази и ви карат да се чувствате така, сякаш сте част от един наистина жив, а не статичен свят. Поне такова е първоначалното усещане, което остават у вас. Дали то ще се задържи и месеци по-късно, след поредното преиграване. Ще видим...

Разбира се, това е само малка част от Guild Wars 2. Аз се връщам обратно в Тирия. Така че доскоро! Очаквайте продължение.

Ъпдейт: Е, headstart-ът на Guild Wars 2 може и да беше успешен, но от днес, 28 август (специално привечер), когато играта е официално достъпна за всички, дойдоха и първите проблеми и грешките при логване зачестиха. В момента дори форумите са затворени. Можем само да се надяваме, че ArenaNet ще реагират своевременно. 


Историята

Действието в Guild Wars 2 ни пренася точно 250 години след събитията в Nightfall. Тирия се променила драстично вследствие на събуждането на Древните дракони преди 200 години. Малко след като отворили очи, огромни вълни се надигнали в моретата, планините се сцепили на две, а земята се пропукала на хиляди места. Множество раси, включително асура и норн, се принудили да напуснат родните си земи.

Същевременно, чар успяват да превземат Аскалон. Преди да умре обаче, крал Аделберн отприщва заклинанието Foefire и превръща всички хора в обсега му в немъртви призраци, които гледат на живите същества като заплаха, която трябва да бъде елиминирана.

Така Крайта остава последното кралство на човеците в Тирия. То обаче е под обсада на кентаврите и вътрешно разкъсвано от политически вълнения. Лъвската Арка – основният град в Крайта и основен търговски пристан на Тирия, е наводнен от надигането на дракона Зайтан. Впоследствие обаче е издигнат наново като място, подходящо за всички раси. Именно тук е и разположен единственият портал, водещ към Мъглите.

Асура и норн намират нов дом съответно в Потъмнялото крайбрежие и в планините Шивърпийк. Чар пък отхвърлят Огнения легион и престават да се кланят на каквито и да било богове. Те построяват нов град върху развалините на Рин.

Светът вижда пробуждането и на нова раса – Силвари, директно от Бледото дърво, за което Вентари и Ронан са се грижили до последния си дъх.

Канта пък, обединена от император Усоку, се изолира изцяло и не допуска раси, различни от хората. В отклик на това хуманоидните Тенгу с птичи облик избягват на север към Крайта и се изолират в рамките на Кралството на ветровете. Никой не е чувал нищо за Канта от встъпването на власт на Усоку. Единствената информация за нея идва посредством някои и друг моряк, който изплува на Потъмнялото крайбрежие.

Не на последно място, 60 години след Nightfall, континентът Елона, намиращ се на югоизток от Тирия, е нападнат от Палава Джоко. Орденът на Слънчевите копия е унищожен, а пътят на река Елон – отклонен. Това предизвиква глад сред Курна и Ваби и буквално ги поставя на колене. Северните граници на Елона са под постоянната обсада на силите на Зайтан, но Орденът на Шепнещите все още успява да посещава Земята на Златното Слънце.

 
системни изисквания
Процесор Intel Core 2 Duo 2.0 GHz, Core i3 OR AMD Athlon 64 X2 или по-добър, видео карта NVIDIA GeForce 7800, ATI X1800, Intel HD 3000 или по-добра (256 MB видео RAM и Shader Model 3.0 или по-добър), 2GB оперативна памет, 32GB свободно дисково пространств
напиши коментар
 

196 мнения
профил »
White Emperor каза на 28.08.2012, 12:35 ?. :

Като фен на единицата си pre-order-нах 2-ката,играх 1 ден от предварителния старт и не знам защо не ме грабна,не мисля и че ше си я взема по-натам.Като че ли се изгуби чара на играта...

451 мнения
профил »
Logus каза на 28.08.2012, 12:50 ?. :

Играх, играх, играх и добре, че ме изхвърли в един момент, защото трябваше да ставам за работа. :)

7 мнения
профил »
Reflect каза на 28.08.2012, 12:56 ?. :

Много добре направена, много по динамична и красива дори от първата част е...
Определено до момента няма слабо място играта...

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 28.08.2012, 14:00 ?. :

Играта е невероятна! Абсолютен шедьовър! Просто не може да се опише с думи, трябва задължително да се пробва! Много зарибяваща, красива, динамична и интересна и не съм се забавлявал така в едно MMORPG от доста време. Първата ми работа след като си инсталирах играта ми беше да изтрия WoW-a. Препоръчвам я на всеки фен на MMORPG-та, дори и на феновете на WoW. Пробвайте я, пък ако не ви хареса си продължавайте да цъкате каквото цъкахте отпреди. Много добре направена игра, шапка им свалям на ArenaNet за невероятната игра. Днес съм цъкал около 7 часа и не съм седял на компютъра толкова дълго от доста време. Сега ще направя една малка пауза за да изляза навън, пък после цяла вечер цъкането продължава. Поздравления РС Мания че постнахте ревюто толкова бързо. Айде със здраве и на цъкащите пожелавам приятно цъкане. :)

П.П: Моля феновете на WoW да не хейтват играта.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 28.08.2012, 15:59 ?. :

Напълно съгласен! :)

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 31.08.2012, 07:12 ?. :

Айдеееее, Skyrim изпадна от топ 10 хахахаха

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 01.09.2012, 15:14 ?. :

Към Сериозния Сам: Задържа се там повече от 40 седмици, това е тотален рекорд така че не се кефи толкова много. Следвщата седмица отново ще е там. :)

32 мнения
профил »
inflames каза на 28.08.2012, 14:02 ?. :

Българите играем в Ring of fire...Който почва да играе да се присъединиява...See you in-game... ;)))

127 мнения
профил »
Infinity каза на 28.08.2012, 14:06 ?. :

Много сам разочарован наще не ми дават толкова пари за игра бетата беше супер но сага като излена ще трябва да се задоволя само с клипове много се надявам скоро като SWTOR да е F2P

7 мнения
профил »
Reflect каза на 28.08.2012, 14:18 ?. :

Infinity, тая игра няма да стане никога F2P, забрави :Д

inflames, голяма част от българите сме и на Gandara, не само RoF, нашата гилдия е >40 човека и расте, има и още няколко...

48 мнения
профил »
Detox каза на 28.08.2012, 14:36 ?. :
Редактиран на 28.08.2012, 14:37 ?.

Да питам играта ще я качват ли в замунда и жалко,че не е F2P

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 28.08.2012, 19:58 ?. :

да, чакаме рилийс на релоудед.
сървърите ще се хостват в катуница

177 мнения
профил »
Vladety каза на 29.08.2012, 19:13 ?. :

Колкото 1-цата, толкова ще качат и 2-ката

90 мнения
профил »
Slackers каза на 28.08.2012, 15:20 ?. :
Редактиран на 28.08.2012, 15:20 ?.

Някоя българска гилдия в RoF ?
Играте е чук направо нямам какво да коментирам зомби направо съм станал.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 28.08.2012, 16:00 ?. :

The Bulgarians сме там.

17 мнения
профил »
weezy каза на 28.08.2012, 15:20 ?. :
Редактиран на 28.08.2012, 15:21 ?.

Забравете че играта ще стане някога F2P ... а за българите в Gandara не знам колко сте но ние в RoF сме вече над 100 :) малко е тъпо че сме разделени в 2 сървара но...
и все още не мога да усмисля защо трябва да качват играта в замунда... като я изтеглиш какво ще я правиш ?

http://www.guildwars.bg/forum/viewtopic.php?t=523 9 ето ни в RoF :)

46 мнения
профил »
doom123 каза на 28.08.2012, 16:00 ?. :

"ArenaNet могат да се похвалят с една от най-гладките премиери на MMORPG игри въобще"
Не знам авторът какво играе, но аз днеска като получих играта на какви ли не Error-и се нагледах.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 28.08.2012, 16:11 ?. :

Поне така беше в headstart-а, статията ще се поправи.

377 мнения
профил »
gua543 каза на 28.08.2012, 18:29 ?. :

Като чета историята оставам с впечатлението, че ако си нов и въобще не си се интересувал ще останеш леко объркан. Но това май няма голямо значение, нали историята не е централна част тук. Това със random event-и звучи доста добре, стига да има разнообразие (тука Bio могат да копират, имайки предвид фейла на последния им event). Магиите и месечните такси не са по моя вкус, иначе сигурно щях да я пробвам.

116 мнения
профил »
Sidhe каза на 28.08.2012, 21:37 ?. :

Всъщност историята има централно място в играта и всичко, което ти трябва да знаеш ти го обясняват в началото на играта. Интересното е, че има доста различни истории, които можеш да следваш, дори с герои от една и съща раса, като дори една и съща история има вътрешни разклонения, които да доведат до различни мисии, по които можеш да поемеш.

377 мнения
профил »
gua543 каза на 29.08.2012, 12:04 ?. :

Хмм, значи не е толкова объркващо колкото си мислех. Даже е доста яко. И сега като разбрах и че е без месечни такси ми хареса още повече. Обаче остава проблема с магията. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против нея, но просто не може да ме грабне както sci-fi игрите например. Биотиците (които са си модерни магьосници) в Mass Effect ги преглътнах единствено защото играта се развива в бъдещето. Е, и заради Шепърд :D

1 мнения
профил »
Петърчо каза на 28.08.2012, 18:47 ?. :

Няма месечни такси играта, не знам защо си се заблудил :)

122 мнения
профил »
vladdim каза на 28.08.2012, 20:25 ?. :

Играта е buy2play - без месечни такси и с козметичен cash shop.

На IGN има отличен гайд за интерфейса и всички основни неща.

Това със скачането до панорамните места е доста свежо, абе играта е правена да забавлява по-най-различни начини. Хубаво е като по изключение някое заглавие си заслужи хайпа - браво на АренаНет :)

114 мнения
профил »
bulgariandragon каза на 29.08.2012, 06:56 ?. :

Евала Arenanet! Една от най очакваните от мене игри за 2012 напълно оправда очакванията ми, че и малко ги прескочи. PVE-то е много забавно, историята на героя е интересна, а World versus World е страшно мазало! Guild Wars 2 мога да я опиша само с една дума - кеф!

120 мнения
профил »
Excess каза на 29.08.2012, 20:39 ?. :

Крайта... = Kryta

4 мнения
профил »
Makaveli187 каза на 30.08.2012, 00:47 ?. :

Значи всяко сравнение на двете игри за момента е напълно безсмислено.
WoW е най доброто ммо за всички времена и го е доказал с годините и своите верни фенове. Да няма спор че играта вече отслабва, но единствения начин Guild Wars да стигне по успех WoW е ако след 8 години все още я играят близо 10 милона души по целият свят. Стига сме си чешали езиците (пръстите)
пс. мнемието ми за GW е ,че е мн добра игра със страхотен потенциял ;)
ще поживеем и ще видим.

90 мнения
профил »
Roskouhunt каза на 15.09.2012, 06:30 ?. :

Браво пич :)

679 мнения
профил »
torrin каза на 30.08.2012, 05:54 ?. :

това с евентите е копирано от рифт, там е доста добре развито

7 мнения
профил »
Reflect каза на 30.08.2012, 12:31 ?. :

Само където това с евнтите Анет го казаха че им е основна идея още преди 5 години ...

679 мнения
профил »
torrin каза на 31.08.2012, 13:51 ?. :

в тоя жанр е много трудно да се каже кой от кого и какво е крал

9 мнения
профил »
Pipone каза на 30.08.2012, 12:50 ?. :

Айде без глупави сравнения, евентите в рифт нямат нищо общо с тези в GW2. Играта в даден момент е била изобщо без renown hearts само events, но го промениха защото много хора нямаше да могат го разберат. Поне го запазиха за high level zones - там няма renown hearts.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 30.08.2012, 18:47 ?. :

Ох, вече доста ми липсва играта и като гледам клипчетата толкова силно ме човърка отвътре...И все пак едвам намирам време да пусна лаптопа колкото да погледна някоя и друга новина, пък за игри не знам от кога не съм намирал време... :-(

143 мнения
профил »
wannabe каза на 30.08.2012, 21:18 ?. :

Играта е страхотна, толкова не съм се забавлявал с ммо от wow vanilla-та... Че даже може да се окаже и по-добра

388 мнения
профил »
velikana каза на 07.10.2012, 12:30 ?. :

Ох утре ми я доставят, направо ще се посера от кеф !
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Guild Wars 2

Ревю:
След като се опитахме да ви представим един обширен и подробен поглед върху новата звезда на ММО небосклона, време е най-сетне да обобщим всичко за играта.

Интервю:
За всички, които нямат търпение да научат как Тирия се е променила за последните 250 години и каква е ролята на драконите във втората част на това MMORPG.

новини:
Все още няма никаква информация за него, не се знае дори името.
По непотвърдени слухове през последните две години той е работил по евентуална трета част в поредицата Guild Wars.
Наречен Spirit Vale, той ще бъде достъпен на три части, като първата трябва да бъде пусната на 17 ноември.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Aion 308
Star Wars: The Old Republic 96
The Elder Scrolls: Online - видео ревю 68
World of WarCraft: Cataclysm 54
World of WarCraft: Mists of Pandaria 46
WoW: Warlods of Draenor (част 1) 29
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood 28
Guild Wars 2: заключението 24
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21
Guild Wars 2: Част 2 20