Windows 7 – става ли за геймъри?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 окт. 2009

Нека не се самозалъгваме – Vista не бе това, което очаквахме. Всеки, който посмя да си я инсталира в първите дни от нейната премиера, бе наказан със сериозни с хардуерни и софтуерни несъвместимости, User Account Control опцията лазеше по нервите ни със свръх параноичността си, а ние – геймърите – бяхме отказани от първоначално слабата поддръжка на драйвери за видео карти и разбира се – от ниските кадри в секунда в сравнение с Windows XP. Още си спомням фрапиращия момент как някои заглавия ми вървяха по-добре под XP с 7900GT, отколкото под Vista с 8800GTS.

Вероятно повечето от вас продължават да си превъртат игричките на доброто старо XP (като мен самия), чудейки се кога най-накрая ще заменят този осемгодишен софтуер с нещо по-ново.

Дали Windows 7 е това, което геймърите очакват?

Накратко – да. Въпросът обаче е защо. Макар и в основата си 7 да стъпва изцяло на Vista, добрата новина е, че новата OS прави няколко крачки назад, елиминирайки всички досади в предшественика си. Именно в това се крие и нейният успех – тя не претендира за революционни промени, а напротив – опитва се да заличи срама от Vista.

Ако опишем 7 като „Vista със SP3”, няма да сгрешим. Новата OS е елегантна, върви безпроблемно и не затормозява хардуера ви. Сайдбарът го няма (макар че още имате възможност да редите джаджи в дясната част на екрана, стига да искате), а истеричността на UAC може да бъде смекчена. Ще харесате и новите опции в таскбара, който ви групира всички отворени прозорци в дадена програма на едно място (да речем IE8) и ви показва превюта на тях по един изключително елегантен начин (поне в сравнение с Vista). А благодарение на Libraries ще обединявате документи, музикални и видео файлове от различни папки в една директория бързо и лесно.

С Windows 7 прави своя дебют и DirectX 11, който принципно ще бъде достъпен и за Vista. Спокойно, не ви трябва специална карта, за да използвате операционната система. В момента обаче нас, геймърите, това не ни засяга твърде много, тъй като първо – DX10 игрите са все още малко, а тези, които ще поддържат DX11, буквално се броят на пръсти. Рано или късно обаче това ще се промени. DX10 не успя да се наложи, но DX11 има всички предпоставки да го направи. Добрата новина обаче е, че DX11 ще бъде съвместим с DX10 карти, така че скоро няма да бъдете принудени да направите ъпгрейд.

32- или 64-битова?

Windows 7 не е толкова претенциозна откъм хардуерни изисквания. Според Microsoft са ви необходими процесор с тактова честота 1 гигахерц или по-бърз (и 32-битова (x86) или 64-битова (x64) архитектура), 1 гигабайт RAM памет за 32-битовата OS или 2 гигабайта за 64-битовата, както и DX9-съвместима видео карта. В днешно време обаче 1GB RAM е твърде малко. За Win 7 ви препоръчвам поне 2 за 32-битовата и 4 за 64-bit.

Което ни навежда на следващия въпрос – 32 или 64? Практиката показва, че игрите не дават кой знае каква различна производителност и на двата вида. Ако имате обаче стар хардуер, по-добре си стойте на 32-битовата. В случай, че сте се снабдили с многоядрен процесор с 64-битова архитектура и имате 4 гигабайта RAM (или поне планирате скоро да си вземете), минавайте веднага на 64-битова OS.

Също така собствениците на Solid State диск ще останат доволни. Win 7 върви изключително добре върху него. Тестовете показват, че производителността на операционната система се повишава в някои случаи с цели 25%, което без съмнение ще се отрази малко или много и на игрите, които играете. Ако все пак искате бърз и лесен съвет как да оптимизирате новата OS за игри, без да харчите никакви пари, просто кликнете с десен бутон на My Computer, изберете Properties ->Additional System Settings и под таба Performance щракнете на Settings. Опцията, която търсите е Adjust for best performance.

Тестовете, направени от колегите ни от Driver Heaven

на чудовищен компютър с 6GB DDR3 RAM, GeForce GTX 295 и Core i7-975 EE, показват, че на места 64-битов Windows 7 Ultimate Edition се справя значително по-добре от 64-битов XP със SP2. Да вземем за пример World in Conflict: Soviet Assault.  Под XP с DirectX 9.0, резолюция 1920×1200, както и 4aa и 4af, играта върви с 94, 118 и 160 к/с (кадри в секунда) – съответно най-малко, средно и най-много.

При Windows 7 от своя страна стратегията достига 118, 144 и 179 к/с. Т.е. забелязваме увеличение с 19-26 к/с, което хич не е малко. Да не забравяме, че играта поддържа и DirectX 10, който е недостъпен под XP – на същата резолюция и настройки World in Conflict се играе с 83, 104, 122 к/с.

Разбира се, увеличението на производителността не е толкова чувствителна при всички игри. Left 4 Dead, подкарана с XP на 2560×1600, 16xQCSAA и 16af демонстрира производителност от типа 62, 98, 144 к/с. При Win 7 забелязваме увеличение с около 3-4 к/с – 66, 101, 148 к/с.

Положението при Crysis Warhead е сходно, макар и с една идея по-добро. Под DirectX 9.0, (с детайли на макс) и с резолюция 1280×720 при XP шутъртът достига 21, 55 и 75, докато при същите настройки, но при Win 7, резултатите са 24, 63, 87.

Нашите собствени тестове

на малко по-скромни машини не се различават кой знае колко от тези на Driver Heaven. Под 64-битов XP със SP2 и с машина с 4GB DDR 2 RAM, Е8200 процесор и видео карта GeForce 8800 GTS (с най-новите драйвери) Crysis Warhead върви (при детайли Gamer) с 14/50/71 к/с. На току-що инсталиран 64-битов Win 7 обаче производителността е малко по-добра – 17/55/79 к/с. При това под DirectX 9.0, където XP винаги е бил безспорен лидер.

Общо взето наблюдаваме средно около 5% увеличение на к/с при Win 7 спрямо XP при много от по-новите заглавия, без значение дали става за 32- или 64-битова операционна система. А тази цифра вероятно ще се увеличава тепърва – с излизането на нови и по-добри драйвери, с ъпдейти и т.н.

Интересното в случая обаче е, че в сравнение с 64-битовата Vista, при тестовете на Driver Heaven Win 7 не показва чувствително превъзходство. Повишаване едва с 2-3 к/с определено не е достатъчно. Това обаче не би трябвало да ни изненадва кой знае колко. Все пак в основата си Win 7 е Vista.

На този етап, макар и положителни, резултатите все още не са зашеметяващи. Нека обаче това не ви залъгва – Windows 7 тепърва ще се развива. Същото се отнася и за хардуера и софтуера, поддържащи DirectX 11. Което ни навежда и на последния въпрос – да си инсталирам ли новата операционна система още сега? Спокойно, няма да ви казвам „зависи”. Инсталирайте я! Няма да останете разочаровани – 7 е всичко, което очаквахме Vista да бъде. Бърза и незатормозяваща машината ни OS. Разбира се – преходът в никакъв случай не е задължителен. Поне не все още. Ако сте доволни по някаква причина от Vista, на този етап 7 няма кой знае какво да ви предложи. Ако обаче се чудите с какво най-накрая да замените XP, скачайте директно на 7.

Със съдействието на АСБИС

Автор: Владимир Тодоров