SteelSeries: Гейминг в бяло

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 фев. 2013

Периферийните устройства илюстрират най-добре развитието на PC геймина през последните 10 години. Дълго време хората нямаха нищо против да играят на любимите си игри с мишка и клавиатура за по 10 лева. Днес компаниите вече са наясно с факта, че потребителите са готови да дадат една трета от заплатата си, за да се сдобият високотехнологична периферия, създадена „специално за геймъри“. От клавиатури с макро опции за MMO игри, през съраунд слушалки, до мишки със 7+ бутони. Всеки следващ продукт от този тип предоставя все повече екстри, целящи да улеснят геймърите.

В днешно време се изисква голяма смелост, за да тръгнеш срещу тази тенденция. И все пак SteelSeries прави точно това. Мишката Kana представлява нещо средно между основния модел Kinzu V2 и изобилстващата от възможности Sensei. Нещо повече – нейният дизайн не е крещящ. Напротив – Kana е тънка и идеална и пасва идеално както на лявата, така и на дясната ви ръка.

Мишката е изключително удобна, стига да нямате твърде големи ръце. В момента, в който я хванете, ще усетите две странни издутини от двете страни. В самото начало те може и да ви подразнят. Малко по-късно обаче ще осъзнаете, че с тяхна помощ ще напипвате много по-лесно страничните бутони – по един отляво и отдясно – в разгара на сражението.

За естетиката на мишката

допринася и нейната визуална окраска. Преобладаващият цвят е бяло, като единствено районът около скрола и самото лого в основата са в черно. Веднага щом я включите в компютъра си, ще останете приятно изненадани и приятните бели LED светлинки около скрола. 

Корпусът на бялата Kana е изграден от здрава лъскава повърхност. При по-продължителни сесии това може и да доведе до леко изпотяване на ръката и съответно – да намали прецизността ви. В случай че това ви се случва често като цяло, най-добре се насочете към черната Kana. Нейната повърхност е грапава и матирана и позволява малко по-добра проветривост на дланта.

Обратната връзка

при натискането на четирите бутона е много добра и във всеки един момент ще знаете, че те са отчели вашия клик. За съжаление има какво да се иска в това отношение при скрола – понякога човек не може да е сигурен през колко точно оръжия е скролнал наведнъж.

Разбира се, Kana ви позволява да избирате и нейната чувствителност. Налични са две настройки, като конкретните DPI стойности (от 1600 до 3200) могат да бъдат задавани през интуитивния софтуер. През него определяте и функциите за бутоните, както и силата на LED светлинките.

Общо взето Kana представлява един изключително елегантен продукт, разработен с помощта на професионални играчи на StarCraft II, Counter-Strike, DotA, League of Legends, Heroes of Newerth, WarCraft III и Doom. При това се предлага на разумна цена, която до голяма степен се обуславя и от факта, че мишката не е натъпкана с един куп екстри, които повечето геймъри не използват. 

В случай че решите да се сдобиете с Kana,

защо не я допълните и със слушалките 5H V2 –

една вариация на елитния модел 5H. На външен вид разлика почти няма. Трисегментовият дизайн е същият. Тапите пък могат да се откачат, което прави транспортирането на тези иначе големи слушалки значително по-лесно. В крайна сметка – последното нещо, което искате, когато се отправите на LAN парти, е да ги сложите в раницата си и накрая да ги извадите буквално премачкани.

В лентата откриваме пяна, покрита с изкуствена кожа. Всичко това прави 5H V2 изключително удобни за главата. Тапите са достатъчно големи и ще обгърнат целите ви уши. Същевременно оказват лек натиск, така че да не пропускат звука навън. Въпреки това дори след 3-4 часа гейминг няма да почувствате дискомфорт.

Скъсеният плетен кабел от лявата тапа е около 1 метър (налично е допълнително 2-метрово удължение). Подобно нещо си има и своите предимства. Да речем, че седите в близост до компютъра си. Кому е нужен твърде дълъг кабел, в който постоянно да се оплитате?

Конекторите са позлатени. Налични са и контроли за силата на звука и изключване на микрофона (чувствителност -38 децибела). Когато последният не се използва, може да го приберете настрани до такава степен, че почти няма да се забелязва. Същевременно – изважда се с лекота, а гъвкавият кабел, който го свързва, ще ви позволи да го нагласите в желаната от вас позиция. 

Що се отнася до качеството на звука, то е точно такова, каквото може да очаквате от топ компания като SteelSeries. Всички важни звуци, като изстрели, отскачащи гранати, стъпки и прочее, са с приоритет и достигат до вас значително по-ясно. Това би трябвало да ви даде предимство в множество онлайн игри, като например Modern Warfare 3. 

По този начин, в комплект с мишката Kana, може да бъдете сигурни, че ще бъдете непобедими.

Автор: Петър Йорданов