facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
DiRT Showdown
Ревю | 29.05.2012 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Codemasters Southam
Издател:
Codemasters
Жанр:
Състезание, Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

играта онлайн наистина е забавна

както винаги атрактивна визия

аркадният завой в поредицата не е лоша идея

минуси

сингъл кампанията е суха

технически недоизпипана

ограничена кустомизация

В последно време името на английската компания Codemasters се утвърди като синоним на реалистични рейсъри, които пресъздават различни видове автомобилни надпревари - от офроуд състезания до света на Формула 1. Предвид, че другите силни рейсинг поредици Forza и Gran Turismo са свързани ексклузивно с двете водещи конзолни платформи, игрите на Codies представляват може би най-добрата алтернатива за всеки РС геймър, решил да опита по-автентични виртуални авто надпревари.

Ето защо решението на Codemasters да направи сериозен завой с утвърдената си офроуд поредица DiRT буди известна изненада. Обявената първоначално като конзолен ексклузив DiRT Showdown представлява опит на Codemasters Southam да въведат един леко позабравен аркаден геймплей, базиран преди всичко на каскади и разрушения. За щастие РС геймърите също получават своята версия на играта, така че нека заедно проверим дали си заслужава.

Това не е DiRT 4

Въпреки че играта носи името на знаменитата поредица, истината е, че Showdоwn e една доста олекотена версия на стандартна DiRT игра. Това е особено видна в сингъл кампанията, където под шарения интерфейс и традиционно добрия EGO 2.0 енджин се крие едно относително плитко изживяване.

На пръв поглед всички основни елементи на играта са налице.
Сингъл кампанията в играта е разделена на четири тематични съревнования, чиято задача е по-скоро да ви подготвят за онлайн битките и да ви забавляват за няколко часа, отколкото да ви потопят в по-специфична атмосфера. В серията Demolition Derby се изправяте срещу поредица от AI управлявани автомобили, а целта е да останете последния оцелял в един безкомпромисен сблъсък на арената. Отново се появява и познатата ни от DiRT 3 Gymkhana, която както обикновено ще раздели феновете на такива, които я прегръщат и други, които я намират за прекалено недостъпна.

На свой ред Hoonigan събитията са по-специфични и изискват известна прецизност при триковете и каскадите, които изпълнявате. Независимо от това какво е конкретното събитие, идеята винаги е една - завършете в Топ 3, вземете съответната парична награда и продължете напред към следващото отключено предизвикателство. Честно казано, парите не са кой знае колко важен елемент и фактор за прогреса ви, тъй като ъпгрейдите (може да подобрявате скоростта, здравината и управлението) и колите, за които може да ги изхарчите не влияят значително на реалния сблъсък. Ограничени са и възможностите за кустомизация извън традиционните за поредицата козметични визуални промени.

Газта до дупка

Що се отнася до управлението, едва ли е изненада, че тук Codies са решили да заложат на аркадния стил. Това определено е приятно разнообразие след поредицата от рейсъри на компанията, където фините настройки на автомобила плюс съответния геймърски хардуер, който може да ползвате, са почти толкова изтощаващи, колкото и самите надпревари. Добре познатата Flashback функция за връщане на времето също присъства в повечето режими, при това под оригиналното название Crashback.

За съжаление DiRT Showdown не е без своите проблеми, сред които можем да изтъкнем най-вече несъвършеното отчитане на ударите при сблъсък и слабия демидж модел, които опорочават състезания от типа Demolition Derby. При 8-Ball пък всичко зависи най-вече от късмета и вероятно ще ви се наложи да рестартирате по-често, отколкото бихте искали. Присъстват и досадни бъгове като парчета отломки, които незнайно защо се закачат за колата ви и практически я спират от движение.

Онлайн хаос

Няма съмнение, че DiRT Showdown е ориентирана изключително към онлайн игра. Заменете AI шофьорите с истински и градусът на емоциите скача значително. Това всъщност е жалко, защото сингъл кампанията има няколко потенциално силни момента, но въпреки старанието на разработчиците тя е там просто, за да запълни малко повече място. От друга страна мултиплейър състезанията са наистина суперзабавни, стига да сте привърженици на подобен тип социален гейминг и да имате съответните акаунти за това. Онлайн игрите събират до 8 играчи в една битка - защото в повечето случаи случващото се на арената може да бъде определено точно с тази дума - и превръщат иначе суховатата сингъл изживяване в доста забавно приключение, в което летят счупени брони и смачкани предници. Там дори бъговете и техническите недостатъци изглеждат минимизирани, отново благодарение на човешкия фактор, който има потенциала да направи всяка една схватка уникална.

Рецептата за удоволствие с копие от DiRT Showdown е проста - намерете приятели и се забавлявайте заедно, независимо дали в сплит-скрийн или онлайн. Ако обаче обмисляте играта само заради сингъл изживяването, по-добре се откажете, защото тя наистина не може да ви предложи нищо кой знае колко уникално. 


Дългата отсечка на DiRT

DiRT Dhowdown се явява поредната игра от една дълга серия, която води началото си от вече далечната 1998 г. Тогава България се провали на Световните футболни финали, а Codemasters пуснаха дебютната Colin McRae Rally за РС и PlayStation. През годините последваха още девет заглавия, които постепенно промениха името на поредицата от Colin McRae Rally на DiRT, като едноименната Colin McRae: Dirt се появи през 2007 г. Досега серията е излизала на цели 11 настоящи и минали геймърски платформи, а игри от нея държат шест Guinness World Records: Gamer's Editon рекорда, включително такива за "Най-бърз физичен енджин в рейсърИ и "Най-комплексно аудио в рейсър".
 
системни изисквания
OS: Windows Vista, 7; CPU: Intel Core i5 или AMD Athlon 64 X2; 2 GB RAM; видео: AMD HD 6000 или nVidia GTX500
напиши коментар
 

36 мнения
профил »
HITMAN_444 каза на 29.05.2012, 20:20 ?. :

WINDOWS XP Не поддържа .

219 мнения
профил »
Boby каза на 29.05.2012, 20:36 ?. :

Забележката е правилна, благодаря, оправяме го.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 29.05.2012, 20:22 ?. :

Абе Dirt 2 и 3 са абсолютно също толкова аркадни, само декорите бяха горе долу реални. Тоя dirt e с декорите на flatout, затова повече бих го възприел. Въпреки това, като че ли май предпочитам оригинала - Flatout , а не имитацията.

155 мнения
профил »
Aleksander каза на 29.05.2012, 23:25 ?. :

Най лошата част от поредицата Dirt ,според мен ........................

7 мнения
профил »
DARKSF каза на 30.05.2012, 09:49 ?. :

По голям боклук незнам дали можеха да изкарат защо са залепили DiRT за това като няма абсолютно нищо общо.Нищо ще се сетят след време както EA се усетиха за NFS поредицата и пуснаха SHIFT.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 30.05.2012, 12:41 ?. :

Не ми хареса накратко казано.... Трябваше Dirt да си остане това което беше... Обаче те са се опитвали да пресъздадат FlatOut, което никак не е станало... И накрая останахме с тази... каша...

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 30.05.2012, 13:31 ?. :

Според мен с Colin McRae концепцията трябваше да си останат, а не с тия плиткоумни неща като dirt. Айде първия dirt все още приличаше на CMR игра, ама от там на сетне, само шитове бълват. Тоя последния е също толкова аркаден, колкото предишните 2, ама поне не се опитва да минава за симулатор, така че няма да го плюя толкова :D

4 мнения
профил »
jerichoholic каза на 30.05.2012, 14:25 ?. :

Colin McRae е мъртъв. Малко глупаво би било да сложат името на починал човек в името на игра.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 30.05.2012, 14:36 ?. :

Не е казано, че играта трябва да се казва Colin McRae. Можеше просто да продължат да правят такива качествени рали игри с друго име.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 30.05.2012, 17:52 ?. :

Така като гледам не си струва и да се изпиратства.Рано или късно ще си вземат бележка.

560 мнения
профил »
dogma каза на 30.05.2012, 19:12 ?. :

В интерес на истината първоначално не обърнах никакво внимание на тази игра, по-скоро бях склонен да си пусна Race Driver GRID на PS3-то. Обаче като проиграх малко на Showdown, наистина е забавна. Но съм съгласен, че силата е в онлайн играта, иначе блъскаш, блъскаш и... омръзва.

69 мнения
профил »
Skarhead каза на 30.05.2012, 20:07 ?. :

На мен пък ми харесва, онлайн си свинщина, другите дъртове също ми харесват, ралито е ясно, ама се кефа и на раликрос, и с тръковете си беше забавно, а дърт 1 с камионите беше мазало и особено pikes peak hill climb беше супер яко , жалко че не го включиха в другите поредици

187 мнения
профил »
kolian каза на 01.06.2012, 21:23 ?. :

Съжалявам,че спамя тук,но защо нямаше ревю на
Might & Magic Heroes VI ?

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 03.06.2012, 12:05 ?. :

То и за NBA 2k12 нямаше... Както и за FIFA 12 и Pro Evolution Soccer 2012... Явно ги е домързяло
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
DiRT Showdown

новини:
Codies ще ни покажат едно различно лице на своята серия DiRT, където този път симулацията отстъпва на неподправените аркадни забавления. А, и Max Payne 3 идва.
Codemasters съобщи нова дата за конзолната премиера на DiRT Showdown на територията на Северна Америка - рейсърът ще излезе на 12 юни за PS3 и Xbox 360.
Аркадната игра, която става поредният рейсър от майсторите в жанра Codemasters, ще има и функционално демо, предвидено за първия ден на месец май.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31