facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Crysis
Ревю | 18.12.2007 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Crytek Studios
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
29.95 лв.
купи играта »

плюсове

Неограничени възможности за импровизация

Невероятно красива, особено под DX10

Пълна кустомизация на арсенала

минуси

Нечовешки системни изисквания

Странни бъгове, гарнирани с честичко заклещване тук и там

Какво е Crysis? Със сигурност нещо повече от просто един технологично съвършен шутър, който изглежда меко казано великолепно на онези супергъзарски видеокарти на бъдещето, които малцина имат удоволствието да притежават. Това е една от онези игри, които връщат вярата в доброто старо PC, потискано от масовата популярност на конзолите. И макар между нейния геймплей и почти перфектна визия да няма пълен знак за равенство, Crisys все пак си остава един изключително зарибяващ шутър. Така че няма какво повече да ви занимавам с безсмислени въведения, да преминем по същество!

Особено амбициозна

Още самото интро ще ви размаже тотално, демонстрирайки ви на какво е способна тази игра. Само за няколко минути ще станете свидетели на невероятно зрелищни сцени, в които главният герой прави на кайма няколко групички нещастни севернокорейци. Тук ще усетите високите амбиции, които авторите са имали и които, с ръка на сърцето мога да кажа, са реализирали, ако не перфектно, то изключително добре.

Божествено красива

Щом стартирате сингълплейър кампанията пък, ще бъдете буквално шамаросани от визията на Crysis. В добрия смисъл на думата. Едва ли ще е преувеличено, ако наречем новата игра на Crytek най-красивото нещо, излизало досега на геймпазара. Без преувеличение. Дори под DX9 изглежда поразително, да не говорим за какво иде реч, ако имате някоя добра DX10 карта.

Подобно на Far Cry, и тази игра ще ви отведе на един изключително живописен фотореалистичен тропически остров, обграден от кристално чистите води на Филипинско море. Рай, който за нула време ще се превърне в поразяващо опасно бойно поле.

Не веднъж и два пъти ще ви се наложи да събирате ченето си от пода, когато слънцето бавно се извиси над хоризонта и погали местността с топлите си лъчи. Или пък докато си проправяте път из гъстата джунгла, когато по-късно в играта започне и истинската война и настанат масовите престрелки. Със сигурност ще онемеете, когато видите всевъзможните дребни специални ефекти, като например пушек, движещ се по посоката на вятъра и т.н..

История и още нещо

Като член на елитен Делта отряд от воини, вие и вашите съекипници сте изпратени на това място, за да разберете какво точно се е случило с местния археологически екип, занимаващ се с изследването на мистериозен метеорит. Какво толкова странно има в едно парче космическа скала ли? Работата е там, че вместо да се разпадне в атмосферата на Земята, както си му е редът, то достига до повърхността цяло-целеничко. По незнайно каква причина обаче силите на Северна Корея, която по това време се превърнала в държава с внушителна мощ, щурмуват острова и пленяват американските археолози. Точно тук се намесвате вие с първоначално ясната и простичка мисия да ги откриете и евакуирате. Както и сами се досещате, мисията едва ли ще протече по план...

Докато конфликтът между вас и корейците назрява с всяка изминала минута, метеоритът ще се разтвори и пред очите ви се появява огромен, почти два километра висок, извънземен космически кораб. От неговия стомах ще започват да излизат най-различни ужасяващи машини, които нападат както вас, така и дръпнатите ви противници. Още преди да сте се усетили какво става, извънземната раса покрива част от острова в ледена сфера, замразявайки абсолютно всичко, намиращо се в нейния обсег.

Инвазията започва

В момента, в който установите контакт с извънземната раса, става наистина интересно. Ако в първите един-два часа Crysis изглежда просто като поредния обикновен шутър, в който се борите срещу постоянно множащите се жълтурски войници, то впоследствие тя се превръща в същински екшън, достоен за „Война на световете”.

Така, освен из божествено красивия тропически остров, ще имате щастието да се разходите из гореспоменатата ледена сфера, където единствено нанокостюмът ви ще успее да ви предпази от минусовите температури. Разбира се, ще поскитате и из самия кораб майка на пришълците, който изглежда особено покъртително.

Войници на бъдещето

Едно от основните неща, които отличават Crysis от Far Cry е вашият герой. Той е наричан с кодовото название Nomad и е екипиран със специален нанокостюм, който му дава четири умения, подходящи за оцеляване във всякакви ситуации. Действието се развива през 2020 година, така че военните технологии са дръпнали доста напред. С едно натискане на средния бутон на мишката на екрана се появява малко и добре организирано меню, от което бързо и лесно може да изберете режима, в който да работи костюмът, с плавно придвижване на мишката към желаната от вас иконка.

Нанотехнологии

Cloak е умението, което най-често ми се наложи да използвам. Подобно на култовото извънземно от филма „Хищникът”, то ви прави невидими за кратък период от време, което ще ви позволи да се прокраднете незабелязано покрай по-опасните места в играта, да изненадвате враговете си по фланговете или да се промъкнете тихичко към някого и да го бутнете в някоя пропаст или просто да му прекършите гръкляна.

Щом активирате режима Strength пък, по наномускулите на костюма ви ще потече енергия, която ще ви направи в пъти по силни. Ще може да скачате нависоко и върху покривите на постройките, ще мятате тежки предмети към противниците си, а оръжията ще ви дават по-малък откат, което от своя страна ще увеличи точността им.

Що се отнася до Speed, то ще ви позволи да тичате с бясна скорост, но ще ви направи особено нараними. В този режим можете да достигнете до някое безопасно място за нула време и да презаредите оръжието си с една идея по-бързо и дори да скачате от покрив на покрив.
И накрая идва ред и на Armor. Това умение прави нанокостюма мега здрав. Освен че абсорбира част от щетите, които ви нанасят, то ви помага да си възстановявате кръвта по-бързо. Това е особено полезен режим по време на престрелки, но имайте предвид, че ви прави малко по-тромави.

Естествено, нито една от тези благинки не е безплатна. И четирите режима се захранват с помощта на специална енергия, чиито резерви са крайно ограничени (но се възстановяват по-бързо, докато сте активирали Armor).

Пълна свобода на действие

Огромните нива са с едно много, много голямо "О" отпред. Crysis ви позволява да изпълните задачите си по какъвто начин намерите за добре. Няма предначертан път, по който да минете, или конкретни средства, благодарение на които да се преборите с врага.

Предпочитате да се промъкнете тихо и кротко, без да вдигате много-много шум? Готово, просто включете режима Cloak и започнете да пълзите към целта си бавно, но славно, сред пищната флора. Любители сте на грубата сила? Въоръжете се с всичко, което намерите по пътя си, и изринете противниците си до един. Искате да стигнете по-бързо до целта си? Намерете някое превозно средство, било то джип с монтирана на него картечница, моторна лодка, паркирана край някой кей, или просто обикновен пикап, и дайте газ, накъдето душа ви иска.

В една от мисиите дори ще имате възможност да пилотирате и американския VTOL. И бъдете благодарни за това, защото управлението на подобно чудо е същински трън в задника. Въпреки всичко удоволствието да се издигнеш малко над бойното поле, малко или много си заслужава.

Жив, динамичен, променящ се свят

Прави силно впечатление и фактът, че всеки обект, който срещнете по пътя си, може да бъде манипулиран по един или друг начин. Листата по клоните се огъват нежно, когато минавате през тях, дърветата падат под напора на тежките експлозии, въжените мостове се късат, бетонът се рони при екстремни условия, газовите цистерни се взривяват, малките животинки бягат от вас, а ядрените заряди създават ударни вълни, които помитат всичко по пътя си. Извадете снайпера си, прицелете се в гумата на насочил към вас се с бясна скорост джип и тя ще се спука.

Направете същото с тубата бензин, закачена на него, и се пригответе за едно голямо и зрелищно „Бум!”. Така ако някое от превозните средства се заклещи из нивото за n-ти път (уви, такива неща в Crysis не са рядкост), знаете как да си изкарате яда отгоре му.
По пътя си ще се натъкнете и на най-различни представители на фауната. Във водата плуват акули и малки плашливи рибки, на брега се тътрят лениви костенурки и дребни рачета, птици прелитат от време на време над главите ви, кокошки кудкудякат в хорските градини, а малки пеперудки прелитат из божествената джунгла на тропическия остров.

Чудовище, поглъщащо ресурси

Доскоро си мислех, че машината ми е мощна. Вярно, не съм си правил ъпгрейд от около година, но е прекалено с тригигахерцов процесор PIV, два гигабайта памет DDR2 и 7900GT карта Crysis да ми твърди, че “Low” на всички графични параметри е най-подходящо за моята система. Уви, на “Medium” играта се задъхва на по-напрегнати престрелки, а на “High” става почти непоносима. Затова имайте предвид, че ако искате да се насладите на пълната мощ на енджина на Crysis, ще ви трябва същинско хардуерно чудовище, което да успее да я захрани.

С толкова страхотни игри, наизлезли през последните месеци, е доста трудно да определиш онези заглавия, която по някакъв начин успяват да променят наистина лицето на гейминдустрията. Crysis обаче определено е едно от тях. След Bioshock не мислих, че е възможно да се появи нещо толкова добро. Но ето, че едно малко и амбициозно немско студио успя да ме опровергае.

Ако сте чакали подходящото заглавие, заради което да изрънчите вашите родители за ъпгрейд, чакането приключи. Crysis е геймката, заради която си заслужава да изпаднеш от 400 долара и да си купиш висок клас видеокарта, която да успее да захрани това технологично чудо. 


Извънземна трилогия

Когато Crysis бе първоначално обявена, Crytek заявиха, че това ще бъде първата част от една епична трилогия. Много е вероятно авторите вече да се захванали с разработката на втората част на този мега красив шутър, който ще доразвие историята за извънземните нашественици. Както и сами обаче се досещате, за момента отсъстват каквито и да е подробности относно идните продължения, освен че авторите твърдят, че са избрали напълно умишлено Crysis да свърши толкова рязко.
 
системни изисквания
PIV 2.8 GHz, 1GB RAM; 256 MB Video (nVidia GeForce 6800 GT)
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 10:41 ?. :

Тази игра,колкото и да е оригинална,толкова е и обикновена.Хем те пленява с красотата си и невероятната екшън-механика,която има и в същия момент,не изпитваш някво такова натрапчиво чувство,да я превъртиш пак.Иначе първите 50% е мноо яко като се минат само в Strenght mode.

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 13.07.2009, 10:09 ?. :

абе незнам за кво натрапчиво чувство говориш ама съм я превъртал 21 пъти

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 03.04.2009, 08:14 ?. :

Абе хора имам само 2GHz процесор а пък я превъртях и assasins creed иска 2.6 ама и нея превъртях иначе играта е супер

370 мнения
профил »
des каза на 03.04.2009, 16:26 ?. :

Мисля,че доста хора спекулират с това,че Crysis източва компа отвсякъде.Може би е въпрос на настройка...незнам.Но и аз я подкарах на Medium (пробвах и High,не ми сечеше,но реших да не се пека компа) въпреки,че тогава бях с GeForce 7600 GT 256 MB.Сега съм с малко по-мощна конфигурация на целия комп.А колкото до Assassina,той просто иска процессор и РАМ.Най-много от тях ми точеше

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 25.10.2009, 20:29 ?. :

На големи престрелки ти сече повярваи ми

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 03.04.2009, 17:11 ?. :

Пак ЛЪЖА! Не е възможно с тази видеокарта на high да не ти сече. Аз съм с по можна видеокарта и на high (DX9) ми бози.

370 мнения
профил »
des каза на 04.04.2009, 05:26 ?. :

Ти май само дебнеш да каже нещо,че да сприш с мен...има как...моято конфигурация беше Intel Core 2 Duo 2GHz,2 GB RAM и nVidia 7600GT,но явно не си запознат с това,че тази видео-карта има по-добра производителност и от някои от най-новите такива на nVidia...ако не вярваш питай някой дето разбира да ти обясни,че не само от паметта на картата зависи производителснотта й.Тва,че си с по нова не значи,че е по-добра.Т.е. тва,че на нея пише 8600 GS не значи,че е по-добра от 7600GT.Забележи буквичките отзад.Ако отидеш на един каталог,ще видиш и разлика в цените.Примерно моята сегашна е 8800GT 1GB,а е по-скъпа от 9600 512MB...както и да е,няма да ти обяснявам.Факта е,че тръгна без да ми създава проблеми,тва че не вярваш си е твой проблем

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 04.04.2009, 11:38 ?. :

http://www.nvidia.com/object/graphics_cards_buy_n ow.html

Твоята карта даже не фигурира... 8800GS e по-добра от 7600GT, което показва колко си запознат. Виж братле не ме дразни толкова, че си измисляш - по-скоро ме дразни това, че не си признаваш. И не те дебна да пишеш коментари, просто почти всяка статия, която оворя и ти си дал някакво некомпетентно мнение.

370 мнения
профил »
des каза на 04.04.2009, 11:51 ?. :

Мнението на хората обикновено зависи от техните собствени впечатления.Имам приятели,които могат да потвърдят,че съм я подкарал на high...тва,че не живеем в един град очевидно е проблем,за да ти ги докарам и да видиш,че и те ще потвърдят.В общи линии исках да кажа,че Крайзис не е толкова тежка,колкото преувеличават (поне според мен) хората...а разговора с хардуера,ще го продължим,предполагам,друг път.

370 мнения
профил »
des каза на 04.04.2009, 11:57 ?. :

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=528449&t= 0 Тва е старата ми видео-карта.
http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=532582&t= 0 Тва е новата...можеш на око да сравниш характеристика написани под картинките им...после можеш да отидеш на някоя друга видео-карта и да видиш,че не е точно така,както ги представяш работите...Новите 9600 са послаб клас от 8800...обикновено след цифрите има едни буквички на латински.Най-шибаните видео-карти на нВидиа са GS,после GT,GTS,GTX и после вече некви специални модели.По-принцип GT са най-предпочитани,защото имат стабилна производителност и сносни цени.Не можеш да ме убедиш,че една GS е по-мощна от една GT...както и да е.Не мога да те обеждавам в неща,които просто отказваш да разбереш (че една по-нова видео-карта може да бъде в пъти по-слаба от една стара)

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 04.04.2009, 12:20 ?. :

Не можеш да обедиш никой. Самият факт, че една видео карта е с две поколения по напред от друга е достатъчен. Показах ти сайта на Nvidia и сам видя, че твоята карта не фигурира. Мисля, че е глупаво да водиш спор, в който и двамата знаем, че не си прав. : \ А колкото до мненията, да прав си, всеки си има собствено, но преди да го изкажеш провери дали е така наистина. Тоест мойто мнение може да е, че аз съм розов слон. Виждаш ли колко е глупаво? И двамата знаем, че аз не съм розов слон, но мога да споря колкото искаш и да ти давам и доказателства, че съм розов слон. Глупаво е наистина. Случая с видеокартата е съвсем същия. Не си прав, знаеш го, но спориш. Ще се потретя - глупаво е. : \ Май е крайно време да ни банват... : Д

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 25.10.2009, 20:31 ?. :

Аве за тая игра ти треа 8800+ стиа тия глупости

370 мнения
профил »
des каза на 04.04.2009, 13:29 ?. :

Май май,натам отива работата :Р

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 06.05.2009, 17:27 ?. :

moeto PC e sus video GF 9500 GT dvuqdren procesor s 2.2 Ghz i RAM 3 GB DDR2 i mi vurvi na high no e leko teji4ka za tova si namalih nqkoi na medium i si mi e perfektno

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 11.05.2009, 17:25 ?. :

sorry 4e ne pi6a na bg no nqmam na kompa
stignah do edna misiq kazva se Core v asteroida veroqtno i tam stogam do edna mqsto kadeto hodq napred i ne6to me tlaska nazat nqkakva energiq veroqtno i nz kak da mina natatuk mai trqbva da ima drug put no az tursih i ne namiram
mnogo 6te vi buda blagodaren ako nqkoi mi kaje kak se minava natatuk :)

370 мнения
профил »
des каза на 13.05.2009, 15:58 ?. :

Не разбирам точно къде си, въпреки че знам за кое ниво ми говориш. Да не е там където си пред един гигантски,плазмен "прозорец". Когато те изтласка назад енергията погледни надолу и виж дали някъде под теб няма дупка, оттам се минава към за отзад "прозореца"

8 мнения
профил »
RivaTNT каза на 11.06.2009, 20:35 ?. :

WidowmakeR mai naistina si izmislqsh zashtoto az igraq Crysis na intel i7940, 4GB RAM DDR3,i 9800-1GB-i do dupka detaili malko nasi4a predstavqm si na tvoq kenef deto go spomenavash po gore.Kade xvar4ish ne ti zasi4alo,ili si bil nadrusan ili neshto drugo

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 08.07.2009, 12:24 ?. :

abe neznam drugo no igrata q prevurtqh 3 puti sa q po4nah za 4 put i nqma po qka igra ot tazi !!!

370 мнения
профил »
des каза на 30.07.2009, 13:04 ?. :

Абе както и да го погледнем очакванията за тази игра бяха много големи пък накрая...ае тъпа работа, не е първото прецакано заглавие

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 25.10.2009, 20:34 ?. :

Изкючваики лъдите кореици които умират с 10 истрела(0%реализъм ако ми бяха пратили 2 пъто повече щеше да е ок)тази игра няма минуси а че на хората им лаги не е наш проблем.

408 мнения
профил »
boilera каза на 29.12.2010, 17:51 ?. :

ануси

117 мнения
профил »
Fang каза на 28.08.2009, 16:12 ?. :

Crysis и Far cry са най- добрите FPS- та, който съм играл. И двете игри са сташно красиви. Ама Crysis иска бая як комп за да ти върви без сеч на високи детайли. Играта е много зарибяваща и съм я превъртал най- малко десет пъти

2 мнения
профил »
Lancelot_Fucklio каза на 11.10.2009, 12:53 ?. :

Значи, да се изфукам сега, че ми е паднало. Имам intel quad 2,5 8GB рамец, 1ГБ видео карта. играта върви само на мах. какво да ви кажа псета, бива я. но е и тежка

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 25.10.2009, 20:36 ?. :
Редактиран на 11.01.2010, 12:41 ?.

Почи съм впечетлен от твоите 8gb ram мама ли ти купи този китаиски комп или тате работи в Blizzard?На мен не ми пука ама да наричаш другите псета и то на латиница..не знам кат не са те баннали сабака мръсна

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 11.12.2009, 21:47 ?. :

8 GB RAM?Това в кой сън си го сънувал?Ей такива фуклиовци много ме дразнят.То още не е изобретен компютър с 8 gb ram максимума за сега е наполовина,то още няма такава мощност,а тоя гей тръгва да ми се прави.

Edit:Нарекох го гей,защото нарича другите псета.

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 22.12.2009, 19:21 ?. :

ти чуваш ли се бе.много назад си изостанал с технологийте явно-8гб рамец са напълно достатъчни,да не говорим ако имате 12гб :D

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 11.01.2010, 12:44 ?. :

Е да ама нека погледнем-8гб и 1 гб карта не се притежават от всеки,според мен оня невежия е некое мамино богато комунистическо дете,което копира 23-годишния си братовчед

115 мнения
профил »
vmaster каза на 20.02.2010, 23:53 ?. :

8gb ram не са нещо недостижимо - 4 плочки по 2gb. За момента на обикновения потребител не са му нужни повече от 3-4

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 26.11.2010, 20:28 ?. :

Пич,ти живееш в каменната ера.Лаптопа на баща ми(които междодругото работи с компове) е с 3.3 Ghz CPU и 8Gb RAM.А си го купи 2006.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 20.01.2010, 19:27 ?. :

имам горе долу същата щаига и на Рандом настроики ми излизат 70%медиум,другото на хаи(а Кок Оф Дути Ем Дабъл Ю-ту сичко на high не цепи за секунда).Важното е играта да се играе,защото изглежда много добре и на low.Казвам го,защото повечето хора не знаят как се стига до 29-тата мисия на Prototype с Nvidia 7050(подсказвам-нормално,ако гледаш надолу,5 кадъра в секунда на лал рън и тичане,а на масивни мелета да не говорим...около 2-3 кадъра)Така,че оня от Камелот да си фане кок оф дути,да го запали,и да го духа(да не ме банат еи!)

115 мнения
профил »
vmaster каза на 20.02.2010, 23:50 ?. :

Няма по-красива игра!!! Понякога я пускам само за да й се кефя на графиката и физиката. Под DX10 и 8хАА успявам да я подкарам на 1920х1080 с около 17 кадъра. Не мога да си представя каква ще е следващата под DX11 с Cryengine 3
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Crysis

новини:
Въпросът "А може ли да подкара Crysis?" отново излиза на дневен ред
Crytek ни готвят нещо, но какво - все още не е съвсем ясно.
Захранвана от CryEngine 2, играта представлява важна стъпка в развитието на графиката и предлага безпрецедентно ниво на взаимодействие с обектите в света.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Crysis 2 200
Crysis 3 74
Crysis: Warhead 14
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69