Sapphire Radeon HD5450 512MB – част 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 фев. 2010

Това е единственият недостатък на HD5450 за използването му в HTPC, но изглежда ще трябва да почакаме, още преди да имаме масова платка с всички необходими за целта характеристики: Low Profile, Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio, еднослотово безвентилаторно охлаждане, достатъчно изчислителна мощност за Full HD видеоускорение с активиране на всички филтри.

Производителността на HD5450 е сходна с тази на Radeon HD4550 (въпреки по-високата тактова честота не успява да го изпревари, което се дължи или на ранната версия на драйверите или на измененията в Shader процесорите, свързани с DX11 поддръжката) и по-висока от GeForce G210. Освен поддръжката на DirectX11 съществено предимство на всички Radeon HD5000 продукти е малката консумация на енергия и съответно по-ниските температури (възможност за overclock) и по-тихата работа (безшумна при HD5450). Предимствата на GeForce са само сред второстепенните функции като поддръжката на очила за триизмерни изображения (изискващи 120Hz монитор). В зависимост от предпочитанията си (и наличните монитори/телевизори) потребителите ще преценяват дали тази функция е по-полезна от тримониторната работа в Eyefinity режим и по-доброто HDMI/DisplayPort решение при Radeon. Производителността на продуктите в ниския клас (както на AMD, така и на nVidia) не е достатъчна нито за игрите с DX11, нито за работа с 3D очила, така че безшумната работа и Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio поддръжката имат още по-голяма тежест и представляват съществено предимство за Radeon HD5450.

Sapphire Radeon HD5450 512 MB DDR3 PCIe HDMI използва леко променен спрямо референтния дизайн на ATI – DisplayPort изходът е заменен с HDMI и охладителят също е сменен. Използват препоръчителните честоти, определени от ATI за Radeon HD5450 – чип Cedar на 650 MHz и памет на 800 MHz/1600DDR. Паметта е 512 MB от тип DDR3, а използваните чипове са произведени от Samsung (специфицирани за 800MHz/1600DDR). Платката (SKU# 11166-08) не поддържа HyperMemory (моделът SKU# 11166-09, който я поддържа, се намира доста по-трудно, тъй като подобрение в производителността на практика не се усеща).
Платката е с един DVI-I изход (dual-link DVI до 2560х1600 + VGA до 2048х1536) с HDCP поддръжка, един HDMI 1.3 (до 1920х1200) и един VGA (до 2048×1536). VGA изходът се свързва с платката посредством къс лентов кабел и може да се махне, ако няма нужда от него (например, ако задната планка се смени с по-ниска такава в Low Profile кутия). HDMI изходът може да се ползва с HDMI-към-DVI адаптор за включване на втори DVI-D монитор. Общият брой едновременно управляеми монитори е три. Както всички HD5450 и продуктът на Sapphire няма CrossFire конектори и при верижно свързване на две, три или четири видеоплатки за комуникация се използва PCIe интерфейсът (официално се поддържа само двуплатков режим).

Освен PCIe x16 слотът няма нужда от допълнителни 6-изводни конектори за захранване. Платката е дълга 16,5 см, а „втората част” на охладителя за разлика от този в референтния дизайн е изнесена отзад. Това означава, че височината на платката се увеличава с 0,5 cm (което не би трябвало да е проблем за масовите Low Profile кутии, но все пак е повече от обикновените Low Profile платки), но за сметка на това в общия случай (когато платката се постави в най-близкия до процесора/чипсета PCIe слот) охладителят заема празното пространство от задната страна на платката и не пречи на поставянето на друга PCI/e платка в съседния слот. Всъщност задната част на охладителя е толкова малка – дебела е 0,6 см, дълга е 8,5 см и „слиза” на едва 2 см от горния край на платката, че дори да се използва в някой от средните PCIe слотове има голяма вероятност да не пречи нито на „предишната”, нито на „следващата” поред PCI/e платка (зависи от разположението на елементите на втората платка), което на практика означава че охладителят може да се счита за еднослотов. В крайна сметка освен пространствените си предимства охладителят на Sapphire поддържа и температура с няколко градуса по-ниска от тази при платките, използващи радиатора от референтия дизайн.

Комплектацията се състои от две планки за Low Profile кутия (една с DVI и HDMI прорези за монтиране на самата платка и една с VGA прорез, което позволява VGA изходът да се използва дори в Low Profile кутия – свързването си остава чрез лентовия кабел и естествено ще се заеме пространството над съседния PCI/e слот). Документация изцяло липсва (което е по-добре в сравнение с масовите брошурки от половин страница, в които на практика не пише нищо съществено, а в някои случаи дори има и грешна информация). За продукт с толкова ниска цена подобна комплектация е напълно достатъчна (самата платка така или иначе предоставя три типа видеоизходи).

Производителност

0,5/6

Като продукт от нисък клас HD5450 не е удачен за игри и по-скоро е насочен към HTPC приложенията

Производителност в класа 50-100 лв.

5/6

HD5450 е по-бърз от прекия си конкурент GeForce G210, но продуктите от предишни поколения като HD4550 и GF9500GT го изпреварват

Функционалност

5,5/6  

+ DirectX 11 поддръжка
+ ускоренa H.264 и VC-1 декомпресия
– няма ускорена ASP/DivX декомпресия
– не поддържа едновременно активиране на всички филтри при FullHD разделителна способност
+ възможност за HDMI със звук и картина, включително Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio
+ възможност за работа с три монитора
+ безвентилаторно охлаждане/безшумна работа

Уникалност / Специфични свойства

0,5/6

+ почти еднослотов охладител

Оползотворяване на елементите

5,5/6

+ Low Profile задни планки
– третият цифров видеоизход е недостъпен

PCmania mark

4/6

 

 

Автор: Стоян Спахиев