facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Alice in Wonderland
Ревю | 04.03.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Etranges Libellules
Издател:
Disney Interactive
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Нов поглед върху класическия свят на Луис Карол

Разнообразие от герои и умения

минуси

Леко скучен геймплей

Без геймпад управлението е досадно

Визията не впечатлява

Любителите на литературата свързват името на Алиса преди всичко с класическата поредица произведения на английския автор Луис Карол. Като по-практични хора, геймърите вероятно се досещат за не по-малко култовата едноименна игра, дело на американския дизайнер Америкън Макгий. Героите от приключенията на малката Алиса в причудливия свят на Карол си дават среща в предстоящия филм на Тим Бъртън, а за да засилят неговото представяне, от Disney финансираха създаването и на игра по него. Играта Alice in Wonderland представлява относително достоверна адаптация на визията на Бъртън, но за съжаление не е достатъчно добра, колкото Алиса на Макгий.

Внимавайте къде стъпвате

DS вариантът на Alice има малко по-различна история, а и геймплей, тъй като ползва камерата в портативната конзола на Nintendo, докато PC и Wii версиите следват сюжета на филма на Бъртън. В него вече порасналата Алиса се заплесва по един странен говорещ заек и го последва, само за да падне в дупката, водеща към Страната на чудесата. Въпреки че тя вече е била там преди години, Алиса е забравила всичко и тепърва започва да възстановява спомените си. С помощта на цяла дузина странни създания тя ще трябва да се изправи срещу Червената кралица и чудовището Jabberwocky, които тероризират Страната.  

Какво ни готви играта?

Всъщност Alice in Wonderland, дело на френското студио Etranges Libellules, има няколко версии – освен за РС, тя излиза за Nintendo DS и Wii, а се работят варианти и за мобилни платформи. Както вероятно се досещате, РС-то не е оригиналната платформа на Alice, поради което преди изобщо да се впуснете в приключенията, ще трябва да обърнете внимание на някои особености. Най-напред визуалните опции са доста ограничени и ще трябва да се задоволите само с избирането на съответната резолюция, без никакви допълнителни настройки. Друг голям проблем на конзолните портове – трудното управление – също присъства до известна степен. Играта не поддържа мишка, така че управлението става само с клавиатурата. Това обаче не е препоръчително, както ще се убедите още от първите няколко минути, когато се налага да натискате бясно клавишите, за да спрете времето. Препоръчителният вариант е да използвате някакъв контролер (за това ревю помогна един PC/PS3 пад), с чиято помощ управлението става доста по-лесно. Освен това, ако имате пад, ще може да играете в ко-оп режим, при който вашият приятел ще използва клавиатурата.

Причудлива реалност или хорър за деца?

Замислете се сами – светът на Alice е пълен със странни и обезпокоителни същества и места, като говорещи животни, заек, който поваля враговете си с часовник, и движещи се дървета - в дузината нива на играта ще видите дори още по-странни неща. Отгоре на всичко просто не може да умрете - всеки път, когато червените сърчица, индикиращи живота ви, свършат, просто ще започнете с пълен набор практически от същото място.

В Alice едноименната героиня ще бъде придружавана от всичките й приятели, познати от книгите на Карол. Така ще срещнете и ще играете с Лудия шапкар, Белия заек и още много герои, които помагат на героинята в борбата й с Червената кралица и нейната армия. Хрумването самата Алиса да не бъде управлявана всъщност е оригинално и дава различно измерение на историята. Всеки от спътниците й има някаква уникална способност, която помага в един или друг момент. Заекът например може да спре времето за малко, така че да преминете през някакво препятствие, а Чеширският котарак превръща себе си и предметите около него в невидими. Някои от уменията могат да бъдат ъпгрейдвани в магазините из света, а освен тях ще научавате и нови. Задачите и пъзелите в играта обикновено се свеждат да това да използвате правилното умение на съответния герой, но Alice определено не е добре настроена към геймърите и може да бъде крайно досадна, когато ви се наложи да преигравате една или друга сцена отново и отново, без да имате идея какво и как точно трябва да се направи.

Битките са стандартни за подобна игра, като комботата не са прекалено трудни, но пък и пъзелите не са особено предизвикателни. Проблем може да бъде камерата, защото освен ако не използвате препоръчания геймпад, понякога ъгълът, който играта ви показва ще бъде всичко друго, но не и правилен.

Чак пък чудеса

Визуално РС версията на играта не впечатлява с нищо, което е жалко, защото визията на света на Карол е не по-малко интересна, отколкото създанията, с които е населен той. Музиката в играта пък е дело на ветерана Ричард Жак, който е композирал оформлението на игри като Mass Effect и Conflict: Denied Ops.

Alice in Wonderland може да бъде отправна точка за геймърите, които са изкушени от сюрреалистичните идеи на класическата творба. Лошото управление, скучноватият геймплей и постната графика обаче й пречат да се превърне в нещо по-впечатляващо. Така пред вас стои избор – да видите филма на Тим Бъртън, който вече се върти по кината, или да изчакате Америкън Макгий да направи продължение на своята Alice. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista; CPU: Pentium IV 3 GHz; 1 video: GB RAM; GeForce 6800 или ATI X800
напиши коментар
 

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 05.03.2010, 15:22 ?. :

Нека позная.Ballz Game :S

64 мнения
профил »
devillord каза на 05.03.2010, 15:46 ?. :

Този клип който е сложен няма нищо общо с играта, а колкото до самата игра може да бъде интересна най-вероятно само на деца от 10 до 14, лично все още не съм я пробвал но мисля да я видя. А някой може ли да ми каже кога ще излиза филма?

323 мнения
профил »
rampage85 каза на 05.03.2010, 15:48 ?. :

Днес е официална му премиера.

6 мнения
профил »
ined каза на 06.03.2010, 16:11 ?. :

" или да изчакате Америкън Макгий да направи продължение на своята Alice."
Точно това смятам да направя, да играеш подобни игри е дори по-зле от това да гледаш филм на Уве Бол, той поне няма нужда да бъде претупан на бързо за да може филма и играта да излязът по едно и също време.

56 мнения
профил »
explod каза на 08.03.2010, 13:34 ?. :

Epic Fail

18 мнения
профил »
destroyer-x каза на 12.03.2010, 16:17 ?. :

според мен игрите по филми са най-лоши и не мисля че тази прави исключение

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 15.04.2010, 20:53 ?. :

да,но филмът е доста добър за разлика от играта
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Alice in Wonderland

новини:
Точно десетилетие след излизането на American McGee's Alice, Electronic Arts регистрираха запазената фраза Alice: Madness Returns като вероятно гейм заглавие.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48