facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Juarez: Bound in Blood
Ревю | 05.07.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Techland
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Приключение, Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
59.95 лв.
купи играта »

плюсове

Здрав екшън

Автентична атмосфера на Дивия запад

Отлична графика

минуси

Твърде кратка и лесна

Винаги съм се чудил защо Дивият запад е сравнително неразработена територия по отношение на компютърните игри. Със своите истории за прочути бандити и герои, престрелки и подвизи той представлява страхотна основа за много приключения. Поради една или друга причина обаче различните фентъзи или космически светове се оказват по-привлекателни за авторите, а и за феновете. Ето защо, когато първата Call of Juarez излезе за РС през 2006 г., се зарадвах истински. Три години по-късно нейното дългоочаквано продължение е факт и то е още по-малко добро.

Call of Juarez: Bound in Blood е екшън-приключение, което всеки ценител трябва да притежава. То ни предлага увлекателна история, излязла сякаш изпод перото на някой класически уестърн, много стрелба и напрегнати моменти и всичко това на фона на впечатляваща графика. Играта е достойно продължение (или по-скоро предшественик, тъй като представя историята преди това) на Call of Juarez и показва, че момчетата от полското студио Techland очевидно си разбират от работата.

Имало едно време на Запад

Или по-точно на юг, ако искаме да сме географски прецизни. Историята в CoJ: Bound in Blood започва в Джорджия в годините на Гражданската война. Притиснати от настъпващите северняци, братята Томас и Рей МакКол са изправени пред сериозна дилема – те трябва да решат дали да останат верни на армията и каузата или да напуснат, за да защитят родната си ферма. Всъщност те не се колебаят дълго и след уводната мисия, в която се разиграва сражение между армиите на Конфедерацията и на Съюза, братята се отправят към родното си място. За съжаление то не е пощадено от войната и много скоро Томас и Рей разбират, че вече нищо не ги задържа тук. Взимайки по-малкия си брат Уилям – през чиито очи всъщност е разказана историята в играта – те се отправят на запад в търсене на нов живот.

Огромната част от сюжета в CoJ: Bound in Blood се развива на границата между Съединените щати и Мексико, където братята се опитват да открият легендарното съкровище на ацтеките. Формално причината за това е желанието им да намерят средства за възстановяването на фермата им, но парите – особено когато са в големи количества – често изкривяват възприятията и водят до проблеми. CoJ: Bound in Blood ни предлага една отлична история, издържана в най-добрите традиции на уестърните. В нея ще откриете всички основни мотиви – храброст и героизъм, алчност, предателство и - разбира се - любов. По същество събитията в играта предшестват случилото се в Call of Juarez, но дори и да не сте имали възможност да се насладите на първата част, това по никакъв начин няма да попречи на удоволствието ви.

Един за всички, всички за един

С много малки изключения за повечето мисии в играта ще може да избирате между двамата братя. Всеки от тях има определени бойни качества и по едно специално умение. Рей безспорно е по-колоритната фигура. Типичен стрелец, той се ръководи от максимата, че всичко, върху което успее да сложи ръка и да задържи, му принадлежи. В игрово отношение той има няколко особености. Най-напред Рей може да си служи по-добре с двойката пистолети, което го прави особено опасен в близък бой. Двата пистолета позволяват по-дълго време за стрелба без презареждане, но пък не може да се прицелвате по-точно. Освен това Рей е специалист по експлозивите и може да хвърля запалени пръчки динамит по враговете. Това е еквивалентът на модерните гранати и е доста ефективен, като при това не струва и скъпо. Специалното умение на Рей, което по същество е разновидност на познатия ни булет тайм, му позволява да забавя времето за няколко секунди, в който интервал трябва бързо да придвижите мишката върху противниците, които са видими в този момент. Когато времето започне отново да тече нормално, Рей автоматично изстрелва поредица от куршуми върху избраните цели.

Томас е по-спокоен, но не по-малко смъртоносен. Той предлага по-балансирана игра, в която ще наблягате на далечната стрелба. Томас е отличен майстор на карабината, може да борави с лък, а освен това владее и ласото, което като предмет някои от вас познават от първата част на играта. С него ще може да се катерите по покриви и скали и да се придвижвате по трудно достъпни места. Специалното му умение отново забавя времето и ви позволява да се прицелите точно, като за всеки изстрел трябва да дръпнете мишката бързо назад с движение, наподобяващо истинска стрелба. И в двата случая уменията позволяват да оставите след себе си доста трупове. В определени ситуации братята действат кооперативно и тогава получавате възможност на забавен ход да стреляте по враговете си за няколко секунди. Разликите между двамата герои в геймплейно отношение не са чак толкова големи и независимо кой от братята МакКол изберете, ще ви се наложи да изхабите голямо количество куршуми, преди да стигнете до края на приключението. Въпреки това възможността да преминете един и същ епизод с двама различни герои дава известна стойност на повторното изиграване.

Дивият запад на вашия монитор

Едва ли някой се съмнява, че в игра, посветена на Дивия запад, няма да има достатъчно престрелки. Те са солта на играта и наистина са изпипани много добре. В по-голямата част от мисиите двамата братя се движат заедно, така че почти винаги ще имате партньор. Изкуственият интелект на приятелите и на враговете ви е добре направен и обикновено всеки върши правилно задачите си – първите се опитват да ви защитят, докато вторите ви обсипват с дъжд от куршуми. Противниците ви никнат като гъби от най-различни места, движат се, прикриват се и падат артистично, когато успеете да ги раните смъртоносно. Особено опасни са горните етажи на сградите и покривите, които представляват чудесно укритие за стрелци и снайперисти.

Много впечатляващи са сцените на индивидуални дуели с вашите противници. Те са изпипани изключително добре и създават у играча чувството, че наистина участва в ситуация на живот и смърт. При тези сблъсъци камерата се позиционира ниско зад вашия герой, така че да виждате неговите ръце и револвера му, а противникът ви е срещу вас. Следва малко дебнене, при което вие трябва да се движите така, че да не изпускате противника от очи. Когато чуете звуковия сигнал, трябва бързо да посегнете с мишката към кобура си и да простреляте врага.

Наборът от оръжия в играта не е особено голям, но това е нормално, като се има предвид историческият период, в който се развива действието. Най-често ще си проправяте път напред с няколко револвера и тежко оръжие – карабина или шотгън – плюс стрелите и динамита. Авторите са решили проблема с разнообразието по следния начин – всяко оръжие има различна степен на качество, която определя и неговите характеристики. В началото на играта ще боравите предимно със стари и използвани оръжия, които не са толкова точни, но с течение на времето и при съответните финансови възможности ще може да си закупите по-нови и качествени амуниции.

Ето така се прави игра

CoJ: Bound in Blood в много отношения е перфектната игра. Освен всичко друго, тя изглежда и се държи страхотно. За създаването й Techland са използвали четвъртата версия на своя собствен енджин Chrome и визуалните резултати са зашеметяващи. Когато веднъж минете цялата игра, може да се пробвате пак на по-високото ниво на трудност, което се отключва, или да се насочите към мултиплейъра. Този режим също е много интересен, а издателите обявиха, че ще пуснат и допълнителни карти за него.

Трудно е да предложа по-сериозна критика към играта, но ако трябва да го направя, бих изтъкнал това, че е относително кратка и на моменти прекалено лесна. Но плюсовете на Call of Juarez: Bound in Blood далеч надвишават всичко останало и я превръщат в едно от най-добрите екшън приключения в последно време. 

 
системни изисквания
Intel Core 2 Duo 1.86GHz, 1 GB RAM, 256 MB Video card, DirectX 9.0c, Win XP, Vista
напиши коментар
 

130 мнения
профил »
Omerta каза на 06.07.2009, 12:12 ?. :

Много голям почитател съм на уестърните, а играта е попадение в десятката. Не съм съгласен само за нивото на трудност. Всъщност играта е доста трудна.

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 06.07.2009, 12:46 ?. :

Хехе, нивото на трудност като повечето неща също е субективно. Ще се аргументирам така: аз лично никак не съм почитател на трудните игри (Tom Clancy GRAW е добър пример за това как може да отблъснеш голяма част от феновете заради прекалената сложност) и по принцип никога не играя на трудност, по-висока от Medium. Именно тази степен избрах и при CoJ: Bound in Blood и трябва да кажа, че почти не съм имал никакви проблеми при изиграването. Всъщност единствените места, където човек може да се поизмъчи са индивидуалните дуели, защото всичко става много бързо и е необходим както добър рефлекс, така и мъничко късмет. Но разбира се, всичко е въпрос на лични предпочитания и преценка. Важното е, че нямаме разногласия по основния въпрос - CoJ: Bound in Blood е наистина много добра игра във всяко едно отношение.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 06.07.2009, 13:27 ?. :

Е,и аз я играх на медиум,но някои моменти наистина са трудни.Особено в началото,когато си свикнал с другите шутъри,в които не прекъсваш стрелбата си след всеки изстрел.Иначе играта кърти отвсякъде.Историята също е доста интересна.

130 мнения
профил »
Omerta каза на 06.07.2009, 13:40 ?. :

Съгласен съм и с двама ви. Всеки играч ще прецени сам за себе си дали играта е трудна или не. В крайна сметка статията е написана много добре, а всеки фен на жанра ще я играе с удоволствие, без да му пука за дребните минуси.

693 мнения
профил »
perro каза на 06.07.2009, 14:47 ?. :

Наистина е яка играта! на средна трудност е точно като за мен - не си като на разходка в парка, ама не блъскаш и мишката в масата от яд. :)
A относно уестърн игрите: имаше още няколко, но в главата ми е останал шутъра на Лукас от 1997-ма (май че беше) с енджина на Дарк Форсес и якото уестърн име Outlaws... Няма да забравя лафа "Where are you Marshall?" дето се носеше из половината игра... И в едни каньони имаше един момент трябваше да скочиш в пропастта за да е поеме вятъра и да те дигне нагоре за да продължиш...
Eх, милата ми 386-ца от това време...

105 мнения
профил »
deqncho каза на 06.07.2009, 16:44 ?. :

Имам да добавя,че графиката е перфектнаи върви на макс дори на машини от среден клас.Един приятел мисли обаче,че графиката на новият Хари Потър е по-добра от тази на Call of Juarez 2,но предполагам всеки си има свое мнение...

10 мнения
профил »
n0reaga каза на 06.07.2009, 18:04 ?. :

Просто шедьовър.На които му се струва лесна след като я преварти на Hard отключка Very Hard нека там да се пробва. ;)

268 мнения
профил »
Demon II каза на 06.07.2009, 20:33 ?. :

hora taq igra k1rti az q imam da no i na vas vi haresa

69 мнения
профил »
mirkosoft каза на 07.07.2009, 04:57 ?. :

Имам забележка към анимирането на героите. Движат се някак схванато и дървено - като роботи.

5 мнения
профил »
vlado_gamer каза на 07.07.2009, 12:26 ?. :

Нещо за оптимизацията?

38 мнения
профил »
bubino каза на 07.07.2009, 14:10 ?. :

уникално зрелище !

21 мнения
профил »
Dante каза на 07.07.2009, 16:21 ?. :

Мога ли да я подкарам на машина : 1гб рам гф 7600 256 и 2.8 едноядрен ?

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 07.07.2009, 20:55 ?. :

Да Dante, би трябвало да ти върви без проблем.

21 мнения
профил »
Dante каза на 07.07.2009, 21:24 ?. :

Върви, а играта е брутална.
Само дето зациклих на онова ниво, където бягаме с каретата, аз съм вътре, замерям ги с динамит, нямам видимост, а ме преследват конници. Винаги умирам и то незнайно как. Някой да има идея как се минава ?

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 08.07.2009, 00:04 ?. :

Стой клекнал и се показвай само за малко. И не използвай динамит, а пистолет или пушка.

21 мнения
профил »
Dante каза на 08.07.2009, 09:50 ?. :

Не става. Нямам абсолютно никаква видимост. Даже не знам от къде ми идва и умирам. Виждам ги на 2-3 пъти за около ДВЕ секунди и е невъзможно да убия някого. Някаква цака, нещо няма ли ?

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 08.07.2009, 07:14 ?. :

TOВА Е ИГРАТА! Най-добрата! Тази драма... тези престрелки... ааах... точно така ме беше заинтригувала и играта "Mafia"... Де да имаше повече игри като тази... :?

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 08.07.2009, 12:21 ?. :

igrata ima o6te минуси primerno trqbva da dobavite 4e konete sa kato bronirani tankove taka tro6at stenite na postroikite i ogradite 4e si ...

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 08.07.2009, 12:21 ?. :

ina4e kato cqlo ne e lo6a igrata no e s malko neponqtno upravlenie ;)

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 08.07.2009, 20:03 ?. :

И кое му е "непонятното" на управлението? Играта е уникална и една от най-добрите за тази година, ако не и най-добрата. Единствените минуси са тези изложени в ревюто.

39 мнения
профил »
SG_MelonHead каза на 09.07.2009, 09:39 ?. :

Нечовешката игрица, предлага класически уестърн моменти, колкото и клиширани, толкова и зрелищни и култови! Страхотна графика и геймплей, екшън на макс и Рей е най-големиО пич!

80 мнения
профил »
maximalniq каза на 09.07.2009, 12:45 ?. :

Задължително ще я пробвам ! ;)

19 мнения
профил »
AlumeN каза на 09.07.2009, 14:24 ?. :

Играта е нечовешка, сигурно една от най-добрите, които някога съм играл... а получава колкото ХП 6. Да ви имам смешната рейтинг-система.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 10.07.2009, 09:47 ?. :

не че съм фен на Хари Потър, но двете игри са различни жанрове и с различни тематики. Да се правят сравнения е неуместно. Щом не ти харесва Хари Потър защо въобще си "влязъл" да прочетеш статията? А иначе аз не съм фен и на "Дивият запад", но този игра изглежда достойна за уважение. Без роши чувства сега =) Нали?

19 мнения
профил »
AlumeN каза на 10.07.2009, 15:05 ?. :

Фен съм на Хари Потър, не на дивия запад. Но Call of Juarez е страхотна и би се харесала на всеки геймър, а ХП не се харесва дори на зарибените ХП фенове, какво остава за останалите геймъри. Смешно е игрите да имат еднаква оценка, макар че са от различни жанрове - все пак, оценката показва общото ниво на играта, а не нивото й в сравнение с другите игри от нейния сегмент.

33 мнения
профил »
chigot каза на 10.07.2009, 19:51 ?. :

Фен съм на Хари Потър, фен съм и на Клинт Истууд, но това няма значение. Докато за играта, първата беше не очаквана изненада, която страшно много ми хареса. Знаех си, че и при тази ще е така. Никой обаче не каза нищо за фона на повечето бойни сцени. Просто тая природа ми спираше дъхът, понякога се спирах и въртях мишката, само за да се нарадвам на пейзажите. Тези поляци са велики!

11 мнения
профил »
Smokekiller каза на 11.07.2009, 15:06 ?. :

Нивото при команчито беше страхотно направено. Пейзажа беше толкова зашеметяващ че направо ми напомняше на Карл Май поредицата за Винету. BTW Няма да е лошо да направят игра по книгите на Карл Май.

2 мнения
профил »
lukankatq каза на 11.07.2009, 15:21 ?. :

ахх много готина игра не съм играл първата част но тази кърти.При битката ми с "2рия Бос" в Мексико неможах да го победя излезнах и ми се прееба сейфа... :\

12 мнения
профил »
pnk каза на 12.07.2009, 09:03 ?. :

naistina e lesna no pak e s mnogo zdrav ek6an dano prodaljat dapravqt ek6ani s dvamata bratq :D

15 мнения
профил »
Wanted каза на 13.07.2009, 10:48 ?. :

Играта е страхотна! Геймплей, история, графика, звук всичко е номер 1. Препоръчвам я на всеки ценител. Наистина е малко лесна, защото я превъртях за 7 часа на нормал, но това не мисля, че е от значение!

71 мнения
профил »
Klm каза на 13.07.2009, 11:23 ?. :

Много интересна игра....Тея братята като са заедно как лафят много ме радват

25 мнения
профил »
dido100 каза на 14.07.2009, 07:51 ?. :

Играта наистина е добра, но има две неща, които намаляват удоволстеието-
1. излишният трети брат-малоумен инфантилен идиот;
2. абсурдният и лигав край.

След като избих сума ти и народ се оказа,че е било за нищо. Не очаквах, че религиозните пристрастия на авторите могат толкова да повлияят на играта.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 14.07.2009, 09:29 ?. :

Точно пък мога да ти кажа,че беше добре да се види историята през очите на някой неутрален.

15 мнения
профил »
Wanted каза на 01.08.2009, 23:26 ?. :

Края не е абсуреден и лигав, защото ако си играл 1-та част на играта там действието се развива след тази и Рей е свещенник и тн....
Ако не си я играл. Направи го!

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 14.07.2009, 14:05 ?. :

Играта е много оригинална,с много добра графика.Какво повече може да се иска от нея,а и игри за Дивия запад са рядкост(при това хубави).

105 мнения
профил »
deqncho каза на 15.07.2009, 06:54 ?. :

На мен пък края ми хареса-поучителен и драматичен. :-)

22 мнения
профил »
radogg каза на 15.07.2009, 19:42 ?. :

Третият брат не е излишен, нито краят е абсурден. По-скоро това е въпрос на вкус по отношение на сценария. Но лично според мен това е игра, в която се разказва добре написана история, съдържаща двама много пълнокръвни образа в лицето на Томас и Рей. А ако имаше повече инфантилни идиоти като най-малкия брат светът щеше да е малко по-добро място, но тва е друга тема.
Понеже и аз като Бат Бойко съм фен на книгите за Винету тази игра ми достави голям кеф. Отчасти, щото не бях разцъквал нищо свястно по темата окакто излезе GUN, а и отчасти, щото реших да поопозная интересите на бъдещия ни премиер (майтапя са)
Това, което бих си пожелал за тройката ( ако излезе такава) е повече творчество по отношение изпълняването на задачите. Тук всичко става по предварително определени пътища ограничени в рамките да не се отдалечаваш от брат си или да метнеш ласото еди къде си. Та за повече свобода се боря, да:)
Иначе играта е дивашка, пиша й 6 и й пожелавам успех в "следването" на сърцата на гениалните геймъри:) Аз казах. Хау!

25 мнения
профил »
dido100 каза на 16.07.2009, 09:09 ?. :

Май трябва да напомня на пишещите след мен, че става въпрос за 70-те години на 19 век, а не за началото на 21. Привнасянето на морални възгледи от позицията на нашето време стоят изкуствено и нелогично в история, която се развива във време, много по-различно от нашето.

22 мнения
профил »
radogg каза на 16.07.2009, 11:01 ?. :

Кви морални възгледи, кви 5 лева? Първо, ти наричаш малкия брат инфантилен идиот от позицията на нашето време. Но трябва да ти кажа, че тогава подобен род хора са изглеждали съвсем логично на фона на моралните устои и красивите идеали на тогавашното време. Такива хора съществуват,вярвам, и до днес - макар и не предрешени с расо и библия в ръка. Макар и по-малко на брой може би, макар и недотам хиперболизирани. Ако си срещал някои, който те променил към по-добро би трябвало да разбереш. Щото именно Рей, който си е почти отрицателен герой преживява някав катарзис, заради оня идот - брат си.

9 мнения
профил »
Proof каза на 18.07.2009, 11:20 ?. :

Ако някой се интересува дали първата игра е добра, бих казал, че е даже по-интересна и по-разнообразна от тази. Тя се развива 20 години след събитията от втората част. Там Рей е свещенник и е бая одъртял, а Томас е някакъв пияница мисля, и умира в началото още. Главният герой е едно момче, син на онази мексиканката. Голям филм, големи драми... Абе с 3 думи "изиграйте и двете".

56 мнения
профил »
ichkata97 каза на 21.07.2009, 07:32 ?. :

az q vratnah za dva dena ma naistina bila kratka ma mn qka

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 11:31 ?. :

Добро пресъздаване на Дивия Запад наистина.

177 мнения
профил »
Vladety каза на 13.08.2009, 07:49 ?. :

Call of Juarez: Bound in Blood определено е сред най-добрите екшън игри за 2009 година на този етап и е истински бисер в жанра.

99 мнения
профил »
Statis каза на 18.08.2009, 06:51 ?. :

Играта е супер. Много ме израдваха лафовете на Рей и Томас.
Рей: You can't hit shit!
Томас: Shit ain't what I'm trying to hit.
Eпик! :D

11 мнения
профил »
MiLeN_kiLLerNO:1 каза на 14.03.2010, 06:30 ?. :

шапка им свалям на създателите :)

11 мнения
профил »
MiLeN_kiLLerNO:1 каза на 14.03.2010, 06:30 ?. :

шапка им свалям на създателите :)

1 мнения
профил »
Spydude каза на 30.12.2011, 13:13 ?. :

Като я пусна само ми излиза FATAL ERROR Cannot initialize renderer! Много ви моля помагайте, много искам да я играя, голям фен съм на Уестърните и направи ми стана лошо като ми изписа това.

13 мнения
профил »
hiero каза на 31.12.2011, 00:15 ?. :
Редактиран на 31.12.2011, 00:15 ?.

Прочетох коментар от 2009 Година гласящ Какво някакъв би искал от 3ката
и се замислих Каква Боза Е сравнение с 2ката...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Juarez: Bound in Blood

Чийт:
Дори и най-добрите традиции на класическите уестърни да са спазени, има моменти, в които ти трябват екстра кеш, за да си купиш оръжия, дрехи, уиски и табак.

новини:
Компанията Ubisoft и полското студио Techland подготвят трета част от невероятната поредица Call of Juarez, но изненадите не спират дотук...
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Juarez
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
L.A. Noire 42