facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Bionic Commando
Ревю | 08.08.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
GRIN
Издател:
Capcom
Жанр:
Джъмп енд рън, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
62.95 лв.
купи играта »

плюсове

Нов прочит на една класическа игра

Използването на модифицираната ръка е готино

минуси

Нивата са доста ограничени

Оръжията не се държат реалистично

Стандартни проблеми при портване

Пусната преди повече от две десетилетия, оригиналната Bionic Commando е една от най-обичаните аркадни игри на своето поколение. Тя разказваше историята на специален и генетично усъвършенстван боец който използва своята модифицирана ръка, за да се придвижва и сражава. С тази игра Capcom поставиха началото на една продължителна и успешна серия, в която настоящата Bionic Commando се явява шеста поред. 

Но май 6 не е щастливо число

Bionic Commando е нагледен пример за недоизпипана игра. В нея интересните идеи не успяват да получат правилна реализация, историята заема важно място, но е слабо пресъздадена, а битките изобщо не са толкова динамични, колкото би трябвало.

Историята в играта започва точно десет години след събитията в първия Bionic Commando. Старият ни познайник Нейтън Спенсър е в затвора, където очаква изпълнението на смъртната си присъда заради участие в инцидент с неговите доскорошни колеги. Точно в този момент обаче терористична група, известна като Bio-Reign, взривява бомба, с която изпепелява по-голямата част от Асценшън Ситиy. Като най-опитен и подготвен, Спенсър набързо е мобилизиран и изпратен сред руините на града, за да разбере кой стои зад атаката.

Въпреки че модифицираната ръка на главния герой е основният геймплей елемент в играта, поне в началото ще трябва да се справяте без нея. При спускането на Спенсър над града, ръката пада встрани и той ще трябва да разчита на стандартните си бойни умения. Тъй като ръката му е била отделена за дълго, ще трябва да мине малко време, през което той да си припомни всички умения. Това пък може да се окаже доста трудно, защото всеки скок с фатален край ще ви връща до последния чекпойнт, а всички оръжия, който може да сте придобили междувременно, автоматично ще изчезнат.  

На една ръка разстояние

Все пак модифицираната ръка е главният геймплеи механизъм и практически източник на единствените интересни моменти в играта. Преди всичко, тя е вашето основно средство за придвижване. С нея може с лекота да се захващате за улични стълбове, дебели клони на дървета или парапети. Това умение обаче не е безгранично, защото ръката има ограничен обсег, а освен това физическите закони налагат внимателно да преценявате колко да се засилите и кога да се пуснете. Когато все пак овладеете това, ще може да маневрирате и минавате през нивата с голяма бързина – разбира се, при положение, че първо успеете да разгадаете схемата на управление, която приема, че използвате XBOX 360 контролер.

Самите нива на играта първоначално са били замислени от шведското студио GRIN като напълно отворени, но в последствие тази идея е отпаднала. В резултат, въпреки че се движите в огромен метрополис, повечето са стриктно ограничени. Те създават илюзията за възможност за изследване, но радиацията, която се разпростира наоколо, бързо ще прекърши всеки един такъв порив у вас. Тя представлява изкуствено ограничение и определено е дразнещ фактор в играта.

Когато не се правите на Тарзан, вероятно ще ви се наложи да отстранявате противниците по пътя си в престрелки. За съжаление тези сражения са твърде постни във всяко едно отношение. Стрелбата с пистолета е крайно бездушна, а последващите придобивки в арсенала не помагат с нищо. Някои оръжия изглеждат добре, но това е само докато не почнете да ги използвате, като вероятно единственото изключение е ракетната установка, с която изстрелвате няколко ракети едновременно.

Печен-недопчен

С развитието на играта ще срещнете някои интересни моменти и битки с босове, които ще ви накарат да съжалявате, че момчетата от GRIN не са довели нещата до край. Някои допълнителни неща като пъзели или повече възможност за изследване на нивата определно щяха да раздвижат обстановката в иначе този доста скучен свят.

Потребителите на персонални компютри отдавна са се примирили, че голямата част от портовете, които идват при тях, са най-малкото половинчато разработени. Bionic Commando също не успява да избяга съвсем от това тъжно, но златно правило. Ориентираността на играта към конзолен контролер и крайно недостатъчните графични опции потвърждават това. Но дори и да игнорираме подобни неща, Bionic Commando си остава един невдъхновяващ платформен екшън, в който добрите идеи все се оказват извън обсега на ръката на Нейтън Спенсър. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista; Dual-Core 2.4 GHz или AMD Athlon 4400; 2 GB RAM; Nvidia 7800 или Radeon x1900
напиши коментар
 

686 мнения
профил »
the_presator каза на 09.08.2009, 13:45 ?. :

Prototype е по-добра :P

33 мнения
профил »
chigot каза на 09.08.2009, 21:11 ?. :

същото лайно е. зарибява колкото да накълцаш някой друг мотирал кретен, след това ти става еднообразна

686 мнения
профил »
the_presator каза на 09.08.2009, 21:24 ?. :

да, знам.
затова я изтрих веднага след като минах story мода.

31 мнения
профил »
jhony каза на 09.08.2009, 21:59 ?. :

мнооо тъпа :/ въобще не заслужава четворката

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 12.08.2009, 09:41 ?. :

Мен пък ме изкефи на макс. Супер много играх ремейка преди година. И сега играх тази и съм много доволен.

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 11:19 ?. :

Играта е много добра.Графика,геймплей всичко екстра и мултиплейара е много забавен,въпреки че е бъгав.

69 мнения
профил »
tomblover™ каза на 13.08.2009, 12:48 ?. :

Нали след време ще направят пач и ще ги опровят. Даже може и да добавят нещо ново!!!

31 мнения
профил »
jhony каза на 14.08.2009, 22:59 ?. :

Мъчих се да открия това, което сте харесали, но просто все едно е някаква извратена техно-версия на Спайдърмен и ужасно плитък геймплей. Мнението ми си е лично, разбира се. Вкусове различни.

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 27.08.2009, 20:03 ?. :

" Нали след време ще направят пач и ще ги опровят. Даже може и да добавят нещо ново!!! "

Сорка, GRIN за съжаление затвориха ;( !

We'll be missing you! Or not!?

174 мнения
профил »
ClyNe каза на 19.12.2009, 09:34 ?. :

Готина игра беше :) дано да има и втора част

4 мнения
профил »
kry1 каза на 13.03.2010, 19:21 ?. :

не е лоша

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 09.11.2015, 09:17 ?. :

"системни изисквания
OS: Win XP/Vista; Dual-Core 2.4 GHz или AMD Athlon 4400; 2 GB RAM; Nvidia 7800 или Radeon x1900"

Това не са ли малко височки МИНИМАЛНИ изисквания за 2009-та?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Bionic Commando

Превю:
Играта, която има потенциала да се превърне в едно от най-добрите крос платформени заглавия за тази или идната година.

Чийт:
Ако сте заклет фен на тази легендарна аркадна поредица, може да пробвате нейния съвременен вариант, a пък има доста титли за събиране и някой и друг чийт.

новини:
Част от екипа на някогашното шведско студио поставиха началото на нов проект, който ще се стреми да създава по-опростени игри с класически геймплей елементи.
От официалния сайт на GRIN, авторите на игри като Bionic Commando и Terminator: Salvation, стана ясно, че вчера компанията официално е затворила врата.
Определено няма повод за усмивки сред екипа на GRIN. Според Gamasutra значителна част от персонала на това шведско студио е бил разпуснат. Дали това е краят?
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Rayman Legends 55
Trine 46
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Mini Ninjas 16
Rayman Origins 12
NyxQuest: Kindred Spirit 11
Lylian - Episode 1 8
Били Блейд: Храмът на времето 5
Bugs Bunny: Lost in Time 2
Tarzan 2