USB 3.0 платка: SilverStone EC01

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 сеп. 2011

Искате да се възползвате от новите възможности на USB 3.0 стандарта, но нямате намерение да подменяте дъното? Има решение и на този проблем – SilverStone EC01 USB 3.0. Малка карта с 19-пинов USB 3.0 хедър, която включвате във вашия PCI Express слот и получавате цели два високоскоростни порта.

EC01 е компактна карта и няма да заема голямо място във вашата кутия. Нейната инсталация е елементарна. Нуждаете се единствено от един свободен PCI Express слот и 4-пинов кабел за захранване, който да включите в нея.

По време на нашите тестове използвахме форматиран 500-гигабайтов хард диск на WesternDigital (Caviar Blue). Същевременно включихме EC01 към дъното Intel DH67BL, което освен всичко останало предлага и свои USB 3.0 портове. Какви са резултатите? При хард диск, включен към eSATA, постигаме цели 86 мегабайта в секунда. Веднага щом преминахме към USB 3.0 портовете на дъното, скоростта на трансфер падна с около 3 мегабайта (read/write). Как се справят гнездата към EC01? Доста добре. Макар и да не надвишават eSATA и стандартните USB 3.0 портове, с тях постигате цели 80 мегабайта в секунда. В сравнение – при USB 2.0 резултатът е трагичен (20/18 мегабайта read/write).

Най-накрая получаваме един относително евтин начин, с който да осъвременим старото си дъно и да се възползваме от новия стандарт. При това за не повече от 25 долара. Дори онези от вас с по-стари дънни платки, които нямат 19-пинов USB 3.0 вътрешен хедър, ще могат да се възползват от EC01.

Автор: Петър Йорданов