Resident Evil 5 – геймплей тест

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2008

Май не ни се беше случвало в конзолната част на PC Mania да се радваме на предварителен, ексклузивен геймплей тест. Уви, нещата не са се променили твърде – големите геймдивелъпъри и издатели все така не дават и пет пари (по обясними причини) за родните специализирани издания. Шансът ни дойде с факта за „изтекло” демо, което е било пуснато свободно в японския Xbox Live и след това (ако съм разбрал правилно) – свалено по неизвестни причини. Странно наистина защо въпросното демо е трябвало да бъде изтеглено и защо въобще не се е добрало до европейските или щатски сървъри. Първо – този сравнително малък, но достатъчно представителен отрязък от играта е озвучен на английски. И, второ – Capcom могат само да се гордеят с това, което може да се види в него.

Демото предлага както сингъл плейър, така и кооперативен режим на разделен екран, който – уви – нямах време да тествам. Нивата са две – Public Assembly и Shanty Town, което си е повече от щедро за демонстрационен отрязък от игра, по която освен всичко останало ще се работи поне още четири месеца. Public Assembly ни праща в прашно, свръхмизерно селце от африкански тип, започвайки със смразяваща междинна анимация, в която ставаме свидетели на гротескна публична екзекуция. Нека преди всичко ви предупредя – ако Resident Evil 4 ви си е видял твърде зловещ и твърде изпълнен с насилие, то по-добре пропуснете това демо и дори самата игра, когато евентуално се появи на пазара. RE5 определено не е за хора със слаби сърца или… стомаси. Определението „ултра-насилие” не е преувеличено и на йота. Не казвам това с упрек към Capcom. Според мен, след като играта е с правилно възрастово ограничение („18+” най-вероятно), всеки решава за себе си дали да поеме риска. На мен лично, като човек навършил пълнолетие преди около 110 години, новото Resident Evil издание ми харесва точно такова, каквото е. Не му е сега времето да обяснявам защо това не ме прави (не задължително поне) садист и психопат. Просто се считайте предупредени – не допускайте децата си (или по-малките си братя или сестри) до тази игра.

Аз, разбира се, няма да се впусна в преразкази по картинка. Идеята е по-скоро да споделя усещането си от геймплея, а не да ви разкривам някакви „секретни” тайни около сюжета на играта. Първото нещо, което ме порази, бе колко добре изглежда RE5. Не, наистина – очаквайте нещо не просто сравнимо, а осезаемо по-добро от кой да е third person action на пазара в момента. Детайлите, атмосферата, движенията на главните герои и NPC-тата са наистина на ново качествено ниво. Но не това е най-важното, за което искам да ви спомена. Геймплеят е нещото, което ме изпълни с далеч по-светли чувства. Принципно (както можеше и да се очаква) става въпрос за усъвършенствана версия на игралната механика на Resident Evil 4. С една малка, но съществена разлика – кооперативният геймплей. Дори когато играете сингъл плейър, вашата партньорка Шева ви създава усещането, че жив, интелигентен човек пази гърба ви. Capcom на няколко пъти уточниха, че са работили здраво върху изкуствения интелект и след това демо аз не мога да не се съглася с тях. На практика именно около взаимодействието между двата основни персонажа се гради всичко в новото издание. И резултатът е повече от впечатляващ.

За съжаление времето преди излизането на броя, в което разполагах с демото на Resident Evil 5, беше твърде кратко за по-задълбочен анализ. Освен това адски ми се иска да изпробвам кооперативния режим. И определено ще го направя. Обещавам, че ако след това има още какво да се каже, отвъд вече споменатите суперлативи, вие категорично ще го научите още в следващия брой.

Автор: Ивелин Иванов