USB флаш: Mushkin Ventura Pro 32GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 ное. 2011

Днес времето, когато различни реклами и анализи ни убеждаваха, че никога няма да се нуждаем от повече от десетина гигабайта пространство на диска вече изглеждат като част от отдавна отминала епоха. Съчетан с появата на новия USB 3.0 стандарт бумът в преносимите флаш памети позволява на все повече потребители да имат под ръка почти цялата си информация, качена само на малък USB стик. Новото предложение на Mushkin, което представлява именно такъв 32-гигабайтов флаш обещава скорост на четене от 120 MB/s и скорост на писане от 70 MB/s, което определено го поставя в горната част на ценовия спектър на USB 3.0 флашовете. Оборудван с изцяло алуминиево покритие и доста функции, Ventura Pro 32 GB изглежда като потенциална страхотна сделка за около 80 лв.

Флашът се продава в стандартно изглеждаща кутийка, на чиято предна корица виждаме логото на производителя Mushkin и описание на основните функции на продукта. На гърба то е повторено в по-разширен вид, като завидно място е отделено на разликата в производителността на устройства, ползващи USB 2.0 и USB 3.0 стандарт.

Благодарение на черното си алуминиево тяло Ventura Pro е доста олекотен, а освен това корпусът е удароустойчив. Самият USB  конектор е във вече стандартния син цвят, чиято основна задача е да се различава от все още много по-разпространените USB 2.0 устройства. Свалената капачка може да се закрепи отзад на флаша, но за съжаление в комплекта не влиза висулка или някакъв друг държач, който да използвате. 

Тестовата конфигурация на Mushkin Ventura Pro се състои от процесор AMD Phenom II X4, дъно Asus M4A8GTD Pro, видео AMD Radeon HD6970 и твърд диск Seagate 7200 с капацитет 750 GB. Първата програма, която се използва за теста е Flash Memory Toolkit, която по принцип е платена, но има доста функционална демо версия за обикновени потребители. Тя предлага нискочестотен тест на четене, който проверява разхода на памет на флаша и тест на писане, при което се задават различни по големина файлове, а резултатите се запаметяват. Сравнителната база на резултатите е Patriot SuperSonic USB 3.0 64 GB. Анализът показва, че Ventura Pro побеждава SuperSonic при USB 3.0 скоростта на четене, но изостава при писането. Освен това производителността под USB 2.0 на Ventura Pro е чувствително по-ниска и при четене, и при писане.

Вторият тест е с помощта на SiSoft Sandra, при който отново се проверяват скоростите на четене и писане с различни файлове с размер от 32 KB до 256 MB. Отново се оказва, че при четене Ventura Pro и SuperSonic имат практически еднакви показатели, но продуктът на Mushkin изостава при скоростта на писане. Нещо повече, въпреки че звучи доста изненадващо, в някои моменти производителността на Ventura Pro под USB 3.0 пада по-ниско от тази на другия флаш под USB 2.0.

Mushkin Ventura Pro 32GB се оказва приличен USB 3.0 флаш, чиито скорости на четене надминават средните за стандарта стойности. Скоростите на писане остават на нормално ниво и всичко това допълва отлично високия капацитет от 32 гигабайта. На външен вид джаджата е семпла, но елегантна по своему, а алуминиевият корпус й придава така нужната издръжливост. Най-големият недостатък на модела обаче е свързан с обратната съвместимост и това не е никак малко. USB 2.0 портовете не само са много по-разпространени към момента, но по всичко изглежда, че навлизането на USB 3.0 няма да бъде толкова повсеместно и бързо. Скоростите на четене и писане на Ventura Pro при USB 2.0 изостават значително от тези на конкурентните скъпи USB 3.0 флашове и това има значение. В крайна сметка именно това трябва да бъде водещият фактор при решението за покупка – ако разполагате с РС или лаптоп с USB 3.0 портове, за да обменяте големи файлове, тогава Mushkin Ventura Pro определен може да бъде вашия нов USB стик. Но ако все още работите най-вече със стария стандарт реално просто не си струва да отделите толкова пари за функция, която не само няма да ви ползва, но ще ви дърпа назад.

Автор: Филип Станиславов