facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Battlestations: Pacific
Ревю | 24.05.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Eidos Унгария
Издател:
Eidos Interactive
Жанр:
Стратегия в реално време, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

плюсове

Възможност да играете за Япония

Много реалистично поведение на военната техника

Потресаващи звукови ефекти

минуси

Липса на сценарий, биете се без наличието на някакъв сюжет

Колко от вас са плавали на кораб? Сигурно не са много. Убеден съм и че има такива, които още не са се качвали на самолет. Но даже да попаднем на геймъри, които са дори моряци или пилоти, едва ли ще намерим геймър-подводничар. Защото България има една-единствена подводница - Слава, която охранява крайбрежната зона на морската ни столица, и шансът да сте от нейния екипаж, е пренебрежимо малък.

Няма да е така обаче, ако си купите Battlestations: Pacific. В нея ще можете не само да усетите какво е то

клаустрофобия на 2 левги

под повърхността на водата или пък да видите какво е усещането да се самоубиеш, но не заради Марийка от съседния клас, която ти е казала, че като ти гледа номера на обувките, й е ясно и какъв размер мъжко достойнство притежаваш, а за да се врежеш с пилотирания от теб изтребител във вражески кораб с вик: „За родината-а-а!“

Пред вас е поредната част на Battlestations, разработена от унгарското подразделение на Eidos. Нейната история започва от края на предната част – битката за Мидуей (юни 1942-ра) и завършва при Окинава (юни 1945-та). Първата версия на Battlestations излезе през 2007 година и беше доста богат и разнообразен проект. До Battlestations: Midway ние бяхме свидетели на не една игра от жанровете екшън, симулатор или стратегия, посветени на Втората световна война, като най-често всяка от тях акцентираше на определен момент от глобалната битка. Разработчиците от унгарския отдел на Ейдос се постараха да обхванат необятното и да ни представят световния конфликт от всичките му аспекти. В една игра можехте да бъдете моряк, пилот, подводничар и адмирал едновременно, при това на фона на чудесна графика и атмосфера. Акцентът, който художниците са направили и този път, е над

красивата природа

и внушителните забележителности на страните, из които ще странствате. Представете си малко самолетче, пикиращо под ярките слънчеви лъчи над океана, а на хоризонта, докъдето ви стигат очите, само синьо море, чиито вълни се полюшват от вятъра. Това е типична гледка от играта, а ви очакват още доста подобни красоти.

Battlestations: Pacific остава на сто процента вярна на този модел – тя комбинира екшън, стратегия и RTS елементи и отразява събитията след Battlestations: Midway, а именно - най-мащабната битка в Тихия океан през Втората световна война. Трябва да се направи уговорката, че новата игра значително надминава предшественика си както по размери, така и като възможности. Предоставят ви се 28 мисии, т.е. два пъти повече от Midway, и право да избирате на страната на японците или на американците да застанете. Приятно за едни и неприемливо за други, със своите действия или пък бездействия в играта можете да променяте реалните исторически събития с притежаваните над сто вида бойни машини или чрез усвояването на въздушните битки. Сред нововъведенията в Pacific е въвеждането на ограничение за време при провеждането на сраженията. Много е възможно обаче да се улисате и да забравите това изискване.

Ще имате на разположение и 21 нови единици, сред които камикадзета. Корабите са от всякакви класове – от миноносци и подводници до гигантски плаващи крепости. Иновативно е и вмъкването в играта на възможността за тактическо приземяване на войски по време на битка. Така в разгара на сражението ще можете да изтипосате своите парашутисти в тила на врага, да

предизвиквате паника и хаос

и в крайна сметка – да излезете победител от конфликта. Ще се лутате от необходимостта за прецизно стратегическо планиране до справянето с напрегнати морски битки. Впрочем разнообразието в играта е голямо – ще водите ескадрила от торпедоносци към брега, където пък ще ви дебнат добре въоръжени картечни гнезда. Или пък ще летите ниско над американските самолетоносачи, планирайки как да се врежете в корпуса на кораба и да го потопите. И всичко това на фона на няколко режима - Island capture, Duel, Siege, Escort и Competitive.

Battlestations: Pacific предлага пет изцяло нови онлайн мултиплейър режими с много нови карти, единици и възможности, в които със своите приятели ще стигнете чак до битката за Окинава от 1945 г., когато от името на адмирал Ямамото имате шанса да нанесе непоправим удар на американското владичество над Японско море. Истинско удоволствие е да преминете играта с помощта на джойстик, какъвто – убеден съм – като себеуважаващи се геймъри държите небрежно поставен в чекмеджето до компютъра.

На вас се пада задължението да отговаряте както за тактическата част на операциите, така и за отделните боеви единици. А терените, на които ще се биете, са във въздуха, над водата и под водата. Подводниците ви вече ще могат

да се спускат доста надолу в морските глъбини

където няма да могат да бъдат прихванати от крайсерските миноносци на врага, нито засечени от други субмарини. Така, скрити добре, те ще обстрелват противниковите плавателни съдове. Тежките и леките самолети пък се отличават не толкова по отношение на въоръжението си, колкото по поведението си във въздуха – бомбардировачът е мощен, стабилен и минава невъзмутимо над поселенията на противниковата нация, докато изтребителят е лек, много бърз и супер маневрен. Корабите също за претърпели модернизация. При тях има машинно отделение, от което при повреда, ще можете да продължите още малко „живота“ на своята гемия.

За доброто изпълнение на мисии и допълнителните цели ще получавате не само стимули като ордени и медали, но и нови модели бойни единици. Приятно е и смесването на игровия елемент с видео репортажи, които ще ви дадат възможност да отдъхнете. В заключение ще кажа, че след като редовната военна служба вече отпадна, за подрастващото поколение от мъжки пол това е един добър тренажор, в който да усвои основните параметри за водене на война, както и да служи в трите вида редовна войска – сухопътна, въздушна и морска. Рапорт даден. 


Япония и атомната бомба

Атомната бомба е плод на европейската научна мисъл от края на XIX - първата половина на XX век и на страховете и амбициите на великите сили по времето на Втората световна война. Първата успешна разработка е проектът Манхатън, реализиран от САЩ през годините на войната, но основните учени, които го инициират и довеждат до успешен край, са европейски граждани. Тази многонационалност и осъзнаването на ужасните разрушителни възможности на атомната и на по-късно създадената водородна бомба подпомагат разпространението на информация за бомбата. Първите 3 бомби са взривени през 1945 г. като финална фаза на проекта "Манхатън":

На 16 юли край Аламогордо, Ню Мексико е извършен първият в света ядрен опит, наречен "Тринити" (взривена е имплозионна плутониева бомба с мощност 20 кТ).

На 6 август над Хирошима, Япония е взривена бомбата "Малчугана" (артилерийска уранова бомба с мощност 13 кТ).

На 9 август над Нагаcаки, Япония е взривена бомбата "Дебелака" (аналог на "Тринити").

С това идва и капитулацията на Япония, която бележи края на Втората световна война. След сриването на Токио и атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки японското правителство уведомява съюзниците, че капитулира безусловно, с което се слага край на японските надежди за почтен мир. Формално актът на капитулация е подписан в 10 часа Токийско време на 2 септември 1945 година на борда на американския кораб "Мисури" в Токийския залив. С подписването на акта се слага край на Тихоокеанската война и Съветско-японската война.

 
системни изисквания
Intel Pentium 4 3+GHz или AMD Athlon 2.5+ GHz; 1 GB RAM (Windows XP) / 2GB (Windows Vista); Видео: nVidia GeForce 6 series 6800GT (или по-добра) / ATI 1800XT (или по-добра)
напиши коментар
 

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 26.05.2009, 06:55 ?. :

Аа Слава виждъл съм я.Живея на един хълм в покрайнините на Варна и изгледът към морето е много хубав от стаята ми.

39 мнения
профил »
Sah War каза на 26.05.2009, 18:31 ?. :

Много позитивно и информативно е инфото в края. Ето и още малко - при самото подписване на мирния договор, един от представителите на Съюзниците(май беше австралийския), прави грешка и се подписва на мястото на следващия представител на Съюзнизците, но тази грешка остава скрита докато японските представители не забелязват грешката и настояват тя да бъде поправена, защото те не могат да допуснат да предадат подобен сгрешен документ от висш ранг на императора. Проблемът се състоял в това, че представителите на победителите вече са се били оттеглили в каютите си на борда на кораба "Мисури", за да отпразнуват събитието - края на войната и японската капитулация. Един висшите военни, останал с японците проявил далновидност и се съобразил с молбата на японците да се поправи неточността и лично задраскал сгрешените имена и се подписал вместо тях и добавил бележка, обясняваща тази редакция. В новия си вид капитулацинния документ бил приет от японската делигация. Следвало трудното, но светло преустройство на японското общество и държава, което станало възможно благодарение на съюзническите(най-вече американски) финансово-материално-интелектуални помощи и въвеждането на западния модел на "федерално държавно устройство", либерален капитализъм и технологизация, довели закономерно до "Японското икономическо чудо". Подобна съдба, но в европейски вариант, последвала и следвоенна ФРГ.

Историята е толкова интересен предмет, обхващащ както възходите, така и паденията на човешките общества в различните исторически епохи.
Ако гледате леко противоречивия History Channel, може и някога да попаднете на филм, описващ деня на японската капитулация в детайли. ;)

25 мнения
профил »
SKzEdd каза на 26.05.2009, 23:45 ?. :

Играта е много добра, но има един малък минус спрямо старата игра. Японците не говорят на родния си език.

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 29.05.2009, 07:24 ?. :

Системните изисквания не са леки :(.Според мен това е минус.

35 мнения
профил »
Chavo1234 каза на 25.06.2009, 08:51 ?. :

Ne ne e minus . Iggrata e prosto tejka nqma kak da se izbegne pri sqka igra po natatuk she e taka

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 02.06.2009, 09:52 ?. :

Пърл Харбър идва отново.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Battlestations: Pacific

новини:
От Square Enix решиха, че стратегическият жанр не е за тях и не желаят да финансират повече проекти на унгарското студио, известно с Battlestations игрите си.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28