facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Anno 1404: Venice
Ревю | 12.03.2010 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Related Designs
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
49.95 лв
купи играта »

плюсове

Приятен геймплей, дружелюбност на играта

Нови медали и награди

Възможност за мултиплейърни надпревари

минуси

Можеше да има зрелищни сражения

Венеция е поредното допълнение към красивата стратегическа игра Anno 1404, която никога не стана тотален хит и често беше недолюбвана, но не толкова заради това, че акцентът не пада върху сраженията, а по-скоро заради прекалената й икономическа сложност. Един туториъл не е достатъчен, за да усвоите с лекота всички сложнотии около управлението на града си, а пък да караш магистърска програма по Anno 1404 явно също не е решение, първо защото в България още не е разкрита и - второ, защото човек играе, за да се забавлява, а не за да се поти от почуда какво да прави.

От друга страна, който е бил търпелив и е усвоил управлението, не може да отрече безспорните предимства на проекта на Related Designs, особено на този адон.
 
Какво ни предлага Venice?

Идеята на играта е да ви върне назад във времето в свят, в който купувачите и търговците са вперили поглед към далечните морета и непознатите земи. Точно там посред пясъците и богатствата на Изтока вие ще можете да основете мощен и развиващ се град, да усъвършенствате търговските пътища и да получите одобрение от световните лидери, владеещи целия останал свят. Природните катаклизми, така както и в най-любимата ми (макар вече доста ретро) градостроителна стратегия Зевс – също ще имат решаваща роля за развитието на вашата община.

Вулканите ще могат да изпепелят половината ви труд

като в него влизат хиляди човешки животи и инфраструктурни обекти, което е срив за цялата ви национална икономика. Пък като се замислим, игрите са отражение на реалността - както се е активизирала цялата земя гибелно тази година под Хаити, Чили, Тайван, Турция, че и онзи ден и в София, дано да не видим накрая угасналия вулкан Витоша да направи фойерверки над Резиденция Бояна. :(

Градостроителните стратегии са обединени от общ принцип – започвате от нулата, буквално от голо поле да изграждате своя град с уникалната му визия и многообразие. Във Venice обаче това не е точно така – често ще ви се предлага да продължите вече изграден ансамбъл от сгради, строежи и пътища. Понякога учудващо оригинални и далеч от вашето въображение. Но тъжното е, че все пак в новия експанжън никак няма да развивате поселище, изградено върху канали от вода с автентична архитектура като заявеното в заглавието. Венеция просто е една представа, част от която идва с определени постройки и атмосфера, но не и с реалната визия на известния италиански град. Виж, добавени са специфични венециански кораби, които обаче едва ли ще удовлетворят геймърските очаквания за пътуване, макар и виртуално, до потъващия град за под 40 евро с отиването, връщането и нощувката.

И все пак селищата, които ще изграждате, са във венециански стил, но за мен – недостатъчно добре обмислено за допълнение с името „Венеция“. Сред плюсовете определено е „ъпгрейдът“ на дипломатическите отношения – което винаги е бил важен дял от цялата поредица Anno 1404. Сега вече ще развивате

секретни международни отношения

посредством които ще накисвате вашите врагове за неморални дела и ще саботирате тяхното разширяване. Умно нововъведение, без съмнение. Важна иновация е и мултиплейърът – сега в общия режим ще могат да участват до 8 играчи. Друг е въпросът дали ще се съберат 8 човека за целта. :) Нови 15 части са добавени и към сингълплейъра. Изобщо има добро игрално време, факт.

Нашият виртуален водач в играта ще е Гарибалди - лидер на венецианците, с когото, щом сме затруднени, просто ще трябва да изпълняваме поръченията му. Впрочем това е същият онзи Гарибалди, на който е кръстен едноименният площад на „Графа“ в София. Този италианец от 15-годишен плава, отначало като юнга, а след това и като матрос, на търговски съдове и в сардинския военен флот. Взема активно участие в национално-освободителните войни в Латинска Америка. След потушаването на революцията от 1848-1849 г. Гарибалди със своя корпус тръгва към Венеция, но е обкръжен и разбит. Джузепе Гарибалди e вдъхновителят на най-великите българи да организират родното ни освобождение, като сред тях са Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, които са силно повлияни от историческия марш на хилядата борци на италианския национален герой.

Игровата локация отново е безкраен архипелаг от острови, разположен на картата на света, където вие ще имате своето кътче за владеене. Всеки остров е град-държава със своите ценности и култура. Търговията между островите е съществен фактор за развитието ви, но да не забравяме, че дълбоко в недрата на вашата територия може да се открие всичко необходимо за развитието на града ви – стига да го направите достатъчно голям.

С нарастването на града се появяват и доста сложни ситуации. Някои сгради създават пожароопасни рискове, така че ще се наложи да изграждате и противопожарни съоръжения в близост. Да не забравяме и гражданския бунт, който също може да ви сполети като управници на тази територия. Както и в основната игра, и тук имаме управление на два културни слоя – европейски и близкоизточен, а те се развиват по съвършено различни закони. Естествено у вторите има сериозна липса на водни ресурси, но там пък търговията е добре застъпена и не трябва да я подценявате.

Да, безумно увлекателно е да се строят селища, да се развивате, да се разширявате по картата, да намирате съкровища и да изпълнявате причудливи куестове. И сюжетът също не е лош, но все пак играта не стана масова досега. И то не стана дори и сред феновете на градостроителните стратегии като мен. 


Внимание към детайла

С всяка нова част разработчиците подобряват качеството на графиката, дизайна и геймплея. Акуратните за епохата кораби бродят из ослепително море, което се люшка досущ като родното Черно море през августовска сутрин, в небето прелитат чайки и отегчено кацат на морския бряг, акули порят вълните редом с вашата гемия, а в града настроението е още по-достоверно с реалността. Хората щъкат насам-натам и ако приближите достатъчно, ще видите дори изражението на лицата им. Ще видите как полските работници косят пшеницата и дори потта по лицата на дървосекачите. Картинката е толкова реалистична, че на моменти може да се ядосаш, че се намираш от другата страна на екрана. И най-важното - с видеокарта с 256 MB ще усетите доста качествено тази цялата прелест на играта.
 
системни изисквания
CPU Intel Core 2 Duo (2.4 GHz) или AMD Athlon 64 X2 4800+ (2.5 GHZ); RAM: 2 GB; Видеокарта: 512 MB с Pixel Shader 3.0
напиши коментар
 

103 мнения
профил »
gadmc каза на 14.03.2010, 12:13 ?. :

Кажете някоя подобна яка игра.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 14.03.2010, 12:57 ?. :
Редактиран на 14.03.2010, 13:05 ?.

Ами веднага ми излизат в главата Zeus и Pharao, те са адски готини игрички, стари са доста- факт, ама забавляват много и са красиви по свой си начин! Особено на Зевс като се биеш с разни герои и прочее, Ахил ти се мотае в града примерно и подобни, Anno е далеч по- реалистична в това отношение. :) Гадното е само едно. При гореспоменатите две игри човек в крайна сметка почва да боти по една мега дразнеща схема- сградите не бачкат, щото няма хора, като напълниш квотата от нужни работници, се оказва, че х = у, ама друг път (или превишаваш, или недостигат макар и с малко) и ти мрънка, че или има безработица, или икономиката куца, щото няма бачкатори. Това се преглъща...

Конкретен коментар за Venice- ами доскоро яко цъках на Anno 1404 и заключението ми е, че е готина играта много, спор няма, НО дразня се с цялата им система за куестове, от която може накрая да останеш на "сухо", понеже, ако не разкръстиш картата от търсене в крайна сметка някои не се активират. Е аз к'во цивилизация ли управлявам или пърпоря с ветроходчето като моторетка по островите за да гледам кой некомпетентен малоумник не може от трева да засуче 3 тона въже да речем. Супер тъпня е това. За всичко друго адмирациите са ми пълни! Красива, приятна, жива игра.

Сетих се и, че тук складовете имат явно някакъв средновековен хиперпортал, щото стоките си се телепортират директно от този в нивите, до този на пристанището, докато при Zeus и Pharao не може така, трябва някой да бъхти с тунингованата количка, че да направиш това, което трябва. Така е по- реалистично, но дяволите да ме вземат как съм псувал докато един чофляк трябва да премъкне 40 тона камък, че да дигна пирамида. :X В Anno това го няма и е по- player friendly... ако не това, със сигурност пести нерва...

Още едно едитче, че като прочетох статията още веднъж и се сетих. Г-н Енев, добре де, аз ли се вманиачавам или цялата идея началото на близкоизточната цивилизация (хехе), колония да се диктува от бясна консумация на фурми и мляко? Това не е нормално, ама ми направи силно впечатление... Едно е да хрупкаш рибка като при европейците...

73 мнения
профил »
Xtremal каза на 16.03.2010, 15:00 ?. :

Добра статия! Играта като гледам е доста добра и мисля да я пробвам.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Anno 1404: Venice

новини:
UbiSoft обявиха разработката на Anno 1404: Venice - адон, който ще добави мултиплейър режим към градостроителната стратегия Dawn of Discovery.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28