SD карта: Eye-Fi Mobile X2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 апр. 2011

Сега, когато споделям снимки в социалната мрежа през своя iPhone, те ще бъдат в пъти по-яки. Защо? Прросто защото няма да използлвам смотаната камера на смартфона на Apple. Напротив – ще снимам с добрия си стар фотоапарат. Сега той е снабден с 8-гигабайтовата карта Eye-Fi Mobile X2.

По този начин всеки път, когато натисна бутона за снимане, изображението ще се прехвърля директно в телефона в джоба на панталона ми. Оттук мога да го обработя както намеря за добре и да го споделя с приятелите си в Twitter или Facebook.

Онези от вас, които следят продуктовата гама на Eye-Fi, знаят, че от 2009 г. насам компанията се е специализирала в производството на SD карти (като например Eye-Fi Pro), които прехвърлят снимките от от фотоапарата към PC-то по безжичен път.

Това, което отличава новия продукт от своя предшественик обаче е, че PC-то вече не е единственият компонент в уравнението. Eye-Fi Mobile X2 може да изпраща изображения директно до което и да е мобилно устройство, било то iPhone, iPad или Android-базиран продукт.

Единственото нещо, което се изисква от вас, е да поставите SD картата във фотоапарата и да инсталирате съответното приложение на своя мобилен продукт. По този начин всяка ваша снимка ще се появява в телефона или таблета ви за не повече от 10 секунди. А ако случайно не притежавате подобни чудеса на технологиите (в което дълбоко се съмнявам), винаги може да настроите Eye-Fi Mobile X2 така, че да изпраща изображенията към вашето PC, подобно на по-старите SD карти на компанията.

Магията се осъществява посредством технологията Direct Mode. Тя пренася снимките ви по безжичен път дори тогава, когато наоколо няма Wi-Fi връзка. Да речем, че сте се изкачили на някой планински връх и съзерцавате залеза в далечината. SD картата ще прехвърли снимката към вашия телефон псредством Wi-Fi радиото му.

Освен всичко останало Eye-Fi предлага и облачна услуга, наречена Eye-Fi View. С  нейна помощ може да ъплоудвате снимките си директно в интернет, където ще бъдат съхранявани в рамките на една седмица (или пък да ги публикувате в съответните сайтове за споделяне на изображения). Ако се нуждаете от повече време, може да плащате по 5 долара на месец (ограничения в размера на свободното място, с което разполагате, няма).

Мобилните приложения на Eye-Fi са достъпни както за операционната система iOS на Apple, така и за Android. Освен това са безплатни. SD картата обаче – не. 8-гигабайтовият модел може да бъде ваш за 80 долара (един обикновен продукт от този тип струва около 65 долара, така че 15 отгоре на практика са нищо).

Автор: Петър Йорданов