Star Wars The Old Republic – има ли шанс?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

 

„Това е заглавие, което има реалната възможност да разшири пазара на MMO игри, стига да е разработено по правилния начин“ – това заяви наскоро Франк Пиърс, президент на Blizzard, пред MCV. Очевидно е, че авторите на World of Warcraft проявяват известна степен на благородство към конкуренцията, най-малкото защото MMORPG пазарът като цял се нуждае от „инжекция в ръката“. Думи, отново изречени от самия Пиърс. А и няма от какво да се притесняват – WoW е на пазара от 2004-та и притежава почти 12 милиона абонати дори седем години по-късно. Може ли Star Wars: The Old Republic да премери сили със стария титан?

BioWare предприе първата стъпка в правилната посока – канадската компания реши да изгради своето първо MMO около една от най-популярните поредици, съществували някога. „Междузвездни войни“. Според Франк Пиърс една от основните причини World of Warcraft да е толкова успешна, е защото е базирана на популярно IP (интелектуална собственост). А Star Wars е по-популярно дори и от несекващата вражда между орки и хора.

Да вземем за пример The Lord of the Rings Online. Въпреки очевидните си недостатъци в геймплея, играта продължава да се задържа на пазара и дори се разраства. Причината донякъде се крие във факта, че MMO-то на Turbine е изградено върху книгата, която положи основите на фентъзи жанра. Star Wars от своя страна пък даде мощен тласък на сай-фай киното.

Благодарение на всичко това BioWare и EA може да са сигурни, че когато Star Wars: The Old Republic излезе на пазара (по всяка вероятност в края на тази година, предвид факта, че приордърът вече започна), към нея ще се стекат десетки хиляди играчи на мига. Въпросът в случая обаче е дали двете компании ще успеят да ги задържат. Ако някой вече си плаща месечни такси в WoW, дали ще е склонен да вземе две игри от този тип под мишниците си и ако да – за колко дълго?

Разбира се – трудно е да отговорим на този въпрос. Всичко ще стане ясно едва тогава, когато The Old Republic излезе на пазара и BioWare нанесе всички необходими корекции. Защото, нека не се залъгваме – никое MMO не е перфектно в своя премиерен ден и е абсурдно да очакваме, че и това ще бъде такова.

Също така – за добро или лошо, на пръв поглед The Old Republic, започва да прилича все повече на WoW. Вярно, BioWare се заканват, че разказваческият елемент в тяхното MMORPG ще бъде в пъти по-добре застъпен и че едва ли не в сравнение с The Old Republic играта на Blizzard ще изглежда като ням филм. Дали това наистина е така? И дали единствената игра, която ще свали WoW от хълма, на който стои години наред, няма да е чисто и просто следващото MMO на Blizzard – Titan?

 

Автор: Петър Йорданов