facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Fifa 2001
Ревю | 23.12.2000 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
EA Sports
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

Едва ли има човек, който да има нещо общо с компютри и да не е чувал за играта FIFA. Няма геймър, който да не се е срещал поне с някоя от частите, излезли до сега. Та може ли някой да устои на футбола (стига да не е заклет враг на физкултурата :-)). Това е спортът, който скарва и сдобрява дори дългогодишни приятели. Спортът, който кара малки, големи и още по-големи да се потят и да викат по стадионите...

И естествено, щом футболът има такъв магнетичен ефект, има и предприемчиви хора, които извличат полза от него дори и в компютърната сфера. Фирмата ЕА отдавна захапа футболната тематика и още от излизането на World Cup 94 държи челни позиции в производството на спортни игри. Безспорно е, че са правени и други футболни симулации. Излизали са и по-добри продукти от серията FIFA, но защо ли никои не ги играе..?

Истината се крие в това, че винаги Electronic Arts са намирали най-атрактивния начин да пренесат футболната игра на екрана на компютъра. Удобен и достъпен интерфейс, лесен контрол над играчите, приятна за окото графика. Ето това са някои от големите предимства на ЕА. Факт е, че в изминалите няколко години те тъпчеха на едно място. Разлика между FIFA 99 и FIFA 2000 почти нямаше. И май всички бяхме решили, че каквото имаше да се постига в тази сфера вече е постигнато. Да, ама не! Оказа се, че сме допуснали голяма грешка. FIFA 2001 се появи на хоризонта с целия си блясък и прелест. Една изцяло променена игра и същевременно все същият, лесно усвоим, приятно изглеждащ футболен симулатор.

Какво ново?

Първото, което бие на очи още при стартирането на играта, е обновеният интерфейс. В главното меню вече е добавена нова възможност за избор – Play Now. Вместо да се лутате из менютата, авторите са улеснили начина за избор на Friendly Match и директно са извели този бутон в началото.

Второто нещо, което кара всеки роден геймър да облещи очи и да поиска да изключи играта, е отсъствието на Bulgaria в списъка на националните отбори. Е, каквото сме надробили по световните футболни стадиони, това ще сърбаме! Слаб ни е отборът, няма го в играта. Е да, в нея има добавено едно ново първенство K-League. Това е жълтурско първенство, прикачено към играта единствено и само с комерсиална цел. По-нататък ще забележите и голямото количество реклами, наблъскани по стадионите и по самите менюта.

След като изберете отбор и пуснете играта, ще останете изумени. Изцяло нов графичен engine! Край на роботите! Край на грозните фигури, наподобяващи хора, разхождащи се по терена! Край на изкуствените лица! Всички грозотии и измислици вече са махнати. Всеки футболист си има своя собствена физиономия и може да прави мимики: да мърда устните си, да движи лицевите си мускули или общо взето всичко, което може да прави и един истински футболист. Играчите дори вече си имат и зъби.
Въобще

графиката е изцяло променена

и смело мога да кажа, че с тази игра футболните симулации навлязоха в нова епоха – епохата на реализма.

Движенията на играчите са доста по-изгладени. Вратарите действат много по-логично и естествено. Вече може да се вкара гол и извън наказателното поле – нещо, което беше невъзможно в предишните части. Тези новости се отразяват и на системните изисквания естествено. За да подкарате играта на 1024x768, ще ви е нужна мощна машина с добро 3D-ускорение.

Звукът също е на доста високо ниво. Саундтракът към играта е много приятен, но като всеки друг – писва бързо. Затова пък и играчите вече могат да издават звуци. При гол или фал те се сърдят, ръмжат или надават истерични викове и крясъци. Коментарът отново е приятен и не дразни.
Добавени са нови фрази и възгласи на досадниците зад кадър. Вече имената на всички футболисти се произнасят от коментаторите. В предишните версии на FIFA бяха уважени само по-известните играчи... За най-голямо съжаление отново не е добавена функция за спор или дори спречкване със съдията. Ако ЕА се бяха сетили да включат и тази подробност, качеството на играта щеше да бъде още доста над нивото на конкуренцията.

Неприятен е и фактът, че

новата FIFA е наблъскана до козирката с реклами

Дразнещи надписи от типа на “Rexona – only for men” ще съпровождат всеки гол, фал, тъч или корнер. А и рекламните панели около стадиона също са пълни до козирката – JVC, PC Games, Fujifilm и още доста други. На доста челно място се мъдри и един червен афиш на фирма с адски странно име, звучащо като храна за рибки или хамстери. Присъствието на доста реклами обаче е логично – подобренията искат пари!

Като геймплей играта не предлага нищо ново. Старата и добре позната система за управление и контрол е запазена. Вече при свободен удар вместо A,W,D над главите на футболистите се появява 1, 2 и 3, които обаче отговарят на старите клавиши. ЕА са изкопирали малко другия си шедьовър F.A. Premier League Stars и вече можете да определите силата на удара при изстрел към вратата. Умората на всеки от играчите се изписва в долния десен ъгъл и така лесно си давате сметка за способностите на отбора ви.

Изпипвайки подробностите, ЕА са направили един голям фал.

Камерите са твърде неудобни

Старите и добре познати гледни точки са заменени с разни изкривени и странни позиции, които уж може да се променят. За съжаление възможностите за коригиране на ъгъла са толкова козметични, че ефектът е почти нулев.

Във FIFA 2001 вече можете да избирате стадион, на когото да се проведе срещата. Имате на разположение пет или шест терена, сред които и вече бившият Уембли. Внесена е промяна и по стадионите. Тревата може да е подстригана по два-три различни начина. Климатичните промени също са отразени добре. Тревата побелява през зимата и става кална, когато вали дъжд. В едно отношение обаче постижения отсъстват. Публиката е невероятно грозна. На трибуните има разни “неща”, които приличат повече на петна, отколкото на агитки запалянковци. Това е проблем още от предишните серии. Според мен, колкото и смешно да звучи, най-сполучлива публика имаше във FIFA 94.

За сметка на този досаден недостатък, авторите са добавили нещо наистина оригинално. Вече по стадиона има и знамена. Развяват се флаговете както на отбора-домакин, така и на гостуващия тим.

Общо взето до тук свършват интересните неща в новото заглавие от поредицата. Продължение, което разкрива нови хоризонти пред футболните симулации и същевременно показва, че има още доста неща за доизпипване. Като геймплей FIFA 2001 не предлага нищо ново. Но не се стряскайте от тези тежки думи. Играта наистина не е за изпускане! Да се надяваме, че ЕА ще се сетят да оправят тези дребни (и не дотам дребни!) кусури през следващата година. 

 
системни изисквания
Penitum 200 MHz, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
FIFA 10 50
2014 FIFA World Cup Brazil 7
FIFA 09 6
Bulgarian Football League за FIFA 09 v1.2 5
2006 FIFA World Cup
FIFA 07
FIFA 98: World Cup
FIFA 99
FIFA 2002
FIFA 2003
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
FIFA 13 38
Split/Second 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31