USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 апр. 2012

Досадният процес на чакане, докато нашите файлове се свалят от USB диска, от дигиталния апарат или видео камерата, е вече зад гърба ни. Представяме ви DUB-1340 – стилният USB 3.0 хъб на D-Link.

Устройството е малко и компактно, оцветено в елегантен черен цвят. Тежи едва 60 гр, а неговите размери са 72.45 x 97.97 x 20.27 мм. В предната му част откриваме четири USB 3.0 гнезда, докато в задната – жак за захранване и порт за връзка с компютъра. Всички кабели са налични в пакета.

В горната част на DUB-1340, посредством малки лампички, ще знаете кой от четирите порта се използва в момента.

Както и сами виждате – дизайнът е изключително минималистичен. D-Link са се постарали да ви улеснят максимално в употребата на това устройство. За това свидетелства и факта, че не се нуждаете от каквито и да било драйвери, за да го използвате. Просто го включвате в своя настолен или мобилен компютър и готово. Допълнителният адаптер за захранване е необходим в случаите, когато боравите с USB устройства, изискващи допълнителна енергия (в този случай всяко гнездо предоставя по 900mA енергия). Например USB хард дискове. В останалите случаи може да функционира и без да е включено към електрическата мрежа (тогава енергията от всяко гнездо е 100mA).

За да свалите снимките си от дигиталния си фотоапарат или просто да прехвърлите клиповете от видео камерата, е нужно просто да ги включите към някое от USB 3.0 гнездата. Компютърът ви ще разпознае устройствата и ще свали файловете за броени секунди. Разбира се, DUB-1340 е съвместим с което и да е USB 3.0 устройство. Това на практика означава, че хъбът предоставя скорости, 10 пъти по-високи от вече поостарялата USB 2.0 технология. Един HD филм например може да бъде прехвърлен за около 70 секунди, а 100 снимки – за 1 секунда.
Като недостатък може да се каже че портовете са доста близо разположени, което може да е проблем когато се включват няколко флаш памети в съседство.
DUB-1340 е съвместим и с всички предишни USB стандарти. Може да го използвате и с всякакви компютри, независимо дали работят под Windows, Linux или OSX. Отново – без необходимостта от каквито и да било драйвери.

Преди да се сдобиете с DUB-1340 обаче трябва да имате предвид следното – целта на това устройство не е да превърне вашите USB 2.0 портове в 3.0, а просто да ви предостави четири допълнителни гнезда с новия стандарт. Т.е. ако вържете DUB-1340 към 2.0 порт, неговата производителност ще падне значително. В случай обаче че имате 1 или 2 USB 3.0 порта на вашия компютър и искате да се сдобиете с още няколко, при това на приемлива цена, в такъв случай DUB-1340 на D-Link е правилният продукт за вас.

Автор: Петър Йорданов