SSD диск: Plextor M2 128GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 мар. 2011

Компанията Plextor е известна най-вече с оптичните си дискове. Това обаче не означава, че от времена време не може да ни изненада и с някой по-различен продукт. В случая – 128-гигабайтов SSD диск, с контролер Marvell и 6Gbps интерфейс.

На пръв поглед характеристики от типа на 420 MB/s четене и 210 MB/s записване не изглеждат особено впечатляващи, поне в сравнение със SandForce, предлагащи по 500 MB/s и на двата фронта. Не е тайна обаче, че SandForce контролерите разчитат на компресиране за по-бърз трансфер. Именно поради тази причина скоростите обикновено зависят от вида на информацията, която се прехвърля.

Marvell – контролерът на Plextor – от своя страна не се влияе от типа на данните и показва еднакви резултати независимо от вида на файловете, които се опитвате да копирате.

Съпоставен с Vertex 3, PlextorM2 се представя с една идея по-зле, макар и разликите във времето на копиране да е наистина минимално. При прехвърлянето на 5-гигабайтова колекция от JPEG изображения, M2 се справя за 58.38 секунди, докато Vertex 3 – за 43.35. Същото важи и за 5-гигабайтова колекция от MP3-ки. M2 ги копира за 56.21 секунди, докато неговият конкурент – за 41.68.

Пробвахме и инсталацията на няколко времеемки софтуери като Microsoft Office 2007 Pro. Под Plextor M2 ще ви бъдат необходими около 102 секунди, за да преминете през целия процес, докато под Vertex 3 – 99.4 секунди.

Очевидно е, че дисковете с ново поколение SandForce, като Vertex 3 например, се справят значително по-добре. Дори и в случаите (поне в сравнение с Plextor M2), когато трябва да прехвърлят информация, която не може да бъде компресирана. Като прибавим към това и факта, че M2 се предлага на малко по-скъпа цена от неговите конкуренти, покупката му на практика излиза неоправдана. Именно поради тази причина, ако сте твърдо решени да се сдобиете с дискове от ново поколение, нашият съвет към вас е да потърсите такива, използващи контролера SandForce.

Автор: Петър Йорданов