PS Vita: 3 екслузивни игри

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 сеп. 2012

След като PS Vita остана почти без присъствие на E3 2012, мнозина скептици побързаха да обявят новата портативна конзола за тотален провал още от самото начало. Бляскавото представяне на Sony по време на Gamescom миналия обаче категорично опроверга подобни мрачни прогнози и показа, че шефовете на гейминга в японския гигант са обмислили добре своята стратегия. Съвсем скоро започва празничния сезон, когато хората традиционно правят по-скъпи покупки и ако досега PS Vita все още не е попадала в полезрението ви, тези ексклузивни за портативната платформа заглавия със сигурност ще ви накарат да се позамислите.

Assassin’s Creed III: Liberation (Ubisoft/Ubisoft – 31 октомври)

С пускането на „баткото” Assassin’s Creed III тази есен, Ubisoft най-сетне ще сбъдне мечтата си да има ААА игра от най-висок комерсиален клас. Това обаче не трябва да означава, че излизането на Liberation ще остане незабелязано, само защото е в джобен формат. В този PS Vita ексклузив има поне дузина изключително интересни характеристики, които го отличават от Assassin’s Creed III. Да вземем например главната героиня. Да, колкото и да сме привързани към Алтаир и Ецио, включването на нови образи определено е добре дошло. И докато Assassin’s Creed III отново ще заложи на силна мъжка роля, то Liberation е доста по-дръзка като ни предлага колоритният образ на Авелин – наполовин французойка, наполовин африканка и сто процента авантюристка. Да не забравяме и смяната на сетинга. Действието в Liberation се развива дълбоко на Юг от екзотичните улици на Ню Орлиънс до непроходимите блата на най-затънтените кътчета на Луизиана.

Едно нещо обаче се набива на очи от поредицата трейлъри и демонстрации, които успяхме да видим до момента – Assassin’s Creed III: Liberation не е второстепена игра, допълваща големия си батко, а напълно функционално конзолно изживяване, което поради стечение на обстоятелствата може да поберете в джоба си. След дебютната Uncharted: Golden Abyss, това е втората игра за PS Vita, която категорично може да бъде окачествена като абсолютно сравнима с ААА конзолните игри.

Благодарение на интуитивното управление на PS Vita, достъпът до инвентара в Liberation става изключително лесно. Едно плъзване по тъчскрийна паузира играта и ви позволява да изберете необходимия предмет или оръжие. Освен това в поредицата ще се появи и нов геймплей елемент – QTE моменти – които бяха демонстрирани при една схватка с алигатори в блатата. Ubisoft обещава около 20 часа геймплей с Liberation, при все, че не е ясно дали в техните рамки историите на голямата и портативната Assassin’s Creed III ще се преплетат. Знае се само, че в даден момент Авелин наистина се среща с Конър. Оттук насетне мистерията е пълна, но Assassin’s Creed III: Liberation със сигурност си заслужава отделеното време за нейното разрешаване.

Killzone: Mercenary (Guerilla Games/Sony – 2013 г.)

Обявеният на Gamescom ексклузив продължава традицията на Sony да пуска портативни версии на успешните си PlayStation ексклузиви. Попитайте ветераните-собственици на PSP какво мислят за Killzone: Liberation и със сигурност ще получите доста позитивни оценки и спомени за изометричния шутър. Почти пет години по-късно популярната поредица, създадена от Guerilla Games, отново се завръща на портативния фронт под формата на Killzone: Mercenary. Единственият въпрос е защо, по дяволите, се забави толкова?!

Връщайки се към FPS корените на серията, Mercenary използва същия енджин като топ шутъра на 2011 г. Killzone 3, а това е нещо само по себе си. Извън това приликите обаче не са толкова много. Както подсказва и заглавието, Killzone: Mercenary се съсредоточава най-вече около бойци под наем и въпреки че засега подробностите са изключително малко, трейлърът по време на Gamescom показа, че играта вероятно ще се занимава със сивата територия и моралните дилеми на наемничеството и борбата на страната на този, който плаща най-добре. Добавете към това и кадри на брутални килове с голи ръце, активно използване на тъчскрийна и наличието на заглушители и стелт елемент, и получавате нещо, което заслужава внимание. Поради една или друга причина Resistance не преживя по най-добрият начин преминаването от конзолна към мобилна платформа, но Killzone има всички шансове за успех.   

Call of Duty: Black Ops Declassified (Nihilistic/Activision – ноември 2012 г.)

Ако има място, където магическото съчетание Call of Duty да не навява мигновени асоциации за комерсиален успех и пълчища от фенове, това е PS Vita. На теория идеята за портативна Call of Duty игра, в която може да се сражавате с приятели и врагове практически навсякъде е като неексплоатирана златна мина, но истината е, че анонсът на Call of Duty: Black Ops Declassified по време на Gamescom не бе особено впечатляващ. Посредствена графика и доста скромен онлайн режим (само шест карти, на всяка от която могат да играят максимум от 8 души) не остави във възторг жадните за зрелища тълпи в Кьолн. Освен това студиото Treyarch няма никакво участие в проекта, така че в известен смисъл това дори не е същинска Black Ops игра.

Въпреки това картината не е толкова песимистична, колкото може би изглежда на пръв поглед. Black Ops Declassified не върви с гладките 60 кадъра в секунда като конзолните си събратя, но визията не е лоша, а повечето недостатъци не се забелязват в разгара на поредната престрелка. Освен това портативната версия има всички онези елементи като killstreaks, perks и prestige, които съставляват гръбнака на мултиплейъра. Към това може да добавите новата функция Share-a-Class, която ви позволява да споделите екипировката си с някой приятел чрез функцията Near на PS Vita, дори и ако те не са достигнали необходимия за отключването им левъл.

Мнозина побързаха да отпишат Black Ops Declassfied още преди да са я играли. Но дизайнът на картите изглежда доста добър и насочен изключително за портативния екран и контроли на PS Vita. Историята, която трябва да покрие огромната празнина между оригиналната Black Ops (Студената война) и Black Ops 2 (2025 г.), също има потенциал да се разгърне като интересен елемент. Call of Duty: Black Ops Declassified може и да не е джобното Call of Duty изживяване, което феновете са си представяли, но със сигурност е най-доброто решение за момента.

Автор: Иво Цеков