Samsung 2233 RZ и nVidia 3D Vision

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 сеп. 2009

Развитието на компютърната индустрия непрестанно ни доказва, че това, което до вчера е било считано за абсолютно невероятно, утре спокойно може да се превърне в неоспорима реалност. А всички отдавна очаквахме това да се случи именно с триизмерните изображения. 3D кината са добра възможност, но все пак посещението им е свързано с подготовка, излизане, бързане за началния час на прожекцията… Какво по-хубаво може да иска човек от това да се „потопи” в приятното триизмерно изображение на някоя любима игра всеки път, когато му се прииска, и да може да го направи в собствения си хол, докато удобно се изтяга на дивана?

С новия Samsung SyncMaster 2233 RZ това вече е възможно. Сам по себе си той прави впечатление на елегантен 22-инчов монитор, но нищо повече. Устройството обаче върви в комплект с nVidia 3D Vision kit – очила и IR приемник, предназначени за гледане на триизмерни изображения, които правят 3D чудото възможно. За тях споменахме преди няколко месеца.

Първите впечатления от работата с монитора са доста противоречиви. Корпусът му е издържан в елегантен черен цвят, а по заобления долен ръб има красива прозрачна лайсна. Ако държите на ергономичността обаче, много е вероятно да бъдете разочаровани от стойката. Макар тя да е изключително стабилна, веднага се набива на очи, че няма никакви възможности за настройка на височината например. Ще трябва да се задоволите с определената от производителите височина от 9,5 см. Максималният заден наклон на монитора пък е 25 градуса, което също в някои случаи може да се окаже недостатъчно. За луксове като обръщане на монитора на 90 градуса за гледане на портретни изображения не може и дума да става.

Може би един от най-важните недостатъци на Syncmaster 2233 RZ е, че единственият наличен порт е DVI. HDMI и VGA портове няма, така че преди да тръгнете към магазина за монитора на Samsung, проверете с какви портове е оборудван компютърът ви, иначе ви очакват главоболия.

Една много важна подробност е, че 3D ефект можете да получите само, ако използвате някой от топ моделите графични карти на nVidia. Забравете вградените карти или ATI. Ако използвате някой от тези варианти, мониторът ще работи, но като обикновен много по-евтин модел, а след като включите очилата, нищо съществено няма да се случи. Всъщност самият монитор няма никакви особено забележителни характеристики, освен че работи с честота 120 Hz и е сертифициран за работа с nVidia 3D Vision kit. За да проработят очилата обаче, трябва да разполагате с видео карта GeForce 8800 GT, GTX, GTS, ULTRA или 9800 GT, GTX, GTX+, GX2. Инсталацията на nVidia 3D Vision kit е напълно автоматизирана и минава бързо и без проблеми.

Успеете ли да изпълните всички условия и да подкарате цялата система, моментално ще бъдете зашеметени от резултатите. Възпроизвеждането на цветовете е точно и без потъмняване в ъглите и размазване на цветните детайли, а черният цвят има приятна дълбочина. Функцията за динамичен контраст работи много добре, но когато на екрана преобладава черното, понякога води до неестествено потъмняване и на останалите области.

При гледане на филми от DVD не се забелязва съществена разлика между 60 и 120 Hz. Единствено при игри (Command & Conquer) при рязка смяна на гледната точка фонът изгуби детайлност при ниската честота. При високата честота този проблем не съществува. Впечатление прави и тесният ъгъл за гледане на монитора. Дори с няколко сантиметра отклонение от оптималната точка започват да се виждат разлики в осветеността и контраста. Както споменахме устройството не може да бъде настройвано по височина, така че ще се наложи да помислите как да го разположите у дома.

Накрая дойде моментът да сложим и очилата. С изключение на няколко триизмерни клипа от YouTube с доста ниско качество, се оказа че друго 3D видео е трудно да се намери. Затова пък има стотици DirectX игри, в които можете да се “потопите” ако вече сте собственик на Samsung SyncMaster 2233 RZ и nVidia 3D Vision kit. Тествахме системата с Command & Conquer 3 и Civilization 4. Със сигурност можем да кажем, че гледката е способна да накара човек да остане с отворена уста. Чувството, че участваш реално в действието, че можеш да докоснеш героите си или да преминеш през пушек и вода сякаш са истински, е неповторимо. Дори най-усъвършенстваната графично игра, гледана на обикновен монитор, не може да създаде такова чувство за истинска виртуална реалност.

При гледане от оптималния ъгъл почти не се забелязва какво има около монитора. Ако обаче гледате монитора под ъгъл, картината се променя, макар и без да се губи триизмерният ефект. Понякога изображението изглежда „плоско”, а цветовете недостатъчно плътни.

Като цяло Samsung SyncMaster 2233 RZ е перфектен избор, що се отнася до гледане на филми и игри. С него можете да си доставите удоволствието на триизмерното преживяване във всеки момент без да излизате от вкъщи. Това звучи като сбъдната мечта за всеки заклет геймър. Ако смятате обаче да наблягате на друга работа, по-добре би било да се насочите към някой по-ергономичен, по-удобен и по-евтин вариант.

Автор: Ивайло Йошков