facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Art of Murder: Hunt for the Puppeteer
Ревю | 31.03.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
CITY Interactive
Издател:
CITY Interactive
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Класическа куестаджийска атмосфера

Разнообразни и оригинални пъзели

минуси

Ако си член на Менса, ще играеш с удоволствие, ако не - ще се поизпотиш

Трябва да си доста търпелив, за да попътуваш по света

Чудя се защо в куестовете така често главният герой е красива мадама, докато в екшъните е мускулест момък с прорязани от шарка бузи. Както и да е, издателите си знаят. И в този куест, както в Still Life или Syberia, ще играем от името на приятно и стройно гадже, което обаче има мъжка професия – детектив от САЩ. С цел фабулата да бъде по-достатъчно разчупена, нашето бойно момиче ще се озове насред Франция с гол в ръката пистолет. Вероятно „Колт“, защото французите, които имат и свой автоматичен пистолет ПА-15, също предпочитат популярните германски, американски и швейцарски оръжия. Защо? По същата причина, поради която и нашите ушеви не са въоръжени с произведените в България пистолети „Шипка“ или „Белица“. Първият Art of Murder - FBI Confidential беше куест,

приет със смесени чувства

Тогава Никол Бонет, служител на ФБР, не без ваше участие, успя да се справи с хирурга-маниак. В същото време Лили Стоилова му даде доста ниска оценка – 3,5. Въпросът сега е доколко разработчиците са си взели поука от нейните критики, както и от тези на други геймжурналисти по света. Дали сега играта ще бъде оценена над средното?

Сравнявайки двете статии, установих, че както плюсовете, така и минусите си стоят. В Hunt for the Puppeteer също има ритуални убийства и екзотични локации, а и пак са налице досадните забележки на Никол и ограничеността на действията. Особено болезнено е постоянното й „Мисли, Никол!“, което чувате често след неуспешните си опити да комбинирате предмети или да ги използвате. Необичайно за куест е, че авторите на играта не ви дават да напуснете помещението, в което не сте изпълнили всичките си задачи. Това обаче си има и своите добри страни – доста ми бе омръзнало

постоянното обикаляне на десетки местности и сгради

в които не съм си завършил куестовете в други адвенчъри. Сега, ако не си разреша загадките, просто ще си стоя в даденото място до дупка, колкото и да ми е неприятно.

Но аз искам да ви разкажа за цялостното си усещане към новата игра, без да се впускам в незначителни подробности. Първо, много ми харесва hint системата, която ви подсказва какво и къде можете да пипате, която и в този епизод е налице. Второ – сюжетът е оригинален и пълен с неочаквани обрати. И трето – личи си, че над създаването на различните сцени и места, които ще посетите, са се трудили няколко художници, които са им придали своя индивидуален ракурс.

Не може да се пропусне и саундтракът, който е приятен и подходящ за действието. Пътешествията ви ще са както в ъндърграунда на Нови Орлеан, така и по улиците и парковете на Париж и Марсилия, в испанските Пиренеи и дори... в горещата Хавана. От вас, въпреки че сте жена и по образование психолог, ще се изискват много разнообразни способности. Не само че ще трябва да вземате отпечатъци и да правите снимки на вероятни доказателства за престъплението, но ще се наложи например и да ремонтирате мотоциклет, претърсвате канализационни шахти, поправяте ел.-табла или просто да освободите заложник. Вече наложилото се в куестовете явление да се ползва мобилен телефон, е съществена част от геймплея и в настоящата геймка.

Както във френската столица, така и в Америка се случват мистични и жестоки убийства. В новия епизод вашият противник ще е още по-извратен психопат, а причината Никол да го преследва във Франция е, че неговите жертви са състоятелни американски граждани, убити и аранжирани така на местопрестъплението, че тялото им да прилича на кукла, облечена в средновековни одежди от началото на XVII век. Именно заради това и убиецът е наречен с работното име Кукловода. Никол ще има задачата да проведе разследване, което да е гарнирано както с мъжество, така и с интелигентен подход, плюс самоотверженост и логически размишления. Тя има ужасно трудната задача да открие

общото между жертвите

което на първи поглед е абсолютно неочевидно. Също така трябва бързо да разкрие мотивите на убиеца, преди да може той да нанесе поредния си удар.

Действието на адвенчъра ще се развива в няколко страни, като за да установите личността на злодея и да поставите край на ритуалните му убийства, ще се наложи да посетите Франция и Испания. А за разплитането на случая ще летите до Острова на свободата – Куба и до САЩ. Както и в първата част, играта не оставя чувството за безизходност и нечовешки страх, което вероятно ще я прави по-добре приета от масовия геймър. Освен това „кликни и цъкни“ куестовете са форма на видеоигра, която си има своите верни фенове, които обикновено друго просто не играят. Art of Murder: Hunt for the Puppeteer е поредното предизвикателство за тях, а на фона на неголямата периодичност в жанра, това заглавие няма как да бъде подминато „просто ей-така“ от гилдията.

Убеден съм, че любителите на загадките ще имат положително отношение към новото предизвикателство, което ще видим и от техните коментари. За хардкор куестаджията играта сигурно няма да е особено сложна, но аз като аматьор изпитах на места сериозни трудности. За щастие в интернет има подробно walkthrough на български, английски и руски език. Оптимистичният завършек на играта е, че ако успеете да се справите с всички логически и криминални загадки, накрая можете да срещнете и своята голяма любов... Какво ли ще ни предложи отвореният край на втория епизод на играта? Може би трета част? Мисля, че никой куестаджия няма да бъде раздвоен в прогнозата си (виж карето). 


За авторите

City Interactive, геймстудио от Полша, обяви продълженията на двете си култови адвенчър игри. Вече се работи по Art Of Murder 3, която ще носи заглавието Cards of Destiny. Втората част на играта пък ще излезе малко по-късно тази година. Другата игра, по която се работи, е Chronicles of Mystery 2 - Tree of Life. За момента няма по-подробна информация около двете заглавия, нито пък обявени премиерни дати. Факт е обаче, че повечето коментари из форумите са негативни по отношение на разработките на студиото. Вероятно City Interactive трябва повече да се вслушат в реакциите на феновете и новите им разработки да са съобразени с техните препоръки.
 
системни изисквания
Dual Core 1,6 GHz; 512 MB RAM; Видео nVidia GeForce, ATI Radeon с 64 MB RAM
напиши коментар
 

9 мнения
профил »
Bradata каза на 09.04.2009, 14:02 ?. :

Класика.

Според мен с малко по-добре изглеждаща графика от първата част. Или само на мен така ми се струва.
На места има известна нелогичност в последователноста на действие с предметите, но това си го има във всички куестове...

Поне не е като една игра в далечното минало, когато главния герой за да отвори една врата с помощта на един лост трябваше да ... се завърти три пъти около една колона и след това да скочи на един камък...
Посмъртно не можеш да се сетиш за такава поредица от маймунджелъци, още повече, че никъде няма и намек за такива действия... :))

Така беше в началото.

А сега. Очакваме третата част!
На тази - оценка 5.2 по шестобалната скала.

130 мнения
профил »
Omerta каза на 17.04.2009, 15:41 ?. :

Голям почитател съм на куестовете и адвенчърите. Развиват логическото мислене, а и са интересни, карат те да се чувстваш част от случващото се. Тази игра ми предстой да играя, просто в момента нямам много време, но от статията изглежда обещаващо.

2 мнения
профил »
4140140 каза на 22.04.2009, 21:24 ?. :

За играта има неофициален превод на български. http://adventurersbg.info/news.php
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Art of Murder: FBI Confidential
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Back to The Future: It's About Time 13
The Talos Principle 13