Rome: Total War – Alexander

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 сеп. 2006

Горещите летни месеци вече почти се изнизаха и все повече летуващи на морето се завърнаха по родните си места. Ако се чудите как да запълните дните до започване на училище или просто сте любител на яките военни стратегии, Creative Assembly имат нещо като за вас. Това е новият експанжън за класиката Rome: Total War, който този път носи името на великия завоевател Александър Македонски.

Без да се впускам в размишления дали Александър е бил грък, македонец или българин, ще побързам да ви кажа, че играта е доста свежа и вдъхва нов живот на серията Total War. Не трябва да забравяме, че Rome: Total War всъщност е третата игра на Creative Assembly, която пресъздава исторически военни действия. Серията започна още през 2000-та година с Shogun: Total War, а през 2002 година на вниманието на геймърите беше представен Medieval: Total War. От имената става ясно, че първата геймка се фокусираше върху конфликтите в Древна Япония, а втората се случваше през Средните векове в Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

Rome: Total War се появи на пазара през 2004 година и Alexander е неговият втори експанжън. След Barbarian Invasion, която беше по-широкообхватна, Alexander предлага

една по-тясно профилирана кампания

която е съсредоточена само върху действията на великия пълководец Александър Велики. Военните действия в играта започват още с възкачването на Александър на трона след смъртта на баща му Филип през 336 г. пр. н. е. и продължава точно толкова, колкото е упоменато в учебниците по история – 13 години. Creative Assembly са се справили с времето, като са разрешили на геймърите да правят каквото преценят в границите на 100 хода. И докато в Barbarian Invasion един ход обхващаше 6 месеца, то тук неговата реална дължина е около 7 седмици. Така, в края на стотния ход, след изминаването на тринадесетата година, Александър т.е. вие, трябва да е превзел 30 територии от картата. Сред по-важните градове, които трябва да окупирате и запазите, са Вавилон, Тир и Халикаранс, а основният ви противник в цялата кампания са персийските армии.

В този ред на мисли, Rome: Total War – Alexander представя само една малка част от войните на гърците, а именно последната (персийците). В това отношение този експанжън е малко ограничаващ, защото закоравелите фенове на Total War със сигурност обичат разнообразието и обширността на предишните серии. Не че последното продължение не предлага огромна карта и разнообразни битки, то просто представя един-единствен военен конфликт, който се изиграва сравнително бързо.
Като геймплей Rome: Total War – Alexander не се отклонява особено от успешната формула, намерена от Creative Assembly в предишните серии на играта. Императорът трябва да превземе всички територии по пътя си меч, възможност за дипломация няма. Цивилизациите, които са представени в този експанжън, са само четири на брой, като под ваш контрол могат да бъдат само

армиите на Александър Македонски

Най-могъщите раси в играта са македонците и персийците, които са под ръководството на Дариус. Освен тях, на изток можете да срещнете индийците, както и множеството малки варварски племена.
Разнообразието от единици е доста приятно, като прави впечатление отсъствието на стрелци в армиите на гърците, което е компенсирано с копиехвъргачи. Разбира се, най-впечатляващата част от взводовете на великия македонски пълководец е кавалерията, като самият Александър язди в предните линии. Персийците разполагат с много силните Immortals, които се бият с копия и определено са много сериозен проблем за войските на Александър. Персийските кавалерии също са впечатляващи и генералите, които ги управляват, са сериозна конкуренция за македонските бойци. Индийците са другата по-сериозна сила в играта, която обаче разчита на слабовъоръжени войници и големи бойни слонове, които едва ли могат да представляват проблем, за

добре въоръжените кавалерии на Александър

От техническа гледна точка серията остава непроменена. Графиката е на много добро ниво също както и звукът. Ако се съмнявате в силата на Total War, то със сигурност трябва да спомена, че играта дори е използвана при изработката на две много сериозни телевизионни серии. Едната от тях се излъчва по History Channel и се казва Decisive Battles. В нея, с помощта на играта Rome: Total War, зрителите виждат реалните битки, пресъздадени по адски истински начин с помощта на енджина на Total War. Другата филмова продукция, която използва плода на Creative Assembly, за да визуализира епични сражения, се излъчва по ВВС и се казва Time Commanders. В нея се представят велики антични битки, които, гарнирани със симулации от Rome: Total War, изглеждат много яко.

Ако сте от верните фенове на поредицата Total War, то Alexander e сто процентово задължителен за вас. Ако обаче не сте се сблъсквали с игри от серията досега, то ще ви препоръчам да започнете от Rome: Total War, която тъй или иначе е задължителна, за да подкарате експанжъна.

Автор: Орлин Широв