facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Grand Theft Auto V
Ревю | 15.04.2015 | автор: Александър Попов


оценка:
Производител:
Rockstar
Издател:
Rockstar Games
Жанр:
Приключение, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
91,32 лв.
купи играта »

плюсове

+ 60FPS YO!!!

+ Director's Mode-а е нелепо мощен инструмент за игра

+ Оптимизацията е безпрецедентна

минуси

– Проблем със синхронизацията между многобройните акаунти

– Не съм спал от вторник сутринта

– Пешката остана без сок

Миналият петък, след солидна консумация на билки през стъклена ваза с отвори, проявих инициатива да съм един от 5-те индивида в помещението, който да се отлепи от дивана с цел да пусне филм. В извисеното ми духовно състояние, прецених, че няма какво да губим като колектив от ентове, ако пусна новият Бързи & Яростни, сниман с камера тип сапунерка в неизвестен малайзийски кино салон. В този момент Пешката, леко накашлайки, се намеси в процеса ми:

 

Ма недей бе браааааааааааааат!

Що?

'Шото неща да го гледам тоя т*шак от cam-rip.

Е ае, нема к'во, на кино ли да одим?

Не бе тъп, чакаме blu-ray

-  Окей.

Ок....Къде е сока?

 

Пешката обича ябълков сок. Пешката, обаче не обича да ходи на кино. Също така, Пешката, изпитва нуждата да колекцинира blu-ray филми под предлога, че на 50 инчовия 3D Samsung и 7.1 системата, филма е много по-мммм...филм. И никой не може да го отрче, Blu-ray-а, предлага безпрецедентно качество на картината и звука. На Пешката, му е много по-приятно да се изпъне в комфорта на иначе тесната му квартира, с бира и пастърма пред телевизора, от колкото някой да му рита седалката и хрупа пуканки над главата.

И в този момент ме удари като гръм господен! Ако GTA V за PS3/X360 е cam-rip, а PS4/Xbone  са киното, то би следвало, дългоочакваният PC релийз да е Extended Steelbook 3D BluRay-a със 168 часа екстри зад кулисите, интервюта и допълнителни сцени. Дали...?

 Масълце и оптимизация

 Определено не мога да дам кой знае колко обективна оценка за това на какво ниво е оптимизацията. ''Оти?'' - рекъл шопа. Просто защото основният съркофаг на който тествах играта крие под ламарините си 2хGTX780, 16GB RAM & i7 4790k @ 4GHz. Очаквано е на подобна конфигурация да нямам проблеми с фреймрейта и в действителност, стига да стоя на страна от Anti-Aliasing-a, играта върви чудесно. Поне през повечето време.

Няма как да се скрие - има определени парадокси. Не схващам защо, когато надуя детайлите на тревата и се завра в пущиняка на пущиняците или се разходя до село, кадрите падат до 25-30. Лос Сантос е невероятно детайлен и красив град, пълен с автомобили, NPC-та и прочее. Би следвало да има повече товар върху системата в частта на мапа, където има най-много концентрация на полигони. Вероятно надутия draw distance и факта, че вегетацията вече не изчезва след 5 метра а по-скоро след 500 товарят излишно.

ОБАЧЕ, тествах играта на лаптопа ми, който е вече на 3 години с доста скромни параметри спрямо десктопа ми и резултитати са фрапиращи. И то в добрия смисъл на думата. Още преди да започна да разцъквам на малката машинка, свалих всичко до абсолютният минимум с изключение на резолюцията - 1920х1080. Играта меко казано лети! Лека-полека вдигах настройките, за да видя до къде мога да стигна поддържайки фрейм-рейт, който да позволи приятна игра. Без да преувеличавам, с финно пипане по настройките мисля, че без проблем докарах визия на лаптопчето, достойна да се конкурира с PS4&Xbone +60FPS, когато летя или се мотам из сравнително бедни на детайли местности.

Наистина нямам оплаквания от гледна точка на оптимизацията. Рокстар въобще не преувеличаваха с изказванията си спрямо тази тема и наистина евала за скалирането, което позволява играта. От лаптоп за работа, до машина достойна за 4к резолюции - играта е оптимизирана да работи от до. Без забележки. Точка!

 За да бъда по-специфичен - Draw Distance-а е видимо по-голям, както и концентрацията на вегетация Това са двете неща, които ми направиха най-силно впечатление. Текстурите на асфалта и въобще материалите в играта отразяват слънцето с една идея по-реалистично от колкото на PS4&Xbone и атмосферните ефекти са супер. Отраженията по колите, както и по мокрия асфалт са мед за очите и като цяло на максимални детайли играта блести. Нямам смелоста да кажа, че е най-добре изглеждащата игра за PC, тъй като съм играл Metro Redux на максимални детайли и откъм теселация и текстури петицата не може да се сравнява с въпросното заглавие. Да обаче GTA V е open-world игра и всичко в нея сияе!

В крайна сметка, най-готиното нещо в цялата работа е, че скалирането, както споменах по-горе е страшно! 60 кадъра на средностатистически компютър + 1080p резолюция не са мит, а реалност. И тук се крие истината. Играта изглеждаше страшно още като излезна за PS3 & X360, изглеждаше още по-добре на PS4 & Xbone и тука е проблема. Скока спрямо старите и новите конзоли определено беше по-голям от колкото е спрямо PS4 & PC. Предполагам, че на 4К резолюция картината ще е фрапираща, но за съжаление мога само да предполагам. Фрейм-рейта от друга страна преобразява играта.

Сока брат! Къде е сока???

Тъй като сингъла на играта ми е до болка познат, откакто имам PC версията, играя главно мулти. Не е тайна, че на конзолите мултито беше проблемно. Всичко зареждаше адски много време, често се случваше играта да дропне всички играчи от сесията и мачмейкинг системата беше под всякаква критика. Да видим какво се случва на PC и нека започнем с добрите новини.

Първо, времето за зареждане е паднало драстично. В момента в който превключа към онлайн, отнема около 20сек., докато сваря убавеца ми под душа или в леглото. Същото важи и за мисиите - всичко зарежда усезаемо по-бързо.

Второ, качеството на ин-гейм войс чата е кристално, спрямо приглушения звук на конзолните версии. От опит казвам, че на PS4, макар и да се чувахме сраванително добре с другите играчи, независимо от хед-сета, гласовете винаги бяха притъпени, все едно играчите говорят през 10 мембрани. Отделно, ингейм чата, който PC геймърите го приемаме като даденост е на лице, което позволява дори и най-свенливите и срамежливи сладурковци да псуват на воля.

Но дори на платформата на платформите, винаги ще се намери някой чешит, който да ви учисти без провокация, все едно сте убили майка му. Но да приемем, че това е част от чара на играта.

Нелепата мачмейкинг система, обаче, отново е налице без никакви видими подобрения. Един познат, с който играхме мулти и който не е пипвал петицата до сега ми сподели, че всичко му зарежда адски много време. На мен лично, поне на фона на loading екраните, докато играх на конзола, PC версията ми се струва много подобрена в това отношение, но за закоравели MLG PC геймъри, дори тези уж къси зареждания са си дълги.

Общо взето, нет-кода все още е пюре с лютеница и амбициите на R*, за онлайн компонента на играта, поне за мен са били крайно амбициозни, нагледно на това, че след 2 години и малко все още има адски много бъгове в иначе забавният онлайн режим.

И от към чист баланс има недомислици. Adversary режима например е крайно небалансиран. В този режим разделят играчите на два тима тип Hunter/Prey. Максималното количество на мишените е 1/3 от това на ловците. Трафика е изключен и е забранено на мишените да използват превозни средства, макар и да разполагат с широк арсенал от оръжия. Ловците на свой ред, освен че като чиста бройка са повече, разполагат с кросови мотори и помпи. Идеята е мишените да стигнат сейф зоната преди ловците да ги убият. Проблема е следният - ловците имат безброй животи, а мишените само един. От 10-15 изиграни игри до този момент, поне при мен не се е случвало нито веднъж мишените да победят. Просто няма как да стане. Другата вариация на този режим сменя кракомобила с обсада, където мишените са барикадирани в даден обект, а ловците идват към тях - дори в този случай, освен ако няма добра комуникация между пичовете, които се пазят, винаги ще се намери някоя лисичка да се промуши в сградата и да учисти мишените от упор.

От друга страна обаче, мисиите, сървайвъл режимите и хайстовете, както и всичко свързано със стреляне е в пъти по-лесно и интуитивно, спрямо конзолните версии. Наистина клавиатурата и мишката нямат равни като става въпрос за стрелба и неща като стреляне по време на шофиране и целенето със снайпер са много по-интуитивни и на свой ред забавни. А това да играеш мултито на GTA с познати, докато играта лети в пълната си красота с 60 кадъра, докато се чувате кристално ясно с други играчи е глъдка свеж въздух. На този етап нямам никакво намерение да се връщам към конзолната версия на играта, просто защото онлайн компонента, макар на места проблемен е много по-приятен на компютър.

Director's mode

 Няма как да пропусна да драсна един параграф за тази добавка. Във всеки един момент може или да започнете да записвата от самата игра, или играта да ''помни'' какви простотии сте правили преди няколко минути. След това запазвате клипа и сте готови да се вживеете в ролята на режисьор. Възможностите на режима са много повече от колкото в GTA IV и всичко е в пъти по-интуитивно и лесно за работа. Системата с маркери е страхотна и не би трябвало да ви отнеме повече от 15-20 минути докато схванете как да си играете с камерата. Добавки от типа, смяната на кадри да следи бийта на песента и автоматично да слага маркер на всеки бийт улеснява много нещата и общо взето възможностите за импровизация са безброй. Няма да навлизам в много детайли, но определено ще видим адски впечатляващи постановки в близките месеци правени именно през този режим. Много исках да постна моето клипче тук, проблема е, че за разлика от четворката, където експортнатия клип се запазваше на хард диска, в петицата или го качвате в YouTube и задължително в SocialClub-а или нищо. Проблема е, че изисква синхронизация между Google & SocialClub акаунта ви, а при мен синхронизацията не става. Кофти. Дано го пачнат.

Сока свърши, soz :(

Искам да подчертая нещо от личен опит; PC геймърите са сноби. Не ме интересува дали даден индивид от клана  ''PC геймър'' има монотонно ручащ сандък  за 5 бона или 500лв., хардкор геймърите на въпросната платформа, вкарват нелепо висока доза мисъл в цялата догма около любимата си платформа. Без да засягам факта, че порта на GTA V, беше обявен с необичайно закъснение, допълнителните отлагания на вече закъснялата и до голяма степен нерелевантна, на този етап, Grand Theft Auto V, очаквано е да има адски много нападки върху всеки един аспект от играта, който евентуално не е пипнат от R*. В крайна сметка, играта е на ниво. Хммм...не. Играта е изпипана почти до съвършенство. И ще завърша с това изречение. Повече от това не може да се каже. Дали чакането си заслужаваше, обаче? Нека всеки сам прецени за себе си.

Оригиналния ключ на играта ни беше осигурен от www.fast2play.bg - където можете да намерите дигитални ключове за всички платформи. 

 
системни изисквания
OS: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack 2* (*NVIDIA video card recommended if running Vista OS) Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Proc
напиши коментар
 

4 мнения
профил »
ПеЦеЕм каза на 16.04.2015, 07:54 ?. :

6 от 6

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 16.04.2015, 09:21 ?. :

Интрото обаче.... помня как в ревюто на Сан Андреас имаше disclaimer че "Нито едно листенце марихуана не бе наранено при писането на този текст." Тук май не можем да твърдим същото :D :D

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 16.04.2015, 11:31 ?. :

На мен ми е интересно само какви точно са тези параметри на лаптопа, на който е тествана играта за оптимизация. Никак не ми звучи като "лаптоп за работа" макар всеки да има различни представи :D .Иначе браво за идеята на автора да тества на различни машини.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 16.04.2015, 11:38 ?. :

Е за времето си беше доста солидна машинка - GT755m, i7-4700MQ на 2.4GHz & 8GB рам. Идеята е, че щом на 1080p с доста надути настройки играта често върви с над 60 фрейма на този лаптоп, не мисля че някой ще има проблем да я подкара и на по-слаба машина.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 16.04.2015, 12:52 ?. :
Редактиран на 16.04.2015, 17:01 ?.

Не видях този въпрос в никой от (големите) форуми, за това ще питам тук: Някой друг забелязал ли е нещо като interlacing по време на движение на по-сложните предмети като коса, дървета и т.н.?

Не е нищо сериозно, но е дразнещо когато се забележи.

EDIT: Оправя се като се пусне MSAA.

345 мнения
профил »
Теодоси Иванов каза на 16.04.2015, 13:44 ?. :

" играта е оптимизирана да работи от до. Без забележки. Точка! "

Кажете го на хората с негативните ревюта в стийм

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 16.04.2015, 14:33 ?. :

Добре е ... като цяло.
Даже доста.

Но има и някои тъпи проблеми... много тъпи...

173 мнения
профил »
Gesha440 каза на 16.04.2015, 13:56 ?. :

Някой за GTA V ако иска да играем ?

116 мнения
профил »
Rockstar каза на 16.04.2015, 15:44 ?. :

Не прочетох ревюто, но съм доволен от справедливата оценка 6 от 6 .

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 16.04.2015, 16:10 ?. :

Да бе... давате оценка 6 от 6 и ми пишете и минуси ... Да GTA V си е много добра, ама при толкова широко мащабна игра, която предлага сумати възможности, финкции и екстри в геймплей отношение , нормално е да има кусури и бъгчета....
Реално колко са игрите с оценка 6 от 6.....???
Че дори и метакритик не са такива фенбойчета като автора на статията...1296 мнения
профил »
hyper' каза на 16.04.2015, 16:48 ?. :

Нали знаеш - когато плюсовете са много и все впечатляващи, надделяват над няколкото малки проблема тук-там, особено ако (както в случая) не са game-braking.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 16.04.2015, 17:18 ?. :

Метакритик събира средноаритметичната оценка на всички ревюта, тъй че незнам какво сравняваш.

Впрочем:
http://www.metacritic.com/game/pc/grand-t heft-auto-v

Явно не съм единственото фенбойче...

63 мнения
профил »
prone каза на 16.04.2015, 16:56 ?. :

ако някой каже дали може да ми тръгне на средни настройки и без лаг на тези параметри Windows 7 64bit , Nvidia GTX 650 , Intel Core 2 Quad CPU Q820 2.33 GHz 2.34 ще съм му благодарен

116 мнения
профил »
Rockstar каза на 16.04.2015, 17:03 ?. :

На средни настройки - не.
Но на най-ниските ( които не са low, a normal :P ) мисля че ще върви без някакви сериозни проблеми.
Да не ти пука, и на тях изглежда достатъчно добре. :P

1336 мнения
профил »
sollider каза на 16.04.2015, 18:47 ?. :

Клок на процесора задължително, иначе ще издъхне от момента, в който стигнеш до града.

481 мнения
профил »
denik каза на 16.04.2015, 20:02 ?. :
Редактиран на 16.04.2015, 20:02 ?.

Аз съм с GTX 650 TI (маалко по-мощна), но с доста дърт процесор Intel E8400 (който е под минималните изисквания). На резолюция 1280х1024 и всички настройки на нормал (щото лоу няма), играта върви прилично. Има от време на време дропове в кадрите, но като цяло бих го нарекъл повече от поносимо.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 16.04.2015, 17:05 ?. :
Редактиран на 16.04.2015, 17:05 ?.

Стилът на писане много напомня този на Панайотов в ревюто му на San Andres преди точно 10 години, така че стига сте му дирили кусури. Нормално е човек да бъде толкова превъзбуден, когато една от любимите му (предполагам) игри излиза за неговата платформа.

И не на последно място - сега изпитах истинския кеф от тая игра, преди 2 години я бях пробвал на оня кашон PS3 и толкова се отвратих, че от тогава досега не я бях бутвал нито веднъж. Радвам се, че най-накрая излезе за правилната платформа. ;)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 16.04.2015, 17:21 ?. :
Редактиран на 16.04.2015, 17:21 ?.

Да се опитваш да имитираш Жоро Панайотов е като да пикаеш срещу вятъра - няма как да не се върне и да не те удари в лицето, още по-малко пък - да не се забележи. Но, да - и той в късните си години го удари на простотийка, захранвана от черно и зелено - няма нужда да уточнявам кое какво е.

Колкото до статията - и по-лоши съм чел. Случвало се е и да пиша по-лоши. GTA V за РС обаче е пипкава тема и подобно на случая с Half-Life 2 едно време, малко са авторите които ще се навият да съберат достатъчно тлъста храчка и да я запратят в лицето на хайпа. Когато иде реч за нещо толкова дълго чакано, особено ако иде от дълга и популярна поредица като GTA, няма как да критикуваш и да си обективен, да не говорим пък ако имаш спонсор, който ти е дал оригиналната игра. Или пък ако през последните две години в същия сайт, в който ще се публикува въпросното ревю, играта която е негов обект е била основна тема на спорове, тролски войни и много, много хейт.

Радвайте се, че ревю все пак има. На мястото на Сашето аз лично бих си затраял известно време и бих написал нещо подобно. Е, с повече опити за хумор и малко по-малко суперлативи, но все пак - подобно.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 16.04.2015, 17:41 ?. :

Благодаря за леката критика. Но искам да направя едно уточнение. Като остави рекламата под статията настрана, никой не ми е давал ключ за играта, нито пък ме е ''спонсорирал''. Незнам при кой е отишъл ключа от fast2...whaeva, не ме и интересува, пък и не упреквам редакцията за рекламата, явно си имат споразумение с въпросния сайт.

С мои средства си купих играта и аз проявих инициатива за ревюто. Нагледно на основните спорове из цялото community, които се въртяха около PC версията на играта, трябваше да неблегна именно на точките, които са най-релевантни и най-много вълнуват PC геймърите. В крайна сметка играта е на 2 години, ако някой е спал в пещера и си няма и най-малка представа какво е GTAV - техен проблем. Има още 2 ревюта за играта, да ходят да ги четат.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 16.04.2015, 17:55 ?. :

Защо тогава статията няма подзаглавие " - PC Mania 2.0"?! Хората щяха да са по-малко критични към стила на текста поне.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 16.04.2015, 18:12 ?. :

Не съм казвал, че се е опитвал да имитира Панайотов, а че малко или много стилът, в който е издържано това ревю ми напомня точно на него. А и като гледам съм от малкото, които се кефят на такъв стил писане. Никак не обичам да чета ревюта с едно сухо и скучно изложение на факти - как изглежда играта, как върви и т.н. Това ЗА МЕН е по-добрият начин да поднесеш играта на публиката, пък и този подход сякаш повече успява да грабне вниманието на читателя. Или поне на мен така ми действа. МОЕ МНЕНИЕ.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 16.04.2015, 18:57 ?. :
Редактиран на 16.04.2015, 18:59 ?.

Охоо, някой е с нов, по-оригинален ник, при това забавен. Иначе - не, не стрелям срещу колегите в никакъв случай. Правя обичайната глупост - опитвам се да разяснявам как стоят нещата :) И думите ми, както винаги, се извъртат. Blackbird се е справил десетки пъти по-добре, отколкото аз със Dragon Age: Inquisition, така че за какви гаубици си се разприказвал :)

За едно сте прави и двамата с него, де - при положение, че има две други ревюта на играта в сайта, няма смисъл от разказване на същата история и описание на същия геймплей. Единственият пропуск в ревюто са проблемите с инсталацията - както на Steam, така и на retail версията. Аз бих вкарал и импорта на всички статове от конзолните версии, което Blackbird го е направил в коментара си по-долу.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 16.04.2015, 17:10 ?. :

По скоро техническо кратко ревю отколкото ГЕЙМ ревю ... !! До сега нито едно от последни 10 15 ревюта авторите им личи че са играли има няма 2 3 часа дадената игра .. .!

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 16.04.2015, 17:23 ?. :

Завръщам се за малко и виждам все същите коментари. Да, всичко тече и в природата постоянно нещо се променя, но не и нрава на троловете в РСМ.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 16.04.2015, 17:30 ?. :

Сега си гледам статовете в Social Club-a и имам навъртяни над 340 часа в мултито между всички платформи и 190 часа на сингъла. Играта съм я почнал още от 17 септември 2013-та. Превъртял съм историята два пъти. Смятам, че съм достатъчно запознат с играта и мисля, че е много по-уместно за PC версията да наблегна на това, от което се интересуват всички - техническото състояние на играта и онлайн компонента. На стийм съм навъртял 15 часа, които са ми предостатъчни, за да изградя обективна преценка за техническото състояние на порта.

Има още две ревюта за другите версии на играта. Като това ревю не ти е толкова ''гейм'', ходи ги чети ;)

19 мнения
профил »
Rothstаr каза на 16.04.2015, 18:34 ?. :

Нищо конкретно за играта, както си написал, "трябва да си живял в пещера за да не знаеш, че играта е еди каква си"

Една трета от ревюто е за това което се знае, а останалото е лафове от "Под прикритие - сезон 4"

742 мнения
профил »
jenssn каза на 16.04.2015, 19:16 ?. :

Ми тфа е мега яко ... тогава що не си се възползвал .... да напишеш нещо колоритно за историята, за героите впечатленията които имаш от поведението на ПЦ-то .. нищо не се споменава за 1st person режима как ти се стори през него да играеш играта и ТН ... някоя тайничка ... нещо бе човек ... нещичко така да се види че ти е направило впечатление в играта ... как ти се стори озвучението и мастеринга ... ей такива неща ... не отгоре отгоре и хоп аре в нетя ... добре е ревюто ... просто малко пикантии му липсват .. а едното ревю тука е преразказ на първия гейм трейлър на играта .. .! !

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 17.04.2015, 00:03 ?. :
Редактиран на 17.04.2015, 01:29 ?.

Е добре как да ти приема критиката на сериозно :D Пъво, историята, колкото и да ти е странно (сарказъм), е на абсолютно 100%,1:1 с първите версии на петицата.

1. ''впечатленията които имаш от поведението на ПЦ-то'' - Пич, прочете ли ревюто:

''всичко свързано със стреляне е в пъти по-лесно и интуитивно, спрямо конзолните версии. Наистина клавиатурата и мишката нямат равни като става въпрос за стрелба и неща като стреляне по време на шофиране и целенето със снайпер са много по-интуитивни и на свой ред забавни. А това да играеш мултито на GTA с познати, докато играта лети в пълната си красота с 60 кадъра, докато се чувате кристално ясно с други играчи е глъдка свеж въздух. На този етап нямам никакво намерение да се връщам към конзолната версия на играта, просто защото онлайн компонента, макар на места проблемен е много по-приятен на компютър.''

2. ''нищо не се споменава за 1st person режима, как ти се стори през него да играеш играта'' - да така, писах за него в PS4 ревюто. А ако искаш ми вярвай, но както и историята......wait for it.......е 1:1 с конзолната версия. И все пак, на ти цитат от другото ревю:

''Преди да започна да хваля R*, за това колко добре са пипнали въпросната механика е уместно да спомена, че не е безпроблемна. FOV-то в колата е много тясно, заради което се губи усещането за скорост, а шофьорската позиция е твърде висока. Отделно, много от интериорите се повтарят и нищо, че скоростомерите и оборотометрите работят, дори най-бързите коли в играта трудно минават 140 мили в час (около 230км/ч). Още от предишните части съм забелязал, че колите имат нереалистични ограничители. От части е комично, защото тировете в играта имат навика да ускоряват адски бързо до 60-70 мили и изведнъж спират, все едно удрят стена. Или, карате напомпано на макс Huntley, вдигате от 0-100, за 3сек., но максималната му скорост е просто смешна. Според мен това убива смисъла да си харчите парите за уж най-бързите коли в играта, които според каталога вдигат над 300км/ч, но истината е, че това е най-големият проблем при возилата и доста лесно се пренебрегва. Хендлинга е с една идея по-отпуснат спрямо старата версия. Колите нямат нечовешкото сцепление, с което бях свикнал и виртуалният тракшън контрол определено е намален. Един детайл, който много ме зарадва е, че дори в 3rd person, ако дръпнете ръчната или карате на дълги, лампичките в интериора светват. Нужно? Не. Готино? Да.

Като решите да пърпорите с двете крачка, които Дядо Господ ви е дал, FPS камерата наистина вкарва играча в ново измерение. Феноменалната Ragdoll физика, която е интегрирана в енджина + FPS камерата, кара играча наистина да усеща присъствие на 80+ кила месо и кръв под очите си. Усещането е наистина уникално. Макар и да я няма бързината на движенията, с която сме свикнали от игри като CoD, няма как да не се из радвам при тежка вибрация на джойстика, докато цялото туловище на Тревър прескача ограда, или се търкаля по асфалта, след кратък полет от мотора. Тук е мястото да спомена, че звуците от стреляне и вибрациите са много по-мощни с FPS камерата. А като стана въпрос за стрелба....уоу. Наистина УОУ! Оръжията се усещат като същински топове и е адско удоволствие да сеете хаос. Ако не ви харесва да се целите през мерника, с кликане на R3 минавате към old-school zoom-а (Battlefield 1942/Vietnam ми идва на ум). Заигравайки се с камерата, не открих нито една бъгава анимация. С Франклин играта много бързо се превръща във 420 Simulator и е супер забавно да се мотате на гърмян в играта като животно, докато сте на гърмян IRL на дивана....weedception.

На всичкото отгоре, менюто с контролите е скандално добре измислено. Искате да карате в FPS режим, но да тичате в 3rd person? Няма проблем, настройките го позволяват! Или примерно не ви кефи да седите прикрити в FPS, понеже не се виждат противниците? Решението е просто – нека играта автоматично ви вкарва в 3rd person, докато сте зад прикритие и обратно във FPS, когато се отдръпнете. Може да зададете отделни контроли на двата режима, като аз примерно съм се спрял на Traditional FPS за FPS камерата (COD, BF) и нормалните GTA контроли за 3rd person. Наистина механиката е мислена и доработена до съвършенство и от моя гледна точка, не виждам как ще има следващ GTA без подобна интеграция. Но макар всички нови добавки, играта страда хронично от....''

Сори, че не обичам да се повтарям.

3. ''някоя тайничка...нещичко така да се види, че ти е направило впечатление в играта''

Частта за мултито може би, Director Mode-a има достатъчно материал. Не виждам за какво да претопявам неща, които съм казал още ноември...или октомври. Даже не помня, кога излезна PS4 версията вече :D

Както и да го гледам съм напълно запознат с играта като имога да усетя съществените промени по механиката и презентацията на PC спрямо PS4, но понеже съм подготвен за същата игра, която играя от 2 години, всичко ми е далеч по-апатично и до болка познато. В смисъл пак бях ентусиазиран, когато излезна вторник, но УАУ! фактора отсъства.

А, че ще мигрирам тотално на PC е неуспорим факт. И точно тука влиза в сила аналогията, която направих с Blu-ray филмите (с подкрепата на Пешката). Та, за това смятам, че в този концентриран вариант, ревюто дава много обективна представа за това какво може да се очаква от порта и идеята ми е да успокоя всички наострили рога и уши към R*, че не са си свършили работата. С този подход е win-win, защото интригата зад exploration-а остава в ръцете на играта и в същото време добивате представа, за качеството на порта. Купувайте и се радвайте.

EDIT: За скора, звуците и музиката си прав, за това ще ти кажа следното - мелодийката, която се пуска като литнеш със самолет е адски надъхваща - 4/2 will listen again.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 17.04.2015, 07:35 ?. :

jenssn, имам чувството, че напоследък пишеш коментари само и единствено да се заяждаш. Всички, които се интересуват от историята вече са я опознали от предните 2 ревюта за 2-те конзолни поколения. Няма смисъл да се дъвче за 3-ти път, при РС порта това, на което трябва да се обърне внимание са точно техническите аспекти, особено с оглед на боклукчавия порт на GTA IV и всичките обещания на R* да си я оптимизират.

Естествено, че ако не я бях играл все още на този етап, щях да искам да прочета нещо за това как се държи на РС конфигурациите, отколкото да гледам за 3-ти път от различен поглед впечатления от историята й. Според мен даже е хубаво, че това ревю е технически ориентирано.

116 мнения
профил »
Rockstar каза на 16.04.2015, 18:31 ?. :

Не квичете за ревюто.
В PCM има още 2 ревюта за GTA V:

http://pcmania.bg/Grand-Theft-Auto-V/?go=games&p= detail&articleId=7729
http://pcmania.bg/Grand-Theft-Auto-V/?go=games&p= detail&articleId=7365

Не виждам какво повече може да се напише.
Това е достатъчно като за РС версията.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 16.04.2015, 20:02 ?. :

На теб като гледам РС играенето ти се е отразило добре - харесват ми коментарите ти от известно време насам. ;)

94 мнения
профил »
sauron93 каза на 16.04.2015, 19:47 ?. :

Чак са ми изтрили коментара , явно някой не носи на критика .

197 мнения
профил »
Kompira каза на 16.04.2015, 19:51 ?. :

Явно аз съм живял в пещера, защото не бях запознат много с тази игра. По принцип не съм по този тип игри, но ги играя за разпускане. Бях гледал клипове, разбира се, обаче от тях никога не съм можел да си изградя точна представа, за която и да е игра. Днес я смъкнах от торент и изиграх няколко мисии, за да видя за какво става дума. Нищо общо с "хайпа" около нея. В сайта чета статиите и обикновено, не ме вълнува оценката, защото знам, че това е развлекателен продукт и тя няма как да не бъде субективна. Не искам да критикувам никого, но 6 от 6 е прекалено. Играта е много далеч от съвершенството, за да има тази оценка. Диалозите, макари и забавни са си доста детски и нелепи. Мисиите са клиширани, макари и да ми харесаха 1-2. Видях само двамата герои, но черният е направен като този от "San Andreas" общо взето, другия ми хареса. Стрелбата и карането на коли са доста дървени, макари и по-добре от предишните игри. За кръглото меню ясно, а и другите не са особено добри. Графиката от ерата на "Oblivion" с малко по-лъскави коли - какво толкова и е било "next gen" не разбрах. То ясно че игра с отворен свят не може да има кой знае каква графика, а и точно за тази не е това най-важното, но толкова се говореше за това, че очаквах доста повече. Можеше да сложат поне километраж, оборотомер, нещо като караш колите. Не че е лоша играта и определено ще си я купя тия дни да я изиграя, ама не е "върха на сладоледа" GTA 5.

97 мнения
профил »
lokoman1929 каза на 16.04.2015, 20:08 ?. :

Решихме да Ви дадем 2 ревюта за играта. Прясно на Сашо - за да имате тръпката от изиграването и да е 2 дни след премиерата. А с единия от предоставените ни ключове колегата Рангелов почва второ мнение, докато 2-рия ключ ще е 1-ва награда за класацията през месец май.Скоро ще е готова и статия за Mortal Kombat X . Съдете ни, но си сложете ръка на сърцето и кажете, кой освен ,,западналата" PC MANIA раздава всеки месец награди с оригинални ключове за хитовите игри. Понеже много Ви мразим другата седмица ще се появи и новият брой на е-списание, който е почти готов. Този брой ще е с по-скоро символичен характер, но истинската мания започва след него.

За злорадстващите – Наздраве! За останалите - до другата седмица!

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 17.04.2015, 07:42 ?. :

както и се очакваше некъдърниците от рокстар се осраха, повечето хора купили си играта дори не могат да я пуснат заради глупавия им social club + DRM, докато пиратите си цъкат на воля безпроблемно, закакво я отлагаха 100 пъти, имаше достатъчно време да се изгладят тия неща, но некадърника си е некадърник

1336 мнения
профил »
sollider каза на 17.04.2015, 07:55 ?. :

Каква е тая мания да пишеш хиляди отрицателни коментари за игра, която мразиш? Ако човек не се интересува от дадено нещо, просто не се занимава с него, не пише по 100 коментара на ден какъв боклук е и колко не струва. Вече почна да писва, щото от половин година насам от теб се чете единствено колко смотана е GTA V и как не трябва да излиза за РС, а сега, когато вече портът видя бял свят, ще четем изопачените ти "факти" колко смотана е компютърната й версия. А реално други ТЕХНИЧЕСКИ проблеми освен споменатите в ревюто с храсталаците извън града, не съм видял. Играта е 6/6, стига си я хейтвал безпочвено, защото вече става дразнещо.

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 17.04.2015, 08:31 ?. :

като не ти харесва не чети, кой те кара да ми четеш коментарите. а това което съм писал си е 100% вярно, ако не вярваш отвори стийм страницата на играта, скролни до коментарите и почни да четеш хиляди и хиляди коментари с хора които не могат дори да пуснат играта

1336 мнения
профил »
sollider каза на 17.04.2015, 09:15 ?. :

Как да преценя дали написаното ми харесва преди да съм го прочел? И въобще не става дума дали на мен ми харесва или не, просто спри да дириш кусури и да пишеш колко зле е играта, никой не те насилва да я играеш.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 17.04.2015, 10:10 ?. :

''повечето хора купили си играта дори не могат да я пуснат заради глупавия им social club + DRM''

Ами ти си много зле ако си мислиш, че това е истина :D Пък и чак да наричаш R* некадърници - комплекс ли избиваш, какво не е наред? Откъде си се назлобил така?

Лично аз нямах абсолютно никакви проблеми с подкарването на играта на две коренно различни машини. Познатите ми с оригинално копие също нямат проблеми. Убеден съм, че като цяло над 90% от хората купили си играта са я подкарали без затруднения. Защитата си е защита, ако всичко е наред с PC-то ти и си вързан към интернет няма логика да ти крашва играта.

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 17.04.2015, 10:32 ?. :

ми просто не ми чети коментарите, нали всичките не ти харесват, плюел съм ти житиа-то, ми да плюя го щото е боклук
друго което плюя е безполезната тухла наречена РС4

1336 мнения
профил »
sollider каза на 17.04.2015, 10:51 ?. :
Редактиран на 17.04.2015, 10:54 ?.

Мен като не ме интересува Witcher 3 примерно да съм писал нещо за нея? НЕ. Няма ме в нейните теми да повтарям по 100 пъти едно и също нещо и да натрапвам на феновете на играта колко са глупави, за да я харесват. Това твоето щях да го уважа ако беше лично мнение, но то си е чист хейт, който дори и да се убиеш да повтаряш, на никого не му пука за него. Дори не знам дали има друг луд като мен, който все още да чете коментарите ти - повечето сигурно само като ти погледнат ника знаят, че си написал поредната простотия и дежурно ти слагат минуса, без дори и думичка от написаното да прочетат. И май май трябва да започна да правя същото. Имаше един хубав лаф - ignore the trolls - та май пасва перфектно на ситуацията.

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 17.04.2015, 10:53 ?. :

виждам че те е яд че излезе гадна играта но аз нямам вина, не си го изкарвай на мен

28 мнения
профил »
varban4ev каза на 17.04.2015, 11:05 ?. :

Навремето я играх на ПС3-то. И сега си я вземах за новия комп и наистина има доста подобрения в графично отношение! Оптимизацията също ме изненада приятно, мислех си че ще е като на IV-ката :D. В повечето време играта върви с прилични кадри, но примерно като караш бързо из града се получава спад в кадрите, но не е болка за умиране! 10/10 :)))

1336 мнения
профил »
sollider каза на 17.04.2015, 11:08 ?. :

Няма спадове при мен каквото и да правя, просто се иска корав процесор. ;)

369 мнения
профил »
emsito каза на 18.04.2015, 06:44 ?. :

Толкова непрофесионално "ревю" не бях чел от доста време ....

8 мнения
профил »
Virakocha каза на 18.04.2015, 09:28 ?. :

Тажи статия трябва да се изтрие от Пц Мания.Това е най-смешната статия,която съм чел за последната година.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 18.04.2015, 10:02 ?. :

ABe не се заяждам ... просто искам да видя ревю като ревю не некфи полвинчати работи ! Примерите вие си ги знаете ... няма смисъл да ги посочвам ... ! ! ! !

1336 мнения
профил »
sollider каза на 18.04.2015, 12:02 ?. :

Имаш още 2 ревюта за играта, едното от които е писано от същия автор. Ти ако трябва да пишеш 2 ревюта, ще повтаряш ли това, което си писал в първото? Ае стига глупости.

2 мнения
профил »
commonwealth_ каза на 18.04.2015, 17:41 ?. :

Здравейте, купих си играта и я имам в Стийм, но имам малък проблем. Тъкмо минах мисията, в която обираш кораба с 3-мата герои. Мисля, че се казваше the merryweather heist но след нея нямам никакви главни мисии? Имам второстепенна мисия на Тревър която не е в Los Santos а някъде в неговия край, имам и 2-3 въпросителни на картата за Майкъл и Франклин, но никакви мисии по основния сюжет. Някаква помощ?

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 19.04.2015, 00:40 ?. :

Минал ли си първата assassination мисия на Лестър? Ако нямаш L на картата, цъкай малко с Франклин, докато Лестър не ти звънне и мини само първата мисия (мисля, че беше пред някакъв хотел). Другите ги мини, чак след последният хайст, че с тия мисии, можеш да напомпаш банковите сметки на тримата с по 1.5-2 милиарда.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 19.04.2015, 10:13 ?. :
Редактиран на 19.04.2015, 10:15 ?.

Не, това е FIB мисията, за която трябва да събереш всички неща, които ти трябват. След като купиш маските и костюмите и след като закараш 2-та камиона на паркинга, трябва да намериш прилична 4-местна кола и да си набележиш точка за срещата ви след като оберете полицейския ван. След като нагласиш и колата на някое тихо и безлюдно място, ще се появи H на картата, започваш мисията и си готов.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 19.04.2015, 11:05 ?. :

Но пича вика, че е минал мисията с кораба\подводницата, която е точно The Merryweather Heist, а не The Bureau Raid, за която ти говориш.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 19.04.2015, 11:22 ?. :

Мисля, че пича говори за Blitz Play - там, където трябва да обереш полицейския ван и след това да изтрепеш наплива от куки. Защото поне при мен тази беше мисията след кораба. ;)

2 мнения
профил »
commonwealth_ каза на 19.04.2015, 11:59 ?. :

Здравейте и благодаря за отговорите. Мисията се казва Blitz Play и се оказа, че ми е трябвала кола която след това да използвам за бягство. Благодаря за отговорите ви - помогнаха ми. :)

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 19.04.2015, 13:36 ?. :

Значи sollider добре ти е обяснил :D Иначе мисиите на Лестър и Франклин, освен първата, която е задължителна ги остави за след играта. И прочети гайд как да инвестираш, че наистина можеш да заработиш сериозен кеш, който и да искаш не можеш да изхарчиш с месеци цъкане.

369 мнения
профил »
emsito каза на 18.04.2015, 19:47 ?. :

Аз като ви разправям, че това не е никакво ревю, вие ми давате минуси.... Но мнения всякакви, а за вашите минуси ми е през..... Иначе автора на статията Александър Попов, братле писането на статии, не е за теб :\

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 19.04.2015, 16:31 ?. :

GTA V - Stalker Bandit edition :P

https://www.youtube.com/watch?v=YMB8F0w5qxY

48 мнения
профил »
Detox каза на 21.04.2015, 17:37 ?. :

По-запознатите може ли да ми кажат дали в екипа на Rockstar има българи,че докато вървя чувам реплики за България?

1336 мнения
профил »
sollider каза на 22.04.2015, 14:03 ?. :

Имам въпрос към по-запознатите, и по-точно към Blackbird. Споменал си, че можеш да си нагласиш от настройките в различните превозни средства да си минава автоматично във FPS или TPS. Рових, рових - но нищо такова не намерих. Ще ми е доста по-удобно докато шофирам или пилотирам да е от 3-то лице, а докато обикалям пеша - от 1-во. Някакви идеи къде точно в менюто са заврени тия опции, понеже ми писна постоянно да си сменям камерата ръчно...

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 22.04.2015, 14:31 ?. :

Или под Camera, или под Display в Settings менюто, имаш опция ''Allow independent camera modes'', включваш го и си готов.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 22.04.2015, 14:48 ?. :

Имаш една бира от мен. :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Grand Theft Auto V

Ревю:
В самия край на годината нека видим кои са най-продаваните игри през 2018 г. в платформата на Valve.

Превю:
Според Rockstar Лос Сантос е по-голям от Red Dead Redemption, San Andreas и Grand Theft Auto IV взети заедно. Впечатляващо, нали?

новини:
Феновете не са доволни от действията на Rockstar за справяне с проблема. Очакванията са всичко да са нормализира, след като играта стане отново платена.
Няма място за повече догадки! Новата безплатна игра в онлайн магазина на Epic е Grand Theft Auto V.
Уви, макар че предлага няколко мисии, оригиналните мисии от Vice City не са налични.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48
L.A. Noire 42